Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.01.2021 o 13:42, losktos napisał:

Dołożyć triazol. Sam unix załatwi Ci podstawę ale w połaczeniu wyłącznie z androsem nie masz nic na septoriozę, a i rdze będą tylko trochę trącone przez fenpropidyne.

Opcja full kasy i efektu - unix 0,5 + protiokonazol 0,5 + cyflufenamid 0,1

Opcja bardziej ekonomiczna - unix 0,6 + tebukonazol 0,5 + andros 0,3

Czyli 

Unix 0.5

Praktis  0.5 lub Protendo 0.4

Kendo 0.1

Edytowane przez tom54321
Opublikowano

a podpowie ktoś co wziąć sensownego na ochronę w:
rzepak ~8,5ha - całość po pszenicy
pszenica ozima 15,5ha po rzepaku i pszenica ozima 5ha po pszenicy
razem pszenicy ozimej 20,5ha 
4ha będzie jarego - pewnie też pszenica jara z czego 1,3ha to po łące o ile da się całość obrobić (ziemia do wyrównania).

chodzi jak zwykle o ekonomię. Może być gotowa mieszanina a mogę i sam mieszać (ostatnie lata mieszało się nawet po 3 środki w jednym zabiegu). 

Opublikowano
AndrzejCiesielski napisał:

ja już mam kupione na t1. Embrea 130zł za litr plus cyflex 0,1 tj ok 30 zł plus tebukonazol 0,5 na ha za 25 zł. Wychodzi ok 185zł/ha i myślę że będzie to siekiera

Embrea co to jest za środek?

dzikiWschód napisał:

w jakim srodku znajdę sam protiokonazol?

https://profesjonalnyrolnik.pl/grzybobojcze/3548-promino-300-ec-1l

Opublikowano

Zgadza się, tylko że oni to wystawili w zeszłym roku z taką ceną, a środek ten nie był ani razu dostępny 🤔

Opublikowano

tak embrelia,sorry. 100g sdhi izopyrazam,według badań angielskich te 100 g wystarczy na choroby podsuszkowe i mam nadzieję że korzeń dostanie powera ;). No i efekt zieloności. Jest też w embrelia też 40 g difenkonazolu,co jest za mało więc dodaje 125/ha tebukonazolu by w parze cyfluxem 0,1 mi zadziałało. Bez azola cyfluxa bym musiał dać 0,3 l na mączniaka i drożej by wyszło

Opublikowano
AndrzejCiesielski napisał:

tak embrelia,sorry. 100g sdhi izopyrazam,według badań angielskich te 100 g wystarczy na choroby podsuszkowe i mam nadzieję że korzeń dostanie powera ;). No i efekt zieloności. Jest też w embrelia też 40 g difenkonazolu,co jest za mało więc dodaje 125/ha tebukonazolu by w parze cyfluxem 0,1 mi zadziałało. Bez azola cyfluxa bym musiał dać 0,3 l na mączniaka i drożej by wyszło

A embrelia ma rejestrację w pszenicy?

Opublikowano (edytowane)

Zamawiał ktoś ze strony profesjonalnyrolnik.pl?? wydaje się, że jest to sklep internetowy chemirolu Piekary.. 

Edytowane przez Junak19
Opublikowano
5 godzin temu, tomekZ058 napisał:

@losktos ile dać Mirage na pszenice po pszenicy 0,8l wystarczy czy lepiej dołożyć na 1l/ha ?

0,8 powinno wystarczyć. Oczywiście 1 l też nie zaszkodzi

5 godzin temu, drobny napisał:

a Track 300 ec w dawce 1.2l będzie skuteczniejszy od 0,5kg unixu+125g protiokonazolu ?? cenowo podobnie ok 155zł/ha

Działanie raczej zbliżone. Nieco lepiej może wypadnie unix i protiokonazol, na pewno lepiej czyszcząco. Track lepiej zabezpiecza. Ale unix z protiokonazolem chyba wyjdzie drożej niż 155 zł?

4 godziny temu, lukasz222 napisał:

Po co mieszać Unix z prochlorazem, skoro oba zwalczają podstawę, ale nie zabezpieczają liścia? Zamiast Mondataku daj tebukonazol

Jeśli odmiana nie jest podatna na mączniaka i choroby podstawy, to można zejść do 0,6 prochlorazu i 0,25-0,3 Androsa. W zeszłym roku dawałem 0,9 Zamiru (240g prochlorazu i 120g tebu) + 0,25 Andros i nie miałem problemów z chorobami

Po to że Unix to tylko podstawa i trochę trąca mączniaka. Dodatek prochlorazu wspomaga działanie na septoriozę i wspomaga działanie na podstawę (stąd można trochę obciąć dawkę Unixu). Co nie zmienia faktu że nie jest to najlepsze połączenie

Opublikowano (edytowane)

losktos
a na ten rok będziesz robił propozycje jak było w zeszłym roku?
Bo szukam czegoś co wyżej opisałem, w sumie to pszenica najważniejsza bo z rzepakiem to wiadomo będzie jak przyjdzie wiosna ;)
Ogólnie lepiej mi kupić teraz środki jak mam spokój w gospodarstwie ...

Edytowane przez Nikita_Bennet