Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JarekWLKP
Opublikowano
To ja kupowałem latem po 18 tyś za 1ha klasy 3a. A tak pozatym to narazie nie ma nic do kupienia predzej trafi się dzierzawa.

Na twoim miejscu Jarek sprzedałbym wszystko za grube pieniądze i kupił sobie gdzies dalej od Poznania za normalne pieniądze.

Myślimy, myślimy... :) Tylko mi się podoba tu, gdzie mieszkam, mógłbym przeprowadzić się niedalej niż 50km od Poznania.

Opublikowano

U mnie niedaleko łowicza to raczej nic poniżej 20000 to się nie kupi.

Dali byśmy i więcej ale problem w tym że nikt nie sprzedaje , a jeśli już to trochę daleko.

Przynajmniej tak twierdzi mój ojciec. Ja do 10 kilometrów od domu to bym brał.

Opublikowano

U mnie(woj,Swietokrzyskie,powiat buski)chca za 1ha 10.000zl i to za III IV ziemie zalezy gdzie pole.Najbardziej denerwuja mnie tacy ludzie,ktorzy kupuja u nas ziemie i odbijaja sobie doplatami (puszczajha kogos w dzierzawe)a tak to kupiloby sie troche pola....

Opublikowano

U mnie to raczej dla dopłat nie kupują bo się po prostu nie opłaca.

Jest jednak sporo ludzi którzy by pewnie chętnie sprzedali bo im się nie opłaca gospodarzyć ale przez te dopłaty to byle jak obrobią i 600 wezmą z hektara. Oczywiście nie neguję dopłat bo zawsze to jakieś pieniądze a dla niektórych nawet spore.

Opublikowano

Jeśli chodzi o ceny ziemi wszydsko zależy od jej jakości, położenia i klienta który chce tą ziemię kupić. jeśli jest przy twoim, nieważne czy duża czy mała, poprostu podnosisz cenę do skutku. zdarzyło mi się być na dwóch przetargach gdzie brat bratu7 podwindował do 30 tyś, a teraz nawet nie potrafi przyjść i się przywitać.

wszystko zależy od klienta i jego determinacji.

Opublikowano

W okolicy Kalisza od 25 do 50 tys za hektar gruntów ornych w zależności od klasy i lokalizacji.

Z dobrą lokalizacją na inwestycje lub działki ok 100 tys/ha.

Opublikowano
budowlana to wiadomo zwłaszcza w poblizu miasta wiekszego...

Działki budowlane poza granicami miasta są w cenie od 20 tak do 40 zł za metr kwadratowy.

Opublikowano

chłopaki poczekamy jeszcze 2 lata i dopłaty do produkcji wejdą czyli tacy darmo zjady co teraz chcą nawet 20tyś zł za hektar to będą puszczać za 7-8tyś zł za hektar bo oni tylko te ziemię trzymają bo dopłaty do hektara są

u mnie taka stara babka ma przy moim polu ok 4ha i urzydkuje to zięć który przyjeżdza aż 30km do tego pola i teraz chce za to pole 90tyś zł za 4ha <_< czy to nie letka przesada a u mnie ziemia klasy 3-4

Opublikowano

historyjka.

no u nas bylo 20 arow - przy moim i tylko mi warto brac bo sąsiad nie jest wlascielem tylko dzierzawcą czy jakos tak.

uprawial to moj tato przez lata, teraz uprawiam to ja.

pomyslalem kupic.

agencja krzyknęła chyba ponad 3 tys zl za kawalek (wychodzilo 12,9 tys za 1 ha).

machnąłem ręką - zadupie totalne to raz a po drugie na 20 arow to nikt nie przyjedzie tego uprawiac (dzialeczka ma moze 12 metrow szerokosci ).

niech agencja się ...................

powiecie ze kupi warszawiak - niech bierze ale jesli będą tam rosly chwasty to uprzykrzy się mu życie bo musi cos siac, pryskac itp

Opublikowano

łukasz bys sie zdziwił moim zdaniem nic ta zmiana dopłat nieda (przynajmniej w moim regionie) bo ziemia jest ludzim potrzebna i eak bedzie an sprzedarz to niech wywoławcza bedzi po 7 to skonczy sie na 27...

