Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, MalyRolnik18 napisał:

No a w razie wystąpienia jakiegoś fito to jęczmień się podniesie czy...? 

Podniesie. Łapie przebarwienia ale rośnie. Jak dowalisz razy 3 dawkę to może mocno chorować.

Ogólnie to wydaje mi się że wielu czai się najpierw co stosować i czy już. Termin mija to pytania czy jeszcze można, a może czym innym. Przychodzi chłód nadal nie opryskane. No to czekamy do wiosny. I pytanie czy można już i czym. Potem przymrozki do mają i wstrzeliwuje się delikwent w najgorsze okienko pogodowe, a potem zdziwienie bo nie ma czym poprawki robić🤣

To ogólne stwierdzenie, więc niech nikt się nie porusza.

Wczoraj zrobiłem ostatnią działkę jęczmienia na szpilkę na suchą glebę bacara 0,5l. Co ma być to będzie. Lepszy ten oprysk w trudnych warunkach niż wiosenny w idealnych. 

Opublikowano

Przecież jeszcze jest czas na pryskanie, sprawdzałem u siebie to gdzie nie gdzie wypuszcza drugie rozkrzewienie, na glinie place że jeszcze nie powschodził. Planuję najwcześniej za tydzień pryskać a pszenżyto to w ogóle nie wiem jeszcze kiedy 😃

Jeśli ktoś myśli pryskać wiosną, pryskałem tak nie raz kiedyś, zwykłe wywalanie kasy bo efekt mizerny

Opublikowano
yacenty napisał:

Jak jest tak sucho jak teraz to proponuje pryskać w nocy i zwiększyć dawkę wody na maksa ile się da, 250 czy nawet 300l wody.

Jest tak sucho ze tylko miejscami pojawilo sie zielsko a na glinie 1/3 zboża dopiero zaczyna szpilkowac... trzeba czekac na jakis deszcz...

• Root Admin
Opublikowano

To spij, mi kiedyś kumpel pokazał ze warto tak odchwaszczać rzepak doglebowo i tak robię i to po prostu działa, szczególnie w sierpniu jak jest gorąco i sucho, oprysk w dzień to pewnie 3/4 go odparuje, a w nocy nie ma takiego parowania, pojawia się wilgoć z rosy i jest efekt na polu, ale tak wiem w nocy to się z żoną fikołki robi albo inne rzeczy, ale trudno, w tych kilka nocy to to się nocne igraszki przekłada na ranne igraszki - efekt chyba nawet lepszy.

• Root Admin
Opublikowano

Najbardziej warto lać to co najtaniej kupisz i wiesz, jak zastosować. Najtaniej nie za tonę nawozu, tylko najtaniej za kilogram składnika. Czym innym jest kupić tonę rsm32 a czym innym tone saletrzaku, który zawiera 27% N.

Opublikowano

A Korn kali warto sypnąć? Czy na jesień powinno być rozsypane? U mnie z rsm to różnie czasami uda się zdobyć 32 a czasami tylko 26+s. Podlasie boi się rsm i dlatego słabo z dostępem 😂

• Root Admin
Opublikowano

to wszystko zależy, od Twoich prób glebowych, od twojej strategii nawożenia, od tego co już zrobiłeś na tym polu, od tego co chcesz osiąągnąć.
Jeden stosuje świadomie, drugi świadomie nie stosuje. Nawóz dobry, ale czy jest Ci potrzebny? Na to pytanie musisz odpowiedzieć sam.

Ja nie stosuję żadnych NPKów w jęczmieniu ozimym, ale... tu się ze mnie śmieją wszyscy dookoła, stosuję 450-500kg polifoski6 pod rzepak.

Bez NPKów jęczmień mi sypie 10+, znów się ze mnie śmieją ze to nie możliwe.

Opublikowano

Te pole jest dla mnie nowe i było robione przez typa co uprawiał niby żyto a rósł tylko perz. Osobiście na swoich polach stosuje Korn kali i ostatnio kiezeryt i nie żałuję. Oczywiście do tego rsm w 2 dawkach. Ja nie śmieje się z kolegi i może nie jestem takim specem jak większość na tym forum ale jeśli znasz swoje pole i nie boisz się czasami zaryzykować to wierzę że kolego masz taki plon. Pierwszy rok posiałem jęczmień i będę uczyć się go uprawiać

Opublikowano

Północno Zachodnia Wlkp w jakiej ilości teraz siać jeczmien ozimy? Termin niby późny ale zapowiada się ciepła jesień. Dopiero kuku z pola zeszła więc szybciej nie było możliwości 

Opublikowano (edytowane)

Dziś wykonany oprysk:

Expert Met 0.35 kg + Hukkata 0.15 l + Innazuma 0.15 kg. 

