Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano

Ty  to masz rajskie  życie  Rolnik  :)  

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

A basen  masz   

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Jedzie straż na sygnale i się c*uj jeden z drugim im nie zesunie, nie dziwota że się wpierdoli jeden z drugim ślepak w heder kombajnu.

Edytowane przez Sean
Opublikowano

I co tu mieć pretensję do rolnika co jedzie kombajnem na pole jak, jedzie straż i baran jeden z drugim nie raczy zjechać żeby miejsce zrobić.

Gorąco i mocno wieje na Lubelszczyźnie, może coś przywieje albo całkiem ziemie wysuszy.

Opublikowano

Wszystkie służby ratownicze powinny mieć kamery,jeśli kierowca nie ustąpi im przejazdu mandat za to.Moze w ten sposób się większość nauczy ,że nie są sami na drogach :) .

Teraz się na wieczór ochładza,można zrobić ognisko na koniec żniw :11_blush:

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ansja napisał:

Teraz się na wieczór ochładza,można zrobić ognisko na koniec żniw :11_blush:

Żeby ze trzy wsie i kilka OSP się na to ognisko nie załapały ;)

Ja 3 dzień na urlopie. Pogoda jak marzenie. Po powrocie do domu jak pyton spod Warszawy zmienię skórę:D

Opublikowano
Przed chwilą, Ansja napisał:

Droga gmina,powiatowa,krajowa maszyny powinny być tak zabezpieczone do przejazdu aby nie łamać przepisów ruchu drogowego oraz nie stwarzać zagrożeń i utrudnień dla innych użytkowników.Czymby  się nie jechało nawet z pługiem to na końcu jakiś trójkąt ostrzegawczy zamieścić też należy,by być widocznym.Kombajn czy mały czy duży gdy jedzie z hederem z przodu to jednakowo można się nadziać na niego... Jednak też fakt brawura wielu kierowców aut to już kolejny problem.

35° dziś ,zapowiadają burze po południu,może jednak ich nie będzie,jeszcze dużo zbóż na polu :)

Ty nigdy nie złamałaś przepisów ?

Opublikowano

pier**lone burze i niesprawiedliwość opadów, utworzyła się taka niemal w 5 minut na odcinku rzeki Warta, nigdzie się nie przesunęła miała promień około 5 km, i zanikła w tym samym miejscu gdzie się zrobiła. W 25 minut dała 55 mm wody, podajniki kubełkowe, kosze przyjęciowe wszystko zalane, gdzie jakieś większe zagłębienie terenu to momentalnie jeziora się na polach robiły i to wielkości kilkunastu arów. 

• Like 1
Opublikowano

Ciesze się że popadało solidnie szkoda że są to opady lokalne. Będzie można orać pod rzepak no i poplony powschodzą. Najlepiej niech popada każdemu kto tego potrzebuje no ale na to nie mamy wpływu niestety.

Opublikowano (edytowane)

Mnie to trapi jedną rzecz... Jaki będzie następny rok...?To już loteria się zrobiła. Na pewno lepiej nie będzie

Albo napierdoli jak w ubiegłym roku albo i nic jak w tym i w 2015. Rolnictwo to już trochę lotto się robi. Jednym pada ,innym nie. Innym wcale, a innym w sam raz.

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano
1 godzinę temu, krzysieek napisał:

Mnie to trapi jedną rzecz... Jaki będzie następny rok...?To już loteria się zrobiła. Na pewno lepiej nie będzie

Albo napierdoli jak w ubiegłym roku albo i nic jak w tym i w 2015. Rolnictwo to już trochę lotto się robi. Jednym pada ,innym nie. Innym wcale, a innym w sam raz.

Zawsze tak było,jakie anomalia widzicie, bo ja żadnych, były lata suche, lata mokre, zimy tęgie, nie takie jak teraz, zimy łagodne i ludzie zawsze żyli, śmieszy mnie pisanie w temacie pogoda, deszcz potrzebny, za dwa dni ten sam pisze że chce słońca, toż z pogodą to nie koncert życzeń, trzeba było się uczyć za księdza jednemu i drugiemu a nie brać się za rolnictwo.

Opublikowano (edytowane)

Bzdura, tak skrajnych zjawisk w moim regionie nie było i starzy ludzie to potwierdzić mogą. Klimat się sam zmienia coraz szybciej. Susza trwa w najlepsze, plony symboliczne, a jego coś smieszy. Okolicznym rolnikom nie jest do śmiechu kolejny rok z rzędu. 

Mnie śmieszy pisanie w temacie "pogoda" o straży pożarnej i o szerokości hederu.

Edytowane przez krzysieek
  • Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, Bartek933 napisał:

Dokladnie Damian, wujek w ciągu tygodnia dostał 3ci konkretny deszcz że kałuże stoja a nad nami 10km obok tylko chmury i wiatr. Z łąk nie ma juz nić kukurydza schnie a buraki leżą..

A pytałeś Ty wujka ile na tacę daje ?:ph34r:

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Bzdura, tak skrajnych zjawisk w moim regionie nie było i starzy ludzie to potwierdzić mogą. Klimat się sam zmienia coraz szybciej. Susza trwa w najlepsze, plony symboliczne, a jego coś smieszy. Okolicznym rolnikom nie jest do śmiechu kolejny rok z rzędu. 

Mnie śmieszy pisanie w temacie "pogoda" o straży pożarnej i o szerokości hederu.

Jak nie pamiętają, to albo nie chcą pamiętać albo mają wielkie problemy z pamięcią, nie twierdzę że klimat się nie zmienia też, ale nie wmawiaj mi że kiedyś takich zjawisk nie było skoro nie przeżyłeś tego. Do kogo masz pretensje że jest susza? w tym zawodzie "pod chmurką" trzeba wkalkulować że może być susza i nie urośnie, może być tak mokro że będzie problem ze zbiorem,  a nie zakładać z góry że wszystko ma tak być na zawołanie jak ja chcę i najlepiej napisać w tym temacie i ma się spełnić    xD.  Nie wiem, chyba że Jacek ma spełniać te życzenia.    :P

PS. a pisanie o straży i hederach to przynajmniej jest przestroga dla takich jak ty żeby wiedzieli jak trzeba jeździć i się nie obudzić z ręką w nocniku.   :P

Edytowane przez Sean
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v