Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te 99,8 % to akurat najczystszy cukier jaki znajduje się w cukrze spożywczym czyli tym, którym słodzisz herbatę. Jeśli nie chcesz mieć tzw. mieszanki to musisz jeść surowe buraki cukrowe. :)

To zależy o jaki alkohol pytasz ale jeśli nie pochodzi z produkcji made in garaż to zazwyczaj jest to podane na etykiecie.

Zmierzasz pewnie do tego, że "alkoholu w alkoholu" to ta sama nazwa a ja zmierzam do tego, że pojęciem alkohol określa się zarówno gotowy już trunek (napój alkoholowy) ale także etanol czyli część tego trunku na który składa się kilka składników.

Czekam na hejty :D

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

wa

Edytowane przez Profil usunięty
Opublikowano

Nie mierzy się ilości cukru w cukrze, ani ilości alkoholu w alkoholu, LECZ zawartość cukru w cukrze spożywczym i zawartość DANEGO alkoholu w roztworze (wódce, spirytusie, piwie etc.). Tak dla jasności. :)

Opublikowano

u nas prawdziwa anomalia- w poludnie sypal i to ostro snieg nawet do teraz jakies resztki zostaly bo wczesniej i pozniej padal deszcz.

100 % alkohol to proszek stad jego arabska nazwa bialy proszek[al-kohol]

Opublikowano

Według prognozy długoterminowej, praktycznie do końca lutego zniknie cały śnieg gdyż temperatura będzie się wahać w granicach 3-6 C a opady śniegu nie są przewidziane na ten okres. Nie chcę zapeszać ale wydaję mi się, że znów roślinność ruszy i zostanie przywitana śniegiem. :)

Opublikowano (edytowane)

I bardzo dobrze, jak jest zima to ma być zimno. A nie jak teraz ni zima ni wiosna. Przynajmniej do 20 marca powinna trzymać.

A ten pan od pogody to Horczyczak.

Edytowane przez starybudnik
Opublikowano

Też jestem zdania, że jeśli jest zima kalendarzowa to powinna być też zima czyli niska temperatura i opady śniegu. Ale nie oznacza to, że zima powinna jeszcze powrócić. Bo po takiej pogodzie jak jest teraz, powrót zimy spowoduje tylko starty w plonie i całej roślinności.

Opublikowano

Czy ktoś już sieje nawóz, bo widziałem wczoraj ruch rozsiewaczy w polu. Czy to nie za wcześnie? Wiadomo że rośliny do tej pory pobrały cały azot bo nie było "zimy" i w polu jest brak azotu.

Opublikowano

Moim uprawą nie brakuje azotu z całą pewnościa , polidpa na jesień swoje wniósł a i ziemia jałowa też nie była. Pozatym jeśli ktoś nie sieję gęsto jak trawanika lub wcześnie to obsada nie jest tak duza żeby wszystko wyciągnac z gleby.Chociaz jeden u nas posiał 5 września pszenice to ma dosłownie łąkę po 10 rozkrzewień przy jeszcze gęstym siewie i widać jak pszenica głoduje

Pozatym nad ranem -0,5 i lekko zachmurzone

Opublikowano

Od południa pada deszcz przy temp. 6*C i tylko człowiek ogłupiony bo to wiosna zimą czy zima wiosną się robi i nie wiadomo co będzie dalej a zboża chyba znowu zaczynają wegetować bo to co dostało mrozem zaczyna się regenerować, a słyszałem coś o silnym ochłodzeniu końcem lutego...

Opublikowano

U mnie chmurki i temp ok 2 stopni, a co do nawozu to ja czekam choć u nas wszystkie rzepaki aż się proszą. Inni już sieją ostro - pożyjemy zobaczymy jakie będą efekty.

Opublikowano

Dzisiaj słońce świeci aż razi :D Termometr w cieniu pokazuje 9 stopni. Pomału wywożę obornik na pole pod QQ i ziemniaki, wtop nie ma, drogi polne suche tylko w oranym trochę mokro bo wczoraj padało. Chyba już wiosna .

Opublikowano

chyba bardzo pomału bo do końca lutego jest zakaz ;)

11 w cieniu a w tunelu 28

Na pryzmę nikt mi nie zabroni wywozić. Na youtube widziałem już film z siewu pszenicy i owsa. Od razu mi się zachciało siać tym bardziej że piachy rzeczywiście zbielały i obeschły, gliny trochę mniej. Jeszcze mam zrobioną mieszankę owsa i pszenicy to już w ogóle kusi jak cholera. Może spróbuję z 0,25 ha a reszta potem i będzie porównanie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v