Gleba fajnie wilgotna, jedynie nie wiem jak wpłynie na ten zabieg nasłonecznienie, ponieważ w chwili zabiegu zero chmur. Temperatura około 17 stopni o godzinie 11. 

Panowie pytanie, na jaki czas jest w stanie zabezpieczyć Innazuma jęczmień przed mszycą ?? 

Edytowane przez MateuszImiołek
  • Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, MateuszImiołek napisał:

Panowie pytanie, na jaki czas jest w stanie zabezpieczyć Innazuma jęczmień przed mszycą ?? 

Dużo zależy od pogody i szybkości wzrostu, z moich obserwacji od 10 do 20 dni

Opublikowano
2 godziny temu, mat22889 napisał:

Północno Zachodnia Wlkp w jakiej ilości teraz siać jeczmien ozimy? Termin niby późny ale zapowiada się ciepła jesień. Dopiero kuku z pola zeszła więc szybciej nie było możliwości 

Nie wiem, o który północny zachód Wielkopolski tobie chodzi, ale ja mieszkam w PCT i w sobotę zasiałem 300 szt/m² dwurzędowego jęczmienia. Na piachu puszcza jakiś kiełek, a na glinie od siewu nic nie ruszyło, czeka na pożądny deszcz. 

7 minut temu, yacenty napisał:

Dziękuję za informację, wychodzi że czas na kolejny zabieg insektycydem w rzepaku. 

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

20 dni to trochę chyba naciągane , bardziej te 10 dni jest realne , nie dłużej . Dziś patrzyłem u kolegi w pszenicy, siana ok 18 września , to już sporo mszyc siedzi (nie trzeba zbytnio szukać , żeby zauważyć) , u drugiego obok gdzie siałem jęczmień który zaczyna wychodzić , siany 27 września , też już się znajduję mszyca . Kiedy ona naleciała, jak wczoraj wieczorem było jeszcze czarne pole , a dziś rano dopiero się pojawiły szpilki 

Opublikowano
yacenty napisał:

To spij, mi kiedyś kumpel pokazał ze warto tak odchwaszczać rzepak doglebowo i tak robię i to po prostu działa, szczególnie w sierpniu jak jest gorąco i sucho, oprysk w dzień to pewnie 3/4 go odparuje, a w nocy nie ma takiego parowania, pojawia się wilgoć z rosy i jest efekt na polu, ale tak wiem w nocy to się z żoną fikołki robi albo inne rzeczy, ale trudno, w tych kilka nocy to to się nocne igraszki przekłada na ranne igraszki - efekt chyba nawet lepszy.

A jak w tej sytuacji ma się rosa, bo na pewno wieczorem lub w nocy już występuje,wtedy trzeba dawki środków zwiększać, jak podejść do tego zabiegu ,pytam bo czasem czasu mi brakuje bo i etat mam więc ciężko pogodzić wszystko.

• Root Admin
Opublikowano

przy dohlebowce rosa pomaga. przy nslistnych przeszkadza i jak musisz to trzeba redukować ilość cieczy roboczej. ja jednak staram się unikać pryskania z rosa. mam złe doświadczenia niestety

mysza103 napisał:

1 godzinę temu, yacenty napisał:

20 dni to trochę chyba naciągane , bardziej te 10 dni jest realne , nie dłużej . Dziś patrzyłem u kolegi w pszenicy, siana ok 18 września , to już sporo mszyc siedzi (nie trzeba zbytnio szukać , żeby zauważyć) , u drugiego obok gdzie siałem jęczmień który zaczyna wychodzić , siany 27 września , też już się znajduję mszyca . Kiedy ona naleciała, jak wczoraj wieczorem było jeszcze czarne pole , a dziś rano dopiero się pojawiły szpilki 

przeczytaj jeszcze raz co napisalem

Opublikowano

Czytam kilka razy i nadal uważam że 10 dni to raczej takie max potem być może ze 2-3 dni jeszcze coś w tej roślinie tej substancji jest , ale to już bym nie liczył , a skoro twierdzisz że z obserwacji tak by ci wychodziło , to a jakoś na takie coś bym nie szedł , nawet na środkach nigdzie nie piszą że potrzyma ok 20 dni , tylko 14 , a raczej to co podają to już jest takie naciągane

Opublikowano
11 godzin temu, wicia433 napisał:

dawałem rok temu około 80 gram dff i tylko lekko kolor jęczmień stracił,ale nic wielkiego także na luzie tyle przyjmie.

To znaczy jak dam dolną dawkę Kompleta 0.4l/ha(112dff) tak jak zalecają będzie lipa?