Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wczoraj polało zdrowo. Niedobór wody uzupełniony, I pokos sprzątnięty, może padać. Co do upałów i wczesnych żniw... Ja tam wolę deszczyk raz w tygodniu niż suszę przed żniwami. Co Ci z tego że będą szybkie żniwa skoro ziarno w kłosie będzie "chude".

Fakt, że susza przed samymi żniwami też nie jest dobra. Przecież zeszłoroczne deszcze przed żniwami wręcz idealnie odratowały plony zbóż jarych. Jak patrzę w prognozy to humor mi się jednocześnie psuje i poprawia. Po niedzieli sporo deszczu i dość ciepło, ale potem co chwilkę deszcz i zimno.

Opublikowano (edytowane)

Dziś pierwszy raz w życiu bym uwiązł z przetrząsaczem, tak wczoraj dolało.Zaczynam to wszystko powoli olewać.Wszyscy dokoła tylko spacerek huśtawka a ja jedyny jak niedorobiony walczę z sianem i co chwila patrze na pogodę.Co za rok przeklęty? Jedni mają susze, drudzy się topią.Chyba ta trzynastka coś znaczy. :(

Edytowane przez miszka16
Opublikowano

Fakt, że susza przed samymi żniwami też nie jest dobra. Przecież zeszłoroczne deszcze przed żniwami wręcz idealnie odratowały plony zbóż jarych. Jak patrzę w prognozy to humor mi się jednocześnie psuje i poprawia. Po niedzieli sporo deszczu i dość ciepło, ale potem co chwilkę deszcz i zimno.

Obecnie zboża ozime się ładnie trzymają i obecnie dłuższa susza uszczupli ziarno, ale w zbożach jarych jest obecnie krytyczna faza zapotrzebowania na wodę, jeżeli nie popada to zboża jare dadzą dużo słomy i mało ziarna...

Opublikowano

Dziś pierwszy raz w życiu bym uwiązł z przetrząsaczem, tak wczoraj dolało.Zaczynam to wszystko powoli olewać.Wszyscy dokoła tylko spacerek huśtawka a ja jedyny jak niedorobiony walczę z sianem i co chwila patrze na pogodę.Co za rok przeklęty? Jedni mają susze, drudzy się topią.Chyba ta trzynastka coś znaczy. :(

Nie jestes sam Miszka :)

Inni tez tak maja. Zdrowie najwazniejsze ,a reszta jakos sie ulozy. Pozdrowienia

U nas jak narazie upaly,ze nie mozna wytrzymac na polu. Obawiam sie burz z gradem,bo nie mam ubezpieczonych wszystkich upraw .

Opublikowano

Na przemiennie raz grzeje raz leje. ogólnie mokro i po każdej burzy coraz wiecej zbóż zaczyna sie wykładać.Kto olał ochrone fungicydowa nie ma juz liści w pszenicy ozimej

Opublikowano

WLKP północna na początku czerwca nie dało się zrobić suchej sianokiszonki deszcze deszcze, potem siano schło w 2 dniach i niestety nie padało poza chwilowym kropelkami sucho łąki schną drugi pokos słabiutki inne rośliny też dopominają się deszczu a prognozy jak to w telewizji albo padać ma albo nie a tak oglądając strony internetowe pogody cały tydzień suchy ale Zubilewicz i Gardias i inni cieszą się że wczasowicze mogą się poopalać

Opublikowano

Wczoraj sprzątnąłem dopiero 1 pokos siana z łąk na sianokiszonkę i to tylko z górek których niewiele, bo pogody teraz takie dynamiczne że ciężko wyczuć deszcz żeby sprzątnąć siano, ok 4 nad ranem przyszła burza z południa i później lał deszcz do godziny 8.00, na zboża bardzo dobrze ale na łąki wręcz przeciwnie, bo tam stoi woda, w większości (średnio) po kolana...

Opublikowano

Wszystko schnie, nawet kukurydza dotąd jakoś się trzymała, dziś jednak ją poskręcało. Zboża jare na lżejszych glebach już są ugotowane a nawet w pszenicach zaczyna być widać wypaleniska.........a podobno inni cierpią z powodu nadmiaru wody.

Opublikowano

Jakoś godzinę temu polało całkiem solidnie, także da się jeszcze ujechać. Ten tydzień może być deszczowy ale po następnej niedzieli atakujemy drugi pokos i wtedy z 5 dni ładnej pogody byłoby potrzebne

Opublikowano

U mnie wczoraj chmura się oberwała , żona mówiła że tak lało aż wyrwało rów na podwórku bo jest trochę z górki, Woda znowu stoi co obeschnie to doleje, łąk stoi jeszcze około 50% oczywiście 1 poos.

Opublikowano

Jakoś godzinę temu polało całkiem solidnie, także da się jeszcze ujechać. Ten tydzień może być deszczowy ale po następnej niedzieli atakujemy drugi pokos i wtedy z 5 dni ładnej pogody byłoby potrzebne

Heh

A u mnie jeszcze nikt 1 nie wziął

Opublikowano

Mnie też udało się zebrać siano i nie zmokło ani razu. Jednak deszcz byłby już potrzebny, bo jest bardzo sucho i na pewno zboża jare na tym ucierpią.

Niestety jest tak, że niektóre regiony mają nadmiar deszczu i nie daj Boże grad a w innych susza.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v