Opublikowano

u nas an mazowszu powiat płoński

jedna kobitka wprzedaala 11ha z malym hakiem na 200 000zl

ziemia nie za rewelka bo 4a i 4b a 3 sladowe ilsoci tylko ze to w jednym kawalku co zadko zdarza sie w moim powiecie

jakis czas temu facet kupil PGR 120ha za 1 500 000zl nie jestem pewny tej ceny??

ziemia 3a 3b 4a ale lezala otlogem z 10 lat a teraz rosnie salata i innewarzywa

Opublikowano

od tego roku w moim regionie ceny ziemi troche poszły w góre :angry: , ceny agencyjne to od 6-7tys w ubiegłum roku kupywalismy po 4 tys, 2lata temu po 2 tys za ha :huh: a 5 lat temu od ludzi mozna było kupic po 400zł :( jak unas ceny były 400-1000zł to w innych regonach polski były podobno po 7-10tys :angry:

Opublikowano

To masz Wojtek u siebie bardzo tanio. Powyżej 8000 nie opłaca się kupować? Jak bym po 20000 znalazł coś niedaleko to nawet bym się nie zastanawiał! Dla małych gospodarstw to jedyna szansa na rozwój.

Chąc powiększać produkcje musze mieć ziemie ,nie ważne za ile.

Opublikowano

Sambao masz hol... rację jak ja bym kupił 5ha za 100000 to nawet niedoczekał tego momentu żeby mi się ta kwota zwruciała!!!!!

To ja już ho.... niewiem czy tych ludzi po pie..... żeby za 20000 za ha dać.

Jeszcze przed wprowadzeniem dopłat bespośrednich ceny wachały się w granicach 2500-3000 zł za ha ale teraz to za hektar trzeba dać 20000zł :huh:

Opublikowano

U mnie(gmina Krzynowłoga mała powiat przasnysz woj.mazowieckie) 1ha dochodzi do 25 000-30 000zł- 4-5 klasa, lepszą- 2-3klasa to nawet po 35tys i więcej.A cenę podbijają wielcy gospodarze co mają po 80-100 i więcej ha, im nie ma różnicy, aby mieć więcej, a że w każdej wsi się znajdzie 1 czy 2 co najmniej to bitwy niesłychane są.U mnie we wsi na 16 gospodarstw 3 jest takich którym nie ma różnicy za ile. Się trzymają razem i szukają,a jak jest sprzedaż to bój!!Kilka przypadków znam(2 ode mnie ze wsi)jak kłócąc się o NIE SWOJĄ ziemie opierali się o policję.Nawet w sąsiednich gminach ziemia jest kilka razy tańsza.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez leszan
      Witam. Czy ktoś wie jak wyglądają przepisy odnośnie zatrudnienia przez np. urząd gminy do odśnieżania dróg Czy trzeba zakładać normalną firmę usługową, czy można to zrobić jakoś w ramach gospodarstwa. Urząd gminy życzy sobie oczywiście fakturę za odśnieżanie, aby mógł za to zapłacić. Może ktoś wie ile można na tym zarobić??
    • Przez krs
      Z
    • Przez ziutek92
      Witam mam pytanie na temat rozgraniczenia działki poprzez gminę na wniosek sąsiada. Sąsiad ciągle mi wchodził  Na moją działkę na szerokość ok 3m. Zgłaszałem to na policję i on to później oddawał i tak lata mijały a on ciągle próbował mi wchodzić na mój grunt. W tym roku dostałem zawiadomienie że odbędzie się rozgraniczenie działek poprzez wyznaczonego geodetę prze gminę na wniosek sąsiada. Rozgraniczenie się odbyło i okazuje się że miedza jest na swoim miejscu gdzie zawsze mówiłem że tak ma być. Sąsiad nie zadowolony z wyroku oczywiście ale mniejsze z tym. Zapytałem kto ponosi koszty takiej imprezy to dostałem odpowiedź od gminy że koszty są podzielone na pół. Dodam że koszt takiej zabawy to 6000zl czyli miałbym zapłacić 3000zl za coś czego sobie nie życzyłem i w dodatku nie byłem tego powodem! I moje pytanie jest następujące: czy faktycznie tak jest że mam płacić czy porostu gmina idzie na rękę sąsiadowi.?
  • Dodaj nową pozycję...
v