Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

co sadzicie o artemisie zamiast tiltu i proholazu cenowo wychodzi ok 145 zl ha składem różni sie ze zamiast propico ma tebukonazol zastosowane ma byc na pszenice ostroge i arkadie po koniczynie i pszezyto żyto w plodozmuanie zbożowo zbożowym i 1 ha pszezyta po lubinie . sam już zglupialem to za drogie to za słabe to i wkoncu za mocne bo jednak po konicznie nie powinno byc mocnej presji chorob

Opublikowano

U mnie po rzepaku plan mniej więcej wygląda tak:

T1- faza krzewienia - prochloraz 0.5 litra + grinlist max 5l

T1.5 - pierwsze kolanko - mepik/modus, boogie 1-1.2l, grinlist max 3l, może cos sie dorzuci

T2 - boogie 1l + bor 0.5l na flagowy + robactwo

T3- o ile będzie to tebukonazol z resztkami innych środków 

330-370 brutto na fungicydy, 50 na odżywki, reszta tez coś kosztuje.

Powtarzanie substancji bo boogie kupione z wyprzedaży w 15 litrowym opakowaniu 😊

Opublikowano
daro189 napisał:

U mnie po rzepaku plan mniej więcej wygląda tak:

T1- faza krzewienia - prochloraz 0.5 litra + grinlist max 5l

T1.5 - pierwsze kolanko - mepik/modus, boogie 1-1.2l, grinlist max 3l, może cos sie dorzuci

T2 - boogie 1l + bor 0.5l na flagowy + robactwo

T3- o ile będzie to tebukonazol z resztkami innych środków 

330-370 brutto na fungicydy, 50 na odżywki, reszta tez coś kosztuje.

Powtarzanie substancji bo boogie kupione z wyprzedaży w 15 litrowym opakowaniu 😊

Ile kosztowało to Boogie w 15 l. bańce ?

Opublikowano

2185zł, kupiona ostatnia sztuka z dlaroslin.pl

Czy bezsens? Stosowalem w zeszłym roku, efekt bardzo dobry, cena w stosunku do jakości dobra, bixafen i protiokonazol to kosa na septorioze a w zasadzie tylko  z nią jest problem.

Opublikowano

He he... tak myślałem, że z tego sklepu. Przeglądałem w niedzielę, a w poniedziałek koło południa postanowiłem to kupić, a tu zonk, bo już brak towaru 😝 Teraz mają nową cenę, bodajże 2495 pln, ale i tak brak na stanie.

Opublikowano (edytowane)

Panowie, co polecacie na T1? Tilt Turbo 0.8l + prochloraz 0.8l, Duett Star również w takich dawkach z prochlorazem czy może inna opcja? @losktos nie mogę odnaleźć fajnej kompozycji z trackiem/venturem, mógłbyś przypomnieć?

Edytowane przez SuperRolnik1
Opublikowano

epoksykonazol + boskalid + morfolina. W środkach np. Track 1 l + Limero 0,4

7 godzin temu, robi57362 napisał:

co sadzicie o artemisie zamiast tiltu i proholazu cenowo wychodzi ok 145 zl ha składem różni sie ze zamiast propico ma tebukonazol zastosowane ma byc na pszenice ostroge i arkadie po koniczynie i pszezyto żyto w plodozmuanie zbożowo zbożowym i 1 ha pszezyta po lubinie . sam już zglupialem to za drogie to za słabe to i wkoncu za mocne bo jednak po konicznie nie powinno byc mocnej presji chorob

Artemis to bardzo podobny środek do Wirtuoza, praktycznie identyczny poza działaniem na mączniaka. Wirtuoz typowo będzie zabezpieczał, Artemis bardziej wyniszczający. Jak za cenę ok 150 zł/ha według mnie nie warto, ale..... Patrząc na ostatnie podwyżki prochlorazu chyba trzeba się do takiej ceny przyzwyczajać, bo teraz taniej coraz ciężej jest złożyć coś sensownego

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, daro189 napisał:

2185zł, kupiona ostatnia sztuka z dlaroslin.pl

Czy bezsens? Stosowalem w zeszłym roku, efekt bardzo dobry, cena w stosunku do jakości dobra, bixafen i protiokonazol to kosa na septorioze a w zasadzie tylko  z nią jest problem.

Normalna cena 2171 idzie kupić u Osadkowskiego

Opublikowano

Ja na monokulturze(po pszenicy bezorkowo pszenica to jest jakaś masakra... ostatni rok nie oram) jadę na tlit turbo z unixem a na części plochrozaz i propikonazol

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, SuperRolnik1 napisał:

A gdzie można kupić tracka lub venture? Bo coś ciężko z dostępnością..

Track jest w Agrii, a Ventur w Procam i chyba tylko w tych firmach je kupisz. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano
3 godziny temu, losktos napisał:

epoksykonazol + boskalid + morfolina. W środkach np. Track 1 l + Limero 0,4

Jak na tle tego rozwiązania wygląda zabieg Capallo 1,4-1,5 l/ha ?

Opublikowano

W Ventur 1l jest 67g epoksykonazolu w Capalo 1,5l jest 93g. W Limero 0,4l jest tyle samo fenpropimorfu co w Capalo 1,5l. Różnica jest w tym że Capalo ma metrafeon, a Ventur ma boskalid i jeśli chodzi i łamliwość podstawy źdźbła to skuteczność w tych dawkach powinna być na tym samym poziomie, ale boskalid dodatkowo działa na septeriozę, a metrafeon na mączniaka, a Capalo ma więcej epoksykonazolu który też działa na septeriozę. Także najlepiej by było zrobić pół pola Capalo a drugie pół Ventur + limero i zobaczyć różnicę, bo tak z teorii to trudno powiedzieć. 

Opublikowano

Czekaj aż się Kolega losktos wypowie bo na jego post odpisywałes, ja jedynie napisałem co ja sądzę o tych środkach bo w tym sezonie w zbozach na 99% capalo dawka 1.6l bo akurat tak wychodzi.

Opublikowano

Zerknijcie na niemiecki sklep "my Agrar" (w apce nie potrafię podać linka) Tam to dopiero mają super gotowe kombinacje fungicydów, a ceny netto takie jak u nas, albo nawet niższe ! Więc gdzie my jesteśmy w tej Polsce ?? ano w czarnej dupie !

Opublikowano
15 godzin temu, fezoi napisał:

Jak na tle tego rozwiązania wygląda zabieg Capallo 1,4-1,5 l/ha ?

Według mnie opcja z trackiem lepsza pod względem podstawy, reszta na zbliżonym poziomie. Trzeba by zrobić bezpośrednie porównanie 

• Like 1
Opublikowano

Witka, podpytam co byście zasugerowali na t2 za wyjątkiem epoksykonazolu i pikoksystrobiny bo tego nie mogę nigdzie dostać.
Na T1 pójdzie tilt turbo 0,8litra +prochloraz 0,8-1,0litra w ozimych i chyba samo capallo w jarych.

Mam też jedną oziminę gdzie będę musiał robić t3 a na reszcie działek pozostanę przy t2 raczej (pogoda pokaże). Sugestie? Bo chciałbym kupić część środków jeszcze w tym kwartale.