Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, yacenty napisał:

można ale mi to nigdy nie wychodziło czasowo bo t2 na flagę a etefon na pierwsze pojawiające się ości.

U mnie ma być to już ostatni wjazd t2/t3

Czy  jak faza z pierwszymi ośćmi trochę ucieknie to czy można stosować Etefon - nigdy go nie stosowałem? 

Ile mogę dać etefonu w tej fazie? Pełną dawkę czy pół? Na r1 poszło 0,5 zamiennika moddusa

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano (edytowane)

Panowie, jaka odmiana jęczmienia ozimego jest łatwa w omłocie? 
posiadam bizona i chciałbym na jesień taką wybrać żeby za dużo ości do zbiornika nie lecialo

Edytowane przez Miodek11500
Myślałem o ozimym, wpisałem jary
Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Np kws vermont 

Teraz sprawdziłem i Vermont to jęczmień jary, i myślę kto się pomylił? 
W głowie miałem jęczmień ozimy, a zapisałem jęczmień jary. Chodziło mi o jęczmień ozimy, dodam że na gleby lekkie 

Opublikowano

Taaa, dokupowaĺem kiedyś sześciorzędowy - jeż, ne dało się pomieszać. 

Opublikowano
39 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Niekoniecznie, sypie ale nie omlaca się tak super, sieję kilka lat z rzędu 

Polecasz w takim razie coś innego? Nie znam się totalnie na tym, ale wiem ze mój bizon nie bardzo lubi się z jęczmieniem. Sieje w tym roku drugi raz jęczmień jary, rok temu mnie zawiódł, ale stwierdziłem, że dam mu drugą szansę. Jednak obserwując pogodę, i nie widząc deszczu na najbliższe dwa tygodnie, utwierdzam się w przekonaniu, że to jednak jęczmień ozimy powinien zawitać na moich polach  

Opublikowano

U mnie jakby dziś postawić kamerkę i potem w przyspieszonym tempie puścić film to by pięknie było widać tempo wzrostu w tych temperaturach. Rano praktycznie z daleka nie widać ości, po południu  już masa kłosów a na słabszej glebie wykłoszony.

Na jutrzejszy wieczór pewno 90% się wykłosi

20240430_163514_resized.jpg

20240430_164612.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

U mnie jakby dziś postawić kamerkę i potem w przyspieszonym tempie puścić film to by pięknie było widać tempo wzrostu w tych temperaturach. Rano praktycznie z daleka nie widać ości, po południu  już masa kłosów a na słabszej glebie wykłoszony.

Na jutrzejszy wieczór pewno 90% się wykłosi

20240430_163514_resized.jpg

20240430_164612.jpg

Sławku, kiedy najpóźniej zrobić T2 w ozimym?

Opublikowano

Mam Sandre w tym roku i Jakubusa to Jakubus ładny , ciemny i gęsty a Sandre to prawie zaorać , doradzi ktoś czemu nie rośnie ten jęczmień ? Nie zrobilem zdjęć ale jasny jest i niski od początku wiosny słabo szedł , dostał 130 kg azotu i nic to nie dało , pole było trzy lata z rzędu wapnowane , w jesieni 300 kg Polifoski , gdzie pole lepsze to jeszcze obleci a gdzie troche gorsze to nie bedzie co zebrać , odzywki dały by coś jeszcze ?

Opublikowano

Może zawirusowany? Teraz odżywki to strata pieniędzy 

14 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

A początek kłoszenia 🤔 bo nie dam rady do niedzieli a w poniedziałek może już początek kłoszenia 

U mnie zaczyna się kłosić i dziś robiłem t2, jutro skończę. Nic się nie stanie jak zrobisz w fazie kłoszenia

• Like 1
Opublikowano

Pewno na pewno z wirusem, bo i na 6 klasie Sandra rośnie pięknie do pierwszych niedoborów wody

30 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Sławku, kiedy najpóźniej zrobić T2 w ozimym?

Myślę że w Twoim rejonie to tak do 23 kwietnia😁

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

etefon na ości zablokuje kłos, moim zdaniem lepiej już go nie dawać. ile cm ości wyszły z pochwy?

tak to wygląda

już sobie darować czy ewentualnie medax max w tej fazie?

jęczmień1.jpg

jęczmień2.jpg

Opublikowano

Zawirusowany nie jest bo było opryskane , ale coś mu brakuje i tak obstawiam że mikroelementów bo raczej niczego innego , ogólnie u mnie Sandra drugi rok i gorzej wypada obok innych odmian

• Haha 1
Opublikowano

Nie mam zdjęć jak bede na polu to zrobie , wszystko zależy od ziemi , w tamtym roku miałem po grochu na rędzinie  to był ładny ale i tak nie sypał jak Jakubus , w tym po pszenicy i na glinie to nie bedzie co zbierać