Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

To po co już tym bezorkowcem robiłeś? I po co orka po nim? 

Ludzie u mnie cyrkuja i ja pojechałem że może w końcu jakiś deszcz przyjdzie i po bezorkowym rozmieknie coś . Brak słów co się dzieje 

• Root Admin
Opublikowano

Tyle ile potrzeba, liczysz 1000 nasion ważysz je. Przyjmujesz zdolność kiełkowania 95 procent. Wiesz jaka chcesz obsadę i wio.

zakladajac ze mtz masz 45 i chcesz posiac 250 roślin na metr to wyjdzie 250*45/0.95 = 118 kg

• Like 3
  • Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano

Głupio to zabrzmi, tyle razy ile trzeba, podobnie jak w pszenicy - oprysk na chwasty - czyli faza 2-3 liści i leci środek systemiczny, i teraz zalężnie od nasilenia nalotów i pogody albo drugi systemik, albo kontakt.

Czasem jak jest długi ciepło i są naloty to warto prysnąć w pierwszej dekadzie grudnia - raz na pewno, dwa razy czesto a raz na parę lat nawet 3x jesienią trzeba polecieć. Uważaj co kupujesz, bo nie każdy środek ma rejestrację w jęczmieniu, z tych środków co mają rejestrację w pszenicy.

Opublikowano

Uważaj co kupujesz czy w ewidencję wpisujesz?

Będziesz np osobno kupował acetamipryd zarejestrowany w pszenicy I osobno w jęczmieniu?

• Root Admin
Opublikowano
11 minut temu, Janeczko napisał:

Pisałeś kiedyś że jęczmień daje Ci lepszy dochód niz pszenica coś się zmieniło ?

tak, stosunek ceny jęczmienia do pszenicy, kiedyś to było 100-150zł

W tym roku w zniwa różnica osyclowała koło 250zł, dziś jest to 200zł na tonie.

Nakład identyczny a 10 ton po 600zł to 6tys, a 8t po 850 to 6,800. Poza tym jednak pszenicę łatwiej sprzedać niż jęczmień ozimy paszowy.

50 minut temu, bartekac7 napisał:

Spirella?

nie, andorre

Opublikowano

Ja mam nadzieję że rozbieżności wrócà do normy.

Myślę że cena jęczmienia wynika z bardzo wysokiej powierzchni zasiewów w tym roku. Rynek na razie plonów nie zweryfikował, ale mam nadzieję że za 2-3 miesiące okaże się iż plony w większości były na tyle niskie że wzrost areału nie spowodował zbliżenia się zbiorów do średniej wieloletniej.

Sytuacja na rynku dziwna bo jęczmień tańszy od pszenżyta lub w podobnej cenie

Opublikowano

To u mnie w tym roku jęczmień wyszedł lepiej w porównaniu do pszenicy. Z tym, że nakład mniejszy o około 800zł/ha. Jęczmień 9t x 600zł = 5400zł. Pszenica 7t x 820zł = 5740zł. I jeszcze cena za pszenicę w miarę dobra bo jakby poszła na pasze to byłaby niewiele większa od jęczmienia. Ceny brutto, sprzedane w żniwa w lubelskim. 

Opublikowano

Wczoraj miałem propozycję 680 netto jęczmień 

Ale plon średnio wyjdzie poniżej 6t a nakłady wysokie

• Root Admin
Opublikowano

browar w okolicy przeciętnie, a najgorsze jest to że musisz skosić zwalić w domu i jechać kiedy słodownia ci wyznaczy termin, dla mnie to głupie utrudnienie, dlatego idzie wczesna pszenica po rzepaku

Opublikowano (edytowane)

Ja zwiększam o 100 procent w tym roku zasiewy jęczmienia bo nakłady sporo niższe niż na pszenicę, plon lepszy i wcześniejszy zbiór. Świnie jedzą. Jeszcze moze jakiś poplon uda się zebrać po jęczmieniu.

Soja wygląda tak. Na razie ze 20 procent, ale co dzień bardziej dochodzi.

IMG_20240913_180348_1.jpg

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano

Jak skarmiasz tą soję?

Tz jak pozbywasz się substancji antyżywieniowych?

Opublikowano (edytowane)

To jest pierwszy raz taki eksperyment. Jak zbiorze i wysusze to komuś sprzedam. Poprawna obróbka ekstruderem jest zbyt droga inwestycja. To nie ma sensu.

Ta soję siałem po zbiorze jęczmienia.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano

Wiem bo śledzę ten temat.

Jakiego plonu się spodziewasz i czy po dodaniu kosztu suszenia zostanie coś na plus?

Gdzieś pisali że problemy ze zbytem a zasiewy rekordowe