Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro sypią przedsiewnie, pierwsza dawka azotu, druga dawka azotu, azot na kłos to może i na podniesienie zadziała.

Jak zazdrościsz plonów to lepiej nic nie pisz.

We wczorajszą noc 23mm, pięknie jare się zregenerowały. Choć w okolicy wiele jęczmieni ozimych sie położyło.

Opublikowano

Tak pytam, bo u mnie chlapneło kilkanaście sekund a daleko na niebie ciemne deszczowe chmury. Myślałem, że podlasie coś złapało.

Opublikowano

U nas znowu zaczyna robić b.mokro na polach,sąsiad wczoraj robił koleiny podczas oprysku kukurydzy a ma ponoć dowalić kolejne 20l w ciągu doby ,zaczyna powtarzać się zeszłoroczna historia gdzie w żniwa kombajny  się topiły a poziom wód gruntowych obecnie jest wyższy niż był w poprzednim roku

Opublikowano

Puść trochę na podlasie. Thomas wczoraj kilka kropel nie wiadomo skąd bo żadnej chmurki nie było, pewnie w samolocie ktoś z tronu puścił... A ta chmura była konkretna, szła zatrzymała się gdzieś na pn Podlasia i ni cholery nie wiem co to było, na radarach kompletnie nic

Opublikowano

Skoro sypią przedsiewnie, pierwsza dawka azotu, druga dawka azotu, azot na kłos to może i na podniesienie zadziała.

A po co aż tyle sypać?

Raz przy wysiewie sypnac azotu porządnie i wystarczy...Panie oszczednie,oszczednie :P

U mnie jest już 28° zapowiadaja,ze ma być cieplej.

Deszczu brak.

Suszenie traw w pełni :)

Opublikowano

Deszczu brak, a prognozy do końca czerwca bez opadów

Na jeden dzień  z prognozami  nie mogą  trafić, a co dopiero  na trzy tygodnie... :D    Chcesz  deszczu   oglądaj   prognozy  w polsacie według ich prognoz co drugi  dzień ma padać-, ;)

Opublikowano

No i juz nie zapowiadadaja deszczu na jutro na wschodzie Polski. Chyba trzeba bedzie powoli rezygnowac, ze zboza i probowac przejsc na cos innego plus nawadanianie. Na 3-4 klasie pszenica zaczyna liscie zwijac. Nie wspominajac juz o pszenzycie na 5...  ziemia doslownie jak beton.

Opublikowano

u mnie tak samo.

Byłem dzisiaj dokarmiać owies to już straty są w granicach 50%. Dawno nie widziałem żeby zboża u nas poschły na początku czerwca.

Pszenżyto takie ładne było a już połowa pola jest biała i liście pozasychane. Na pszenicę nie jeździłem ale też sobie wyobrażam jak to wygląda.

Zbyt mała strefa zasięgu tych burz i w dodatku będę krótkotrwałe więc większość z nas pewnie obejdzie się smakiem

wczoraj byłem w Twoich regionach to nie jest źle. Jak chodziłem po polach to gdzie nie gdzie buty właziły w ziemię.  Nie widzieliście jak to teraz u nas wygląda.

Opublikowano

Dziś byłem obejrzeć pola - gryka na IV klasie plackiem leży, truskawki na III tak samo, pszenica i jęczmień na placach ze słabszą glebą (V) wypalone i zasuszone.  Na mocniejszych glebach jeszcze wszystko wygląda  dobrze, ale myślę że na góra 5 dni. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v