Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sprawdziłem sobie raport o suszy z 2015 to nic przy tym co się teraz dzieje jeżeli nadal tak będzie to będzie mega katastrofa tam  podobne poziomy osiągnięto dopiero pod koniec lipca a nie maja Sic!!!

Opublikowano
10 minut temu, theta napisał:

sprawdziłem sobie raport o suszy z 2015 to nic przy tym co się teraz dzieje jeżeli nadal tak będzie to będzie mega katastrofa tam  podobne poziomy osiągnięto dopiero pod koniec lipca a nie maja Sic!!!

O Boże !

Opublikowano
2 godziny temu, krzysieek napisał:

Czy ten synoptyk z Polsatu jest jakiś upośledzony?Tam codziennie pada

Jaka Telewizja taka prognoza na TWN czy Polsacie to ciągle padaB|

Opublikowano
4 minuty temu, staszek131415 napisał:

Jaka Telewizja taka prognoza na TWN czy Polsacie to ciągle padaB|

A jak w wyborcej też leje ? czy michnik polewa ?

Opublikowano

jarecki napisał:

RACYL MA RACJE ALE polskiego traktoru brak  dobrego moze kiedys  . Chemia z Niemiec od BASF albo BAYER  maszyny import  qq nasiona import folie import itd....nawet widły fiskars z niemiec sa ? 

Około 30% europejskich funduszy wraca do Niemiec 15 % do Francji po 10 może do Hiszpanii i Włoch i z tego te państwa połowę wysyłają do Chin bo tam robi się połowę części do Fenda Mercedesa VW .Np. Bosch robi pewnie 50% produkcji w Chinach za miskę ryżu

Opublikowano
38 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No i co to da dla przeciętnego chłopa, bo umnie nigdy nie było że sucho było.

ano to da że może jakieś komisje powołają i coś ci skapnie

Opublikowano

Rzeczka wyschła,trawa wypalona to może by uczynić z tego jakaś atrakcję turystyczną? 🤔 Ziemię przeorał i może jakaś plaża czy pustynia Podlaska? Tylko coś temperatura spadła to trochę gorzej z opalaniem...😜

Opublikowano

Nie ma sensu jednak dokarmiac kukurydzy, za dwa tygodnie trzeba kosic. Nawet w 2015 byla wilgoc teraz nic. Ziemia nie zdazyla sie uklepac nim woda odparowala.

Po nocnych ulewach nawet rosy nie bedzie, kurzy sie juz tak jak wczoraj.

Wstrzymaj sie z ta orka, po kolorze zoltym przychodzi czarny, ziemia bedzie odbijac promieniowanie i sie ochlodzi moze wtedy popada.

Prognozowali wczoraj 6 dni z burzami dzis juz same slonce nadaja.

Opublikowano

U mnie w okolicy to nie ma nawet kukurydzy żeby coś kosić. Serio nie widać deszczu w prognozach.u mnie nawet azot nie dawany na qq bo nic nie pada od dawna. Oj widmo likwidacji coraz poważniejsze. Na samej sianokiszonce to co ja na doję?Alę Żonka by się ucieszyła.

Opublikowano

W 2015 mimo wszytko tylko piach dał w dupe w moich okolicach. A tak to i ozimin sie ukosiło i jarego. Kuku mocno oberwała i nędza była ale na ciężkiej ziemi było przyzwoicie. Wiadomo - traw było mniej, 2 pokos 30% normalnego, trzeciego wcale ale no bez przesady... żeby takie upały były w kwietniu i tyle tygodni bez deszczu... 

Powtórzę jeszcze słowa dziadka: w latach 40 zaraz po ślubie w żniwa nakosił tyle żyta że starczyło na pół obory do nakrycia a do ścielenia kolki w lesie grabili. W stawie który nigdy nie wysychał studnie kopano bo nie było wody. 

