Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, hardkor113 napisał:

To wyjdzie troche ponad 240 zł jak dla mnie za drogo.

Coś tańszego w miarę sensownego?

U mnie idzie standardowo prawie co roku T1 - prochloraz 0,8 - 1 litr /ha + tebukonazol  0,8 - 1 litr /ha ( wyższe dawki po monokulturze , niższe po przedplonie nie zbożowym )   T2 idzie ala soligor ( input - 0,3 l + tebu 0,6 + jeszcze na wzmocnienie 0,3 l  tazer ) T3 - nie zawsze daję , ale jeśli już to 0,8 - 1 l /ha tebu . Cenowo wychodzi T1 od 85 do 105 zł /ha , T2 - w tamtym roku jak liczyłem to wyszło coś koło  108 zł , T3 - od 40 do 50 zł . W sumie od 233  do 263 zł /ha . Ja jestem z tej ochrony zadowolony . A skoro nie widzę różnicy to po co mam przepłacać .

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, XTRO napisał:

Jak? Przy 100g wychodzi 85zl a daj więcej

69 za 100g z kanonika, jakby 10l to jeszcze by uciął. 

2 minuty temu, mysza103 napisał:

U mnie idzie standardowo prawie co roku T1 - prochloraz 0,8 - 1 litr /ha + tebukonazol  0,8 - 1 litr /ha ( wyższe dawki po monokulturze , niższe po przedplonie nie zbożowym )   T2 idzie ala soligor ( input - 0,3 l + tebu 0,6 + jeszcze na wzmocnienie 0,3 l  tazer ) T3 - nie zawsze daję , ale jeśli już to 0,8 - 1 l /ha tebu . Cenowo wychodzi T1 od 85 do 105 zł /ha , T2 - w tamtym roku jak liczyłem to wyszło coś koło  108 zł , T3 - od 40 do 50 zł . W sumie od 233  do 263 zł /ha . Ja jestem z tej ochrony zadowolony . A skoro nie widzę różnicy to po co mam przepłacać .

Fajno i to mi się podoba, a nie po 250zl t1 😋

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

To jest taki głupi paradoks bo ceny środków ochrony roślin przez ostatnie 5 lat wzrosły dosyć sporo a zboza praktycznie co rok taka sama cena.. Trzeba pakować środki po 200 i więcej złoty a cena płodu nie rosnie.. Masakra jakaś, ciekawe czy kiedykolwiek się to zmieni i chociaż ta pszenica będzie po te 900zl/t

Edytowane przez Junak19
  • Like 1
Opublikowano
loquito napisał:

Wycofać czysty protiokonazol !!!, same nieporozumienia przez to są. 

tak jest ! w dodatku konkurencję bajerowi robią 🤣

Opublikowano
losktos napisał:

Input Triple śmiało można zastąpić czystym protiokonazolem 160g + cyflufenamid 5-10 g. Powinno zamknąć się w 200 zł

To już lepiej sam Input 460 w dawce 1l. Koszt ok. 170 pln, ale pokrycie roślin środkiem Bayera a np. Shardy, to niebo a ziemia 😉 Ktoś tam wcześniej wspominał o cenie ok.970 pln za 5l. Input triple, netto oczywiście ?

Opublikowano (edytowane)

Po co mieszać Unix z prochlorazem, skoro oba zwalczają podstawę, ale nie zabezpieczają liścia? Zamiast Mondataku daj tebukonazol

13 minut temu, dzikiWschód napisał:

co powiecie na taka mieszankę pszenica po pszenicy MIRAGE 0.9l+ ANDROS- 0.4L + TARCZA ŁAN 0.6L koszt ok 160zl brutto

Jeśli odmiana nie jest podatna na mączniaka i choroby podstawy, to można zejść do 0,6 prochlorazu i 0,25-0,3 Androsa. W zeszłym roku dawałem 0,9 Zamiru (240g prochlorazu i 120g tebu) + 0,25 Andros i nie miałem problemów z chorobami

Edytowane przez lukasz222
Opublikowano
12 minut temu, lukasz222 napisał:

Po co mieszać Unix z prochlorazem, skoro oba zwalczają podstawę, ale nie zabezpieczają liścia? Zamiast Mondataku daj tebukonazol

Jeśli odmiana nie jest podatna na mączniaka i choroby podstawy, to można zejść do 0,6 prochlorazu i 0,25-0,3 Androsa. W zeszłym roku dawałem 0,9 Zamiru (240g prochlorazu i 120g tebu) + 0,25 Andros i nie miałem problemów z chorobami

Czyli Unix 0.6

Tebukonazol 0.6

I Andros lub ferm. 0.3

Powiem jeszcze że Pszenica w monokulturze

Opublikowano
29 minut temu, lukasz222 napisał:

Prochloraz podobno dobrze radzi sobie z srptprioza. 

Opublikowano
loquito napisał:

Brutto oczywiście

Na chwilę obecną w niemcowni cena w detalu oscyluje wokół 220 łojro netto za 5l. Przeliczając po kursie 4,5 daje 990 pln. Dolicz vat i wychodzi 1070 pln.

Opublikowano
1 godzinę temu, Junak19 napisał:

To jest taki głupi paradoks bo ceny środków ochrony roślin przez ostatnie 5 lat wzrosły dosyć sporo a zboza praktycznie co rok taka sama cena.. Trzeba pakować środki po 200 i więcej złoty a cena płodu nie rosnie.. Masakra jakaś, ciekawe czy kiedykolwiek się to zmieni i chociaż ta pszenica będzie po te 900zl/t

Firmowe niewiele podrożały