Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie (dolnośląskie gmina góra)pewnie przez to ze jest to gmina oscienna i graniczy z wlkp to za pole w 3 kawałkach przy czym jeden graniczy z moim polem a dwa sa osobno jeden ma 7,5 ha a ten 3 to ma 76 tez klin przez droge to dałem po 9150zl/ha ma tam 2,5ha VI ponad 2ha V cos ponad 1,5ha III i reszta IVa. wszystko wymieszane. a za takie lepsze kawałki to 10-12 tys to norma a zdarzaja sie tacy co chca po 15tys/ha. łacznie kupiłem 9,41ha i moja premie na młodego połozyłem i jeszcze kredyt wziołem:)

Opublikowano

a ja chce za moimi budynkami kupic lub zamienic na taka sama w tej samwj klasie ziemi działke 0,76ha taki trapez w połowie łaka zaorana nie przekwalifilowana a połowe pole jeszcze z mokradłem. I nie chca!!! szlag mnie trafia bo chciałem tam chlewnie budowac! mówie im ze im dopłace zjeszcz ze 2000tys i pokryje koszty przepisu ale ciagle mysla. zobacze moze mi sie uda jak wroci maz tej babki od której chce kupic z zagranicy. juz nie wiem jak ich podejsc. w kółko mi gadaja ze im do krusu potrzebne a maja ponad 2ha

Opublikowano

Dzisiaj byliśmy na przetargu.

Działka niby 6,3223ha. Ale rzeczywiście ma 6ha.

RIIIa- 0,9100ha

RIIIb- 0,8853ha

RIVa-  2,9370ha

RIVb-  1,3500ha

RV-    0,0900ha

ŁV-    0,1100ha

N-      0,0400ha

Poszła za jedyne 190 800 zł. Czyli prawie 32 000/ha

Jak na moje trochę drogo a więc nie będę sąsiadowi zazdrościł ;D ;) ;D

Opublikowano

Bo sąsiad po jednej i drugiej stronie tego pola ma swoje działki (i to zaraz za jego domem)

A my chcieliśmy kupić bo co tu wiele ukrywać za bardzo to go sympatią nie darzymy ;D.

Ale on stwierdził po przetargu że mało dał bo myślał że dojdzie do 300 000zł. chyba mu się coś w głowie poprzestawiało ;)

Gość JarekWLKP
Opublikowano
Bo sąsiad po jednej i drugiej stronie tego pola ma swoje działki (i to zaraz za jego domem)

A my chcieliśmy kupić bo co tu wiele ukrywać za bardzo to go sympatią nie darzymy ;D.

Ale on stwierdził po przetargu że mało dał bo myślał że dojdzie do 300 000zł. chyba mu się coś w głowie poprzestawiało ;)

Zagrywa sobie z tobą :)

U nas ceny są różne. Grunty rolne kilka lat temu po upadku SKR kosztowały nawet 7 tyś. zł/ha (bardzo mało). Teraz ceny dochodzą do 30zł/m kw. czyli 300 tyś. zł/ha. To nie żart. Mało tego, nie ma już prawie żadnych działek do kupna. Wszystko za sprawą położenia, tj. 20 km. do CENTRUM Poznania. Działki budowlane z przeznaczeniem w gminnym planie zagospodarowania przestrzennego pod budownictwo jednorodzinne przekraczają cenę 80zł/m kw.

Opublikowano

To ja kupowałem latem po 18 tyś za 1ha klasy 3a. A tak pozatym to narazie nie ma nic do kupienia predzej trafi się dzierzawa.

Na twoim miejscu Jarek sprzedałbym wszystko za grube pieniądze i kupił sobie gdzies dalej od Poznania za normalne pieniądze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez Dastan
      PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
    • Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
  • Dodaj nową pozycję...
v