Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 6.07.2018 o 14:13, soltys48 napisał:

no 

to moje sadzone tego dnia co jego kukurydza siana

20180706_101450.jpg

co to za miernota ?

na płasko sadzone ?

Opublikowano

zero azotu jedynie obornik

ziemniaki rozbronowane tuz przed redleniem

1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Bardzo  miło widziany  grad  w tym roku   ale  ciemnota  tego  nie rozumie 

dla każdego ciemnia jest czym innym

dla mnie Twoje podejście

• Thanks 1
Opublikowano

aja powiem ze kartofle sołtysa moga byc ładne tylko moze byc miej sztuk pod kszaczkiem . Kopałem u klienta  sadzonne 15-20 czerwca i były duze tylko mało  sztuk pod kszaczkiem ,  jak ogarnie horoby w nich to beda ładne .

Gość marekfarmer
Opublikowano
14 minut temu, soltys48 napisał:

dla mnie Twoje podejście

Dla mnie twoje to  ciemnota  i jeszcze raz ciemnota zresztą widać po okularach  xD  xD  xD     Liczy się zysk z ha  a nie  dokładanie  Każdy  kto umie liczyć  to wie   że  w obecnej sytuacji porządny  grad   to  najlepsze co mogło by się przytrafić   wszystkim którzy  zaznali  mega  suszy.

Opublikowano

Gdzie ta mega susza skoro zamierzasz wyjeżdżać kombajnem,bo skoro taka susza to nie ma zboża i co dałby Ci grad,okolice Lędyczka owies wysokości do 10cm,tam to dopiero jest na niektórych polach masakra

• Like 1
Opublikowano

Porządny grad baranie to jaki ? Który uszkodzi budynki, poniszczy dachy, powybija okna, ludziom co parkują pod chmurką zniszczy auta 

Czasem warto dostrzec coś więcej niż czubek własnego nosa

Dostałby by grad jak jabłko to by płakał o pomoc bo mu zniszczyło...

• Like 2
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

W d*pie mam miastowych parkujących pod chmurką   tak jak oni mają w d*pie rolnika.  Nie interesuje mnie to czy im poniszczy samochody  czy nie.  Tak jak ich nie interesuje   to że ich wymarzone słońce   spala  cały rok mojej pracy. !!!!!!

6 minut temu, ws71 napisał:

Gdzie ta mega susza skoro zamierzasz wyjeżdżać kombajnem,bo skoro taka susza to nie ma zboża i co dałby Ci grad,okolice Lędyczka owies wysokości do 10cm,tam to dopiero jest na niektórych polach masakra

Grad dałby kasę  z Polisy    i to nie małą  bo  plony tegoroczne nie rekompensują  kosztów . 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
15 minut temu, ws71 napisał:

Ledyczek to blisko mnie...

5 km ode mnie RSP owies już talerzówką pojechała , u wuja całość zbóż pod talerzówkę i w podobnej sytuacji wielu okolicznych rolników

28 minut temu, marekfarmer napisał:

najlepsze co mogło by się przytrafić   wszystkim którzy  zaznali  mega  suszy.

dalej twierdzę ,ze nie zaznałeś prawdziwej suszy skoro tak twierdzisz

9 minut temu, marekfarmer napisał:

W d*pie mam miastowych parkujących pod chmurką  

To jest dopiero obłuda!!!! W niedzielę klęka przed ołtarzem a tu najważniejszy jest swój interes innym może wszystko się zniszczyć byle zgadzało sie w kieszeni

Opublikowano
50 minut temu, soltys48 napisał:

zero azotu jedynie obornik

ziemniaki rozbronowane tuz przed redleniem

dla mnie Twoje podejście

Jak się siedzi na necie to chwast wysoki jak ziemniaki :D

Gość marekfarmer
Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

dalej twierdzę ,ze nie zaznałeś prawdziwej suszy skoro tak twierdzisz

Poproszę  tą definicję  ,,Prawdziwej suszy  ,, B|

Opublikowano (edytowane)

no z leksza^_^

tak wygląda po 8 dniach od zastosowania rimsulfuronu....

wstawię zdjęcie po 21 dniach zobaczysz różnicę

Marku miałem nie pisać ale napiszę  bo ja potrafię odpowiadać na pytania,mam nadzieję że zrozumiesz

PRAWDZIWA SUSZA JEST WTEDY JAK NIE MASZ CO DO GARNKA WŁOŻYĆ, IDZIESZ DO SZKOŁY GŁODNY I WRACASZ TAK SAMO.NIE NALEŻY CI SIE NIC BO RODZICE MAJĄ HEKTARY, A TO ŻE ZAPIERDALASZ JAK DOROSŁY ŻEBY ZAROBIĆ CHOĆBY NA ZESZYTY BO KSIĄŻKACH MOZESZ ZAPOMNIEĆ.NIE DOŁOŻY CI NIKT BO NIEMA Z CZEGO ,NIEMA EMERYTURY ANI RENTY NIE DOSTAŁ TAKŻE ZAPOMOGI Z UE W FORMIE PREMII MR!!

NIE PRACUJE NIKT POZA GOSPODARSTWEM BO PO PROSTU PRACY NIEMA

Skąd to znam ? Z własnego życia!!

Początek lat 2000 susza rodzice ze mną i 3 młodszymi braćmi-wszyscy chodziliśmy do szkoły, żyliśmy z 10,42ha przeliczeniowego , paru krówek i świnek.Na lepsze zaczęło się jak w wieku 15 lat całe wakacje zapierdalałem na ogórach w germanii po 16h/doba.Zapytasz po co ?Po to żeby mieć pieniądze na szkołę i móc sie uczyć.Do szkoły musiałem jeździć 10km w jedną stronę rozjebanym rowerem..Potem jesienią ojciec poszedł na etat, za jakiś czas matka i powoli ale zaczęło się poprawiać......

Także nie pier**l co to za susza jak PRAWDZIWEJ nie zaznałeś!!!

Edytowane przez soltys48
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

@Rolnik1973 jak składałeś suszowe to powinieneś mieć zakaż wjazdu kumbajnem na pole tylko talerzówka :P  , dostaniesz jakąś ulge albo zwrot PLN za szkody a ty chytry jeszcze chcesz na nasienie zebrać itd.....

przez Cievbie PIS zbankrutuje  ................... a nie sry to społeczeństwo dostanie po kieszeni :D 

• Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, racyl napisał:

Jak się siedzi na necie to chwast wysoki jak ziemniaki :D

Tylko idiota cokolwiek by robił w ziemniakach przy -230 mm niedoborze opadów,zaczniesz kombinować cokolwiek ,po sąsiedzku człowiek próbował,coś nawozić na dzień dzisiejszy stoją zasuszone łęciny ,wygląda jak po reglone

Opublikowano

włąśnie dlatego czekałem na jakikolwiek opad, taki wystąpił tydzień temu w poniedziałek to zaraz we wtorek z samego rana na lekko wilgną glebę wjazd z herbicydem, na teraz pięknie widać efekty jeszce trochę i z chwastnicą będzie spokój

Dziś wyjechały pierwsze kombajny w raps, a właściwie w to co po nim zostało........

Opublikowano (edytowane)

No  , z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić że susza mnie nie dotyczy . Pszenżyto suche i bardzo przyzwoity plon jak na moje nawożenie i ochronę . Prasa też sprawdzona . B|

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
2 minuty temu, ws71 napisał:

Tylko idiota cokolwiek by robił w ziemniakach przy -230 mm niedoborze opadów,zaczniesz kombinować cokolwiek ,po sąsiedzku człowiek próbował,coś nawozić na dzień dzisiejszy stoją zasuszone łęciny ,wygląda jak po reglone

mały chwast to i malutka dawka go weżmie.

ziemniak bez wody to tylko sadzeniak wyjdzie

Opublikowano
3 minuty temu, marulekk napisał:

znaczy co dziś kosiłeś i prasowałeś?  O.o

"Psie żyto " . Ale od prasowania deszcz mnie wygonił . Nie duży ale po robocie już było . No 28 bel ukręciłem .

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

ze wsystkim tak jest, jednak w początkowej fazie potrzebuje jej mniej niż inne uprawy

do puki nie kwitnie a potem to już cienko bez wody

Opublikowano
3 godziny temu, jacu napisał:

Rolnik u nas to by sie zabili za słomą taki zbyt a Ty roztrzepałeś kase na polu

Przy okazji zapytam . Na owsianą był by zbyt , czy ciąć ?

Opublikowano

Tak się zastanawiam . Znajomy , który kupuje z pokosu , owsiana nie zainteresowany i tak się zastanawiam do przodu - cić , czy się pobawić i próbować sprzedać .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v