Opublikowano (edytowane)

Jak poleje to  będziemy pić.

popadało na lubelszczyżnie ale to mało

Edytowane przez Gość
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

Szkoda że tylko na zapowiedziach się kończy .:ph34r:

Gdzie na lubelszczyznie ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
25 minut temu, pawelol111 napisał:

W 2015 mimo wszytko tylko piach dał w dupe w moich okolicach. A tak to i ozimin sie ukosiło i jarego. Kuku mocno oberwała i nędza była ale na ciężkiej ziemi było przyzwoicie. Wiadomo - traw było mniej, 2 pokos 30% normalnego, trzeciego wcale ale no bez przesady... żeby takie upały były w kwietniu i tyle tygodni bez deszczu... 

Powtórzę jeszcze słowa dziadka: w latach 40 zaraz po ślubie w żniwa nakosił tyle żyta że starczyło na pół obory do nakrycia a do ścielenia kolki w lesie grabili. W stawie który nigdy nie wysychał studnie kopano bo nie było wody. 

Paweł opady są lokalne i tak było w 2015 roku, susza na maxa ale mimo wszystko 15 km obok coś tam nakosili kukurydzy i trawy bo tam jakieś pojedyńcze od oka krople spadły. U mnie deszcze omijały i nie chcę skłamać ale chyba prawie przez 2 miesiące nie spadła kropla.

Teraz widzisz w poprzedni weekend szła ulewa siedlece równo z krawężnikiem woda płynęła pod mostem garwolińskim było z 50 - 60 cm wody sam jechałem widziałem, poszło na Łuków to tu na AF pisali że na drugi dzień jeszcze woda stała w kartoflach. Teraz 2 czy 4 dni temu też coś po waszej lini kapnęło. U nas zero. Nie chcę bluźnić pisząc że jest u mnie mega susza, ale w 2015 była mega susza. Co niektóre drzewa w lesie poschły, brzuzki na polach 15 sierpnia liście zrzuciły i dziadkowie mówili że takiej suszy nie doświadczyli jescze jak w 2015. Mówię o kolicy kilkunastu km. Dalej jakieś krople spadły, nawet w Garwolinie i Rykach coś padało a Miastków Stoczek zero wody było przez prawie 2 miesiące.

Opublikowano

dzisiaj to nie. wspomniałem o tych poprzednich dniach . bliska okolica lublina- niedrzwica

Opublikowano
8 minut temu, damianzbr napisał:

Paweł opady są lokalne i tak było w 2015 roku, susza na maxa ale mimo wszystko 15 km obok coś tam nakosili kukurydzy i trawy bo tam jakieś pojedyńcze od oka krople spadły. U mnie deszcze omijały i nie chcę skłamać ale chyba prawie przez 2 miesiące nie spadła kropla.

Teraz widzisz w poprzedni weekend szła ulewa siedlece równo z krawężnikiem woda płynęła pod mostem garwolińskim było z 50 - 60 cm wody sam jechałem widziałem, poszło na Łuków to tu na AF pisali że na drugi dzień jeszcze woda stała w kartoflach. Teraz 2 czy 4 dni temu też coś po waszej lini kapnęło. U nas zero. Nie chcę bluźnić pisząc że jest u mnie mega susza, ale w 2015 była mega susza. Co niektóre drzewa w lesie poschły, brzuzki na polach 15 sierpnia liście zrzuciły i dziadkowie mówili że takiej suszy nie doświadczyli jescze jak w 2015. Mówię o kolicy kilkunastu km. Dalej jakieś krople spadły, nawet w Garwolinie i Rykach coś padało a Miastków Stoczek zero wody było przez prawie 2 miesiące.

Masz rację,dokładnie jak w 2015 sucho jak cholera a kilka km dalej co raz popada trochę.5km ode mnie wioska leży na piachu jak ch*j ale przy samym Bugu,jechałem na ryby to mi gały wyszły,bo qq zielona i aż kipi,drugi pokos ktoś już kosił.później na rybach pytam ludzi czy tu pada a oni mówią że co 3-4 dni trochę porosi

Opublikowano

Ta tylko w 2015 susza przyszła później i coś tam zdążyło urosnąć. W tym roku jest susza od wiosny. Tylko pierwszy pokos trawy dobry bo temperatury szalone były i wilgoć. Oziminy też przyzwoite.Deszczu nie widać, kukurydzy nie będzie.Ale ogolnie jest 3x gorzej niż w 2015. A już wtedy myślałem że gorzej być nie może. Przynajmniej u mnie to tak wygląda.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v