Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, kamcio15 napisał:

Stosował ktoś Tarczę Łan w jęczmieniu? 

To tebukonazol, bardzo często stosowany na T1 (i nie tylko). Warto zadbać do tego o zwalczanie mączniaka (np. fenpropidyna) I podstawy źdźbła. Co do tebukonazolu to pamiętaj o temperaturach, powyżej 10  najlepiej 12 stopni

Edytowane przez Łukaszzz
  • Like 2
Opublikowano
12 minut temu, Łukaszzz napisał:

To tebukonazol, bardzo często stosowany na T1 (i nie tylko). Warto zadbać do tego o zwalczanie mączniaka (np. fenpropidyna) I podstawy źdźbła. Co do tebukonazolu to pamiętaj o temperaturach, powyżej 10  najlepiej 12 stopni

Tak wiem, pytam bo mam trochę w zapasie, a myślę dodać do zestawu Unix + Tern na T1 w jęczmieniu. Pogoda póki co nie rozpieszcza bo jak nie zimno to wieje. Ale i tak jeszcze chwilę mogę zaczekać z zabiegiem. 

Opublikowano

Jak prognozy się nie zmienią to u mnie na północy Wielkopolski o T1 będzie można myśleć około 20 kwietnia. Na ten moment jest zimno, bardzo podobnie jak w 2021 tylko trochę mokrzej. 

• Root Admin
Opublikowano

tak możesz dać Siarczan Magnezu. Zawsze nawozy sypie sypiesz pierwsze zeