Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 14:59, soltys48 napisał(a):

Może nie wszystkie ale większość 

Trochę oziminy mam po takim poplonie. Mimo trudnego a nawet bardzo trudnego startu jest teraz zayebista

IMG20240923164147.jpg

IMG20240923164443.jpg

IMG20240923164534.jpg

Wygląda to ekstra. Sam szukam czegoś na poplon pod kukurydzę. Wyka byłaby okey i coś co będzie podpora dla niej czyli łubin. Jakie proporcje nasion wysiewales ? 

Opublikowano
2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

w jaką ilość N celujesz?

Jak tylko przepisy pozwolą +/-230kg saletrosanu 26 i 100kg mocznika. W sumie 105N.

1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Ale gęsta 💪

Siana 24.09, 320szt/m2. Oby tak zostało do żniw.

Opublikowano
11 minut temu, misio3p napisał(a):

Jak tylko przepisy pozwolą +/-230kg saletrosanu 26 i 100kg mocznika. W sumie 105N.

Siana 24.09, 320szt/m2. Oby tak zostało do żniw.

105 N to coś przymało. Ja u siebie planuję dać 140 N około i zastanawiam się czy nie zwiększyć. A według danych, jęczmień do wyprodukowania przykładowo 10 t potrzebuje grubo ponad 200 kg azotu. 

Opublikowano
25 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Jeśli to słabsze stanowisko to nastąpi tutaj niezła redukcja 

W miarę możliwości będę wrzucał jak to wygląda. Niskie normy wysiewu w 100% sprawdzały mi się tylko w przypadku żyta hybrydowego.

20 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

105 N to coś przymało. Ja u siebie planuję dać 140 N około i zastanawiam się czy nie zwiększyć. A według danych, jęczmień do wyprodukowania przykładowo 10 t potrzebuje grubo ponad 200 kg azotu. 

Jak masz dobre ziemie to jak najbardziej próbuj, tu 2/3 tego pola to V klasa, nie ma co szaleć. Wszystko powyżej 6t/ha z tego pola przyjmę z zadowoleniem.

Opublikowano
Godzinę temu, ROLOMAZ napisał(a):

to przełóż to na praktykę i zobaczysz że nie jest to prawdą, mówię z własnego doświadczenia

gdybym przełożył 1:1 te dane to wychodzi że musiałbym zbierać połowę tego co obecnie, a może i nawet nie.

Zresztą, azot to tylko część sukcesu.

Opublikowano

oczywiście że tak jak to należy zrobić, nawet gdyby liczył tak jak mi się podoba to w wielu przypadkach te dane są po prostu przesadzone, nie mówię to oczywiście na przykładzie jednego sezonu.

Ale mówimy teraz tylko o azocie, czyli grubo ponad 200N na 10 ton zboża, musiałby zapytać osób które te realne 10 t zebrały[ nie te 10t co piszą na forum razem z przyczepami] ile azotu potrzebował jęczmień w ich przypadku.

Ja jakimś ekspertem nie jestem w uprawie jęczmienia, ale mogę powiedzieć na swoim przypadku że jak już osiągnąłem taki wynik to tego azotu dałem mniej, liczę też do tego obornik oczywiście, nadal wychodzi  mniej.

Ale to każdy musi indywidualnie dobierać ilość azotu na swoje gleby i przeliczyć jaką ilość zastosować.

• Root Admin
Opublikowano

więc zapytam jeszcze raz, jaki masz nmin na polu z jęczmieniem? jak przeliczyłeś resztki pożniwne? jak przeliczasz nawóz organiczny? jak przeliczasz nawóz z nawozów azotowych.

U mnie 10.5t przy 300l rsm32 czyli 127kg N, ale ja wiem jaki mam nmin :P i wiem jak przeliczyć resztki pożniwne :P

Opublikowano
6 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

oczywiście że tak jak to należy zrobić, nawet gdyby liczył tak jak mi się podoba to w wielu przypadkach te dane są po prostu przesadzone, nie mówię to oczywiście na przykładzie jednego sezonu.

Ale mówimy teraz tylko o azocie, czyli grubo ponad 200N na 10 ton zboża, musiałby zapytać osób które te realne 10 t zebrały[ nie te 10t co piszą na forum razem z przyczepami] ile azotu potrzebował jęczmień w ich przypadku.

Ja jakimś ekspertem nie jestem w uprawie jęczmienia, ale mogę powiedzieć na swoim przypadku że jak już osiągnąłem taki wynik to tego azotu dałem mniej, liczę też do tego obornik oczywiście, nadal wychodzi  mniej.

Ale to każdy musi indywidualnie dobierać ilość azotu na swoje gleby i przeliczyć jaką ilość zastosować.

Jeżeli dajesz obornik to masz w glebie pewnie zapasy tego azotu. Policzyłeś kiedyś tak sumiennie ile dajesz obornika i ile z tego zostaje dla kolejnej rośliny ?

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał(a):

więc zapytam jeszcze raz, jaki masz nmin na polu z jęczmieniem? jak przeliczyłeś resztki pożniwne? jak przeliczasz nawóz organiczny? jak przeliczasz nawóz z nawozów azotowych.

U mnie 10.5t przy 300l rsm32 czyli 127kg N, ale ja wiem jaki mam nmin :P i wiem jak przeliczyć resztki pożniwne :P

i przeliczając resztki pożniwne i inne nawozy dalej wychodzi ci grubo ponad 200 N? jeżeli tak to gratulację, spora zawartość azotu w samej glebie

• Root Admin
Opublikowano
Teraz, ŻakowskiSławomir napisał(a):

i przeliczając resztki pożniwne i inne nawozy dalej wychodzi ci grubo ponad 200 N? jeżeli tak to gratulację, spora zawartość azotu w samej glebie

290-300kg N

Opublikowano
1 minutę temu, ROLOMAZ napisał(a):

Jeżeli dajesz obornik to masz w glebie pewnie zapasy tego azotu. Policzyłeś kiedyś tak sumiennie ile dajesz obornika i ile z tego zostaje dla kolejnej rośliny ?

tylko że obornika też nie daje nie wiadomo jakich ilości, przy czym obornik idzie pod buraki, a jęczmień po burakach, więc wykorzystanie tego azotu z obornika też nie jest duże, słomę z pola zbieram, poplonów pod jęczmień nie stosuje, a pod buraki poplony na zielonkę- co za tym idzie wyciągam te składniki z pola, powiem więcej, zdarza się często że zbieram liście buraczane- więc po raz drugi wyciągam te składniki z pola

Opublikowano
14 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Już kiedyś pisałem - w 2022 roku zmierzony plon 9,66t/ha przy nawożeniu 120 kg kizerytu, ok 140 kg saletrosanu 26, 150 kg saletry. Pole zadbane, co drugi rok obornik

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał(a):

290-300kg N

mógłbyś się pochwalić z czego tak duża zawartość azotu, człowiek się uczy całe życie,

choć jak wspomniałem w wiadomości wyżej, ja bardzo dużo z tego pola wyciągam przed jęczmieniem, więc jakby sumiennie policzył to szału nie będzie w moim przypadku

Swoją drogą, chętnie dowiem się też czym najlepiej odchwaścić jęczmień ozimy na wiosnę bo niestety pierwszy rok mnie to spotkało, jakby ktoś wiedział lub miał coś sprawdzone, to niech podpowie 

Opublikowano
Teraz, krilan06 napisał(a):

Już kiedyś pisałem - w 2022 roku zmierzony plon 9,66t/ha przy nawożeniu 120 kg kizerytu, ok 140 kg saletrosanu 26, 150 kg saletry. Pole zadbane, co drugi rok obornik

to potwierdzałoby moją teorię że dane odnośnie azotu są przekłamane, tylko pytanie ile realnie robi tutaj obornik.

Teraz, yacenty napisał(a):

czyli kompletnie nie wiesz ile masz składnika w glebie, a twierdzisz ze 200kg N to bujda, dziwne myslenie

wiem że mam bardzo mało bo wyciągam go poplonem na kiszonkę, następnie burakami, a to co zostawiają buraki w postaci liści często zbieram na pasze. Więc ile realnie może być tego azotu w ziemii? 

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

mógłbyś się pochwalić z czego tak duża zawartość azotu, człowiek się uczy całe życie,

choć jak wspomniałem w wiadomości wyżej, ja bardzo dużo z tego pola wyciągam przed jęczmieniem, więc jakby sumiennie policzył to szału nie będzie w moim przypadku

Swoją drogą, chętnie dowiem się też czym najlepiej odchwaścić jęczmień ozimy na wiosnę bo niestety pierwszy rok mnie to spotkało, jakby ktoś wiedział lub miał coś sprawdzone, to niech podpowie 

z tego ze pole zadbane, poprzedni rok suchy, wiec azot słabo wykorzystany, do tego 4t słomy rzepaczanej to 70kg N. i już masz 200kg N w glebie, do tego 130 w nawozach i masz 300, więc na 15t jęczmienia

1 minutę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Więc ile realnie może być tego azotu w ziemii? 

z moich próbek:

min 40kg

max 180kg Nmin, zmierzony przez stacje chemiczną.