Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Maj był suchy ale czerwiec nadzwyczajny,115 litrów,kukurydze po 2 metry,a buraki tak około 35 ton ,na obecną chwile ,zboża i rzepaki niestety już nie takie ładne

Opublikowano

Dzisiaj ladnie grzalo ale moglo by po padac bo sucho się robi ale puki co tragedii niema bo jest ciut lepiej jak w zeszlym roku patrzac na kukurydze i trawy. Ogladam zdjecia kukurydzy kolegow wyzej to naprawde lipa z zeszlym roku tez taka mialem teraz troche lepiej ale szalu nie ma tez...

Opublikowano

U mnie ten rok lepszy jak ubiegły siana więcej choć do normalnego roku daleko.W 2010 było siana tyle ze nie miałem gdzie pomieścić pod dachem,teraz ledwo góra zapelniona,stodoła pusta qq jak na razie się trzyma a na zboża deszcz przyszedł za późno i szału nie będzie ale słomy powinno być więcej

Opublikowano

U mnie pierwszy pokos byl bardzo slaby nie dalo nawet polowy co inne lata ale na ta chwile laki lepiej wygadaj niz w zeszlym roku bo teraz to widac ze łaka a nie siano z pnia.

Opublikowano

W niedzielę nie robisz , to nie masz się czego obawiać :rolleyes: .

Opublikowano (edytowane)

lucerna w trawie ma 60cm a trawa 5cm i nie ma możliwości jej nawet skosić nie mówię o zebraniu. Górkami pierwszy pokos dał 5 bel przy porządnym nawożeniu. Nadają deszcz tylko z godziny na godzinę coraz mniej. Obecny system wykrywania suszy jest do d*p* powinni wymyślić coś nowego bo w jednym miejscu pada w innym nie. Trawa jest rośliną bardzo bardzo podatną na brak wilgoci w glebie i za chole** nie urośnie bez ciągłych opadów deszczu. Można zebrać min 7 bel z ha lub wcale.Więc kilkanaście litrów deszczu decyduje o wszystkim.

Podlaskie okolice Augustowa jest gorzej niż rok temu. W miejscowej suszy najgorsze jest to że jeden jest w plecy inny do przodu.

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

U nas ostatniego czerwca spadło 34l/m2. w ciagu 3godzin. W polu jak na razie nawet miejscami mokro. ale rewelacji w tym roku nie będzie ze zbożami, ani z ziemniakami. 

Opublikowano

Zawsze straszą gradem, a tak na prawdę nie wiadomo czy i kiedy spadnie. Wiadome jest, ze podczas gwaltownych burz jest wieksze prawdopodobienstwo opadow gradu wiec strasza zeby pozniej nie bylo pretensji, ze nie zapowiadali takiego zjawiska.

Opublikowano (edytowane)

Tak samo nadają deszcz którego nie ma.

Tal wygląda kukurydza u sąsiada (zdjęcie z przed 30min)

post-53011-0-35393900-1467463457_thumb.jpg

post-53011-0-07582900-1467463480_thumb.jpg

a tak trawa w lucernie, powinna być wielkości lucerny jeśli występowały by odpady

post-53011-0-69696100-1467463413_thumb.jpg

ziemia 4 klasa, to żółte w oddali po lewej na pierwszym obrazku to łąka tydzień po wypasie nie zboże

Edytowane przez fireseba
Opublikowano (edytowane)

jasny ch*j, tylko wspólczuć

u nas tez olbrzymie braki wody, liście qq zaczynają na górkch zwijać się, ziemie w większości lekki ale aż tak źle nie wygląda jak u Was

a co do pogody to na wschodzie dziś smaży jak na patelni, nie czym oddychać ale ja twardy i obornik wywoził taczką z obory, lało sie ze mnie jak ze szlaufa a po robocie żona hot-dogów narobiła browarem zapiłem i kalorie uzupełnione :D

Edytowane przez marulekk
Opublikowano

U nas ostatniego czerwca spadło 34l/m2. w ciagu 3godzin. W polu jak na razie nawet miejscami mokro. ale rewelacji w tym roku nie będzie ze zbożami, ani z ziemniakami. 

Suma opadów za czerwiec 48mm, niby nie źle, ale z tego 18mmw nocy z 31.05 na 01.06. Reszta po 2-3mm.

Opublikowano

Te wszystkie opady burzowe, ulewy, itp. to nigdy nie jest to, co kilkudniowy chłodny i deszczowy front z niskimi chmurami. Wtedy 15 l wody na metr więcej daje niz burzowa pompa 45 l. Za kilka godzin znow upał, kocioł, itp.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v