Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, raven18 napisał:

Ja chyba rezygnuję z jęczmienia, właśnie przez samosiewy, tyle lat miałem czyste zboża a teraz jakieś mieszanki ... sam już nie wiem 🙃

Uprawki pożniwne się kłaniają 

Opublikowano (edytowane)

Mieszanki są zwłaszcza przez nowoczesną uprawę typu bezorkowego, sieje taki jeden z drugim w zielone pole z samosiewami czystą odmianę, a zbiera mieszankę wszystkiego co tam rosło przez ostatnie pięć lat, łącznie z miotłą, albo wali orkę ścierniska na razówkę i potem to samo.   xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
8 minut temu, Desperado napisał:

Mieszanki są zwłaszcza przez nowoczesną uprawę typu bezorkowego, sieje taki jeden z drugim w zielone pole z samosiewami czystą odmianę, a zbiera mieszankę wszystkiego co tam rosło przez ostatnie pięć lat, łącznie z miotłą, albo wali orkę ścierniska na razówkę i potem to samo.   xD

orka ścierniska na razówkę to pół biedy, gorzej jak idzie talerzówka i siew ,,w ściernisko,,  tak jak mówisz

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
Tomek90 napisał:

2 minuty temu, raven18 napisał:

Ja chyba rezygnuję z jęczmienia, właśnie przez samosiewy, tyle lat miałem czyste zboża a teraz jakieś mieszanki ... sam już nie wiem 🙃

Uprawki pożniwne się kłaniają 

albo płodozmian, ja tam nie mam problemów z samosiewami. po jęczmieniu idzie groch, później kukurydza i w pszenicy nie widzę jęczmienia. Tak samo jak w jęczmieniu pszenicy

Opublikowano
19 godzin temu, yacenty napisał:

mi już pszenicy paszowej nie chcieli kupić bo było 20 procent jęczmienia i tak samo jęczmienia paszowego bo było 15 procent pszenicy

2 minuty temu, yacenty napisał:

albo płodozmian, ja tam nie mam problemów z samosiewami. po jęczmieniu idzie groch, później kukurydza i w pszenicy nie widzę jęczmienia. Tak samo jak w jęczmieniu pszenicy

To był problem czy nie był?

• Root Admin
Opublikowano

jak 10 lat płodozmianem była pszenica po jęczmieniu to był, ale z tego wyrosłem i problemu brak. Czytaj ze zrozumieniem a nie przywalaj się do cytatów wyrwanych z kontekstu.

Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał:

Nie sieje grochu bo to loteria duża. Plan jest zrobić tak jak tutaj podpowiadaliscie żeby 2 razy kasować samosiewy talerzowka i potem 3 raz ewentualnie dlutowcem przed siewem. Zobaczymy co będzie, w tym roku jest dość dużo czasu na takie rzeczy także powinno wyeliminować sporo chwastu. 

Opublikowano
Dnia 20.08.2024 o 14:09, Piotrass napisał:

Pierwszy rok jęczmienia zimowego w tym roku i już miałem zamawiać SU laubella a znajomy mówi że lepiej hybrydę Dakotę i teraz już sam niewiem. Doradzcie 

Ja w tym roku chcę spróbować SU Midnight.  Chociaż jeszcze zastaniawiam się nad hybrydą SU Hylona.  Siał ktoś może i się wypowie? 

Opublikowano
Dnia 20.08.2024 o 18:09, yacenty napisał:

u mnie groch to takie nie wiadomo co. niby poplon ale rośnie aż go mróz nie skasuje, a przy okazji łapie przejazd graminicydem ;)

a jakim gramnicydem leciałeś, czy to nie ma znaczenia i można dać dowolny?

Opublikowano
18 godzin temu, perkins3382 napisał:

Jak załóżmy kupię na  1l na hektar pontos to na ile  Dff na hektar 

75-100g. 

Od siebie mogę Ci polecić zestaw Exper Met 0,35kg + legato 0,15l. będzie taniej, a u mnie taki zestaw czyści do żniw chwasty. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kamcio15 napisał:

75-100g. 

Od siebie mogę Ci polecić zestaw Exper Met 0,35kg + legato 0,15l. będzie taniej, a u mnie taki zestaw czyści do żniw chwasty. 

I to jesienią wszytko ?

Opublikowano (edytowane)

Witam chciałbym posiać jęczmień jary dla krów nie siałem jeszcze jęczmienia czy mógłby ktoś doradzić dobrą mniej wymagająca odmianę?

Edytowane przez Dominikol
Opublikowano

Jarego się nie opłaca . Kiedyś siałem tylko jary bo mega bałem się wymarzanie , jakie moje było ździwienie 10 lat temu jak ozimy przy tym samym nawożeniu i nakładzie dał 3 t więcej niż jary

Opublikowano
21 godzin temu, Zefir napisał:

Jarego się nie opłaca . Kiedyś siałem tylko jary bo mega bałem się wymarzanie , jakie moje było ździwienie 10 lat temu jak ozimy przy tym samym nawożeniu i nakładzie dał 3 t więcej niż jary

Różnie to wychodzi bo 3 sezony temu miałem ozimy który dał 7t i jary który dał 6,9t nie musze mówić co finansowo lepiej wyszło... bo nakład w jarym dużo mniejszy nie wiem po co robić taki sam 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.08.2024 o 23:56, PTrend napisał:

Jak tam na tą chwilę stan plantacji?

mówisz i masz update, przekwita już ma dobry metr na całym polu, jak widać rozrzut 27m bez problemu 

20240829_175411.jpg

20240829_175711.jpg

Edytowane przez suffeks
  • Like 1
  • Thanks 1