Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy świadomie podejmuje ryzyko. Gdyby długoterminowa nie widziała takiego ochłodzenia, a byłyby szansę na deszcz, to pewno i ja bym podał azot. 

Ale będzie i sucho i słonecznie i mroźno.

Na wszelki wypadek auto pszenicy jarej leży, jęczmień jary też zamówiony😁

Opublikowano (edytowane)

Zależy od modelu. ECMWF pokazuje takie wartości, ale GFS który mi się bardziej sprawdza najzimniej jedną noc -5 i coraz cieplej. ICON po niedzieli poranki do -6-7 u mnie i potem wiosna, także zimę widzi jeden, dwa ochłodzenie krótkie i wiosnę

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Ja bliżej wschodu to trochę inny świat jak Śląsk. Na razie jedna noc -10⁰. Szkody raczej nie zrobi. 

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Jeszcze wczoraj czytałem tutaj że podanie azotu 1.lutego to za późno a dziś czytam że ozimina może nie wytrzymać mrozu, całe agrofoto 😂😅

A nie daj Boże żeby była taka sytuacja czego nikomu nie życzę, że do tego mrozu co zapowiadają śniegu nie będzie i jeszcze niech jakiś wiaterek to zacznie się temat przesiewania jarymi bo wymrozi. Oj tego na tym forum to już dawno nie było, teorie dobre tu będą co niektórzy robić 😝😝 

Jak ktoś twierdzi, że 1 lutego za późno azot podal i to już będzie jakaś strata w płonie, to o czymś takim chyba filozofom się nie śniło 😁

Opublikowano

Pogoda zweryfikuje, każdy musi patrzeć na swoje warunki bo mogą być tak rozbieżne że głowa mała.

Część osób tutaj od dłuższego czasu narzeka na suszę, a część[ w tym ja] opady dostaje 2 razy w tygodniu i wcześniej jak w marcu nie wjedzie. Pomijając fakt że nie mam nawet żółtej strefy na mapie, więc grzecznie czekam do 1 marca, ewentualnie do dnia w którym będzie można wjechać nie robiąc metrowych kolein.

2 godziny temu, STIG13 napisał(a):

Zależy od modelu. ECMWF pokazuje takie wartości, ale GFS który mi się bardziej sprawdza najzimniej jedną noc -5 i coraz cieplej. ICON po niedzieli poranki do -6-7 u mnie i potem wiosna, także zimę widzi jeden, dwa ochłodzenie krótkie i wiosnę

wiosna to jakie temperatury u ciebie? 

Wielkopolska PJA- PKR pokazuje -4.-5 do końca lutego, w dzień maksymalnie 4-5 stopni.

Opublikowano

Aktualnie bardziej mi się sprawdzają temperatury z GFS. Opady z ECMWF. ICON na dwoje babka wróciła 

Później na GFS widziałem nawet powyżej 5⁰ na plusie 7-8 i noce 0 i wyżej

TT_GFS_LAGGED_TEMP.png

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, STIG13 napisał(a):

Za to wszystkie są zgodne że opady pod koniec miesiąca dopiero 

Oby zaczęło padać to rzuci się npk. Na azot moim zdaniem grubo za wcześnie przyjdą może jakieś dobre deszcze to i  wyplucze ten azot.

• Haha 1
Opublikowano

Nie wiem jak u was ale u mnie póki co na Mazowszu to na horyzoncie zero deszczu, dwa tygodnie temu poszedł kizeryt, coś tam padało trochę deszczu i śniegu i śladu nie ma po nim. Chodziło mi po głowie rzucić ten dobry metr saletrzaku ale odpuszczam temat, na jesieni poszedł kurzak na większość pod zboża, a tam gdzie nie to sól i polidap, nie widać jakiś braków, jedynie co to mega sucho jeśli porównać ubiegły rok gdzie na jednym polu po 20 Kwietnia mogłem owies dosiać bo działka 3,5ha i 4 podejścia były do siewu owsa. Patrzę na pogodę to ochłodzenie na co najmniej tydzień jak nie dłużej czyli po 20.02 najwcześniej wyjazd z azotem na spokojnie

• Like 1
Opublikowano
W dniu 6.02.2025 o 07:44, JarekBazydlo napisał(a):

Będzie powyżej -10 na wysokości 2m przy gruncie do -15. Azot całkowicie rozhartowuje roślinę i pobudza do intensywnego rośnięcia. Zbyt wczesne podanie azotu też nie jest dobre... Kolega robił doświadczenia na pszenicy i tam gdzie podał azot wcześniej i przyszedł mróz pszenica wypadła na drugiej połowie pszenica przetrwała. Dodam że już miała przyrost nowych korzeni tzn wegetacja ruszyła.

Ciekawa teorja

Opublikowano
9 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Ile u was płacą za jęczmień? Propozycja z okolicznego skupu 780 netto, myślę czy nie poczekać aż będzie 800 netto i nie wypychać.

A za pszenżyto ile u Ciebie oferują?

Opublikowano

Ta jest sens, a saletra już 1950; i weź być mądrym 

Opublikowano

Ja nawozy kupiłem w takich cenach  jak saletra za chociażby 1380 a szło kupić jeszcze taniej. O cenie np. mocznika to już nie wspomnę , ogromna różnica. Więc na to nie patrzę, chodzi mi bardziej o sens trzymania tego, żeby się nie powtórzyła sytuacja z ubiegłego roku.

Opublikowano

Ty kupiłeś ja kupiłem ale znajomy kupował we wtorek to masakra. Ceny nie przewidzisz, żeby nie było że jeszcze stanieje jak ludzie zaczną wyprzedaż.