Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, PRIMO napisał:

-8* słonko świeci wiatr powiewa. 

@Rolnik1973 na twoim miejscu dałbym sobie spokój z takim wykonawcą i poszukałbym coś innego. 

Narazie mam inne zmartwienia niż przyczepa, zrobi to zrobi, nie to do żniw daleko coś się kupi jak kasa się nie rozejdzie, a jak nie to i tak będzie, tyle lat było to i rok czy dwa też nic się nie stanie, i tak c🌭uj z gospodarki.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Uziu92 napisał:

chyba już mogę podsumować listopad opadowo bo do 00:00 raczej już wiele się nie zmieni :D Suma opadu 13,5l/m2 przy normie wieloletniej 39l

do czego ci ten opad w listopadzie potrzebny ?

pszenica więcej ci urośnie jakby było te 39 l zamiast 13,5l ?

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

A zapasy wody w glebie?

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

A zapasy wody w glebie?

jeszcze do kwietnia wszystko może się zmienić

10 minut temu, pedro2 napisał:

Zobaczymy co powiesz w kwietniu racyl. 

Ostro smali, od niedzieli odwilż i dobrze mam już dość zimy 😊

no jak to co Prima aprilis

pewnie że musi być odwilż bo muszę fundament zalać

Opublikowano

Odwilż to potrzebna ale po 20 lutym. Ile zdrowszy człowiek by był jakby tak do marca te - 5 trzymało.

Opublikowano
22 minuty temu, racyl napisał:

po to żeby uzupełnić wodę

cały dzień lekko na minusie ale pizga strasznie

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

po to żeby uzupełnić wodę

cały dzień lekko na minusie ale pizga strasznie

woda w glebie to nie tylko opad w ciągu miesiaca. Co z tego że bedzie padać i zarazem może wiać i wszystko suszyć

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, robi57362 napisał:

-8 odczuwalna -19 sniegu brak w nocy do 11 ma spaść LLE

to od ciebie przez ostanie dni tak piżdziło😀

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@Uziu92 śniegu nawieje i w tych rowach zrobisz sobie iglo a jak przyjdzie odwilż to i wodę bedziesz tam miał

Opublikowano

nie wiem czy nawieje, bo ostatni konkretny śnieg jaki był u mnie i w okolicy to było ze 4 czy 5 lat temu jakoś na przełomie lutego marca, była wiejka, sporo nawiało, od tamtej pory nie było konkretnego opadu śniegu.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Odwilż to potrzebna ale po 20 lutym. Ile zdrowszy człowiek by był jakby tak do marca te - 5 trzymało.

nie kracz  mam jeszcze do zaorania 17 ha dziś próbowałem i troche lipnie to wyglądało  zmarznięte około 6 cm 

od niedzieli zapowiadają ocieplenie 

Opublikowano

Źle by nie było.

Zim nie ma to ludzie nauczyli się odciągać roboty polowe w nieskończoność.

Jak kiedyś zima zaskakiwała drogowców to w tym roku rolników.

U mnie dwa dni temu gość orał to żal było patrzeć jak darł gumy w ciągniku.

Już -9 ale wiatr ustał

Opublikowano

a no troszkę mi się przeciągnęła robota ale jakoś nie przewidziałem że będę musiał robić dwie kapitalki silnika w przeciągu dwóch miesięcy 

Opublikowano

Ja też będę miał niemal 7ha do zaorania, ale jeszcze trzeba je oczyścić z krzaków a jakoś ciągle brakuje na to czasu. Jednak mimo to wolałbym aby spadł śnieg i ewentualnie te orki wykonać wiosną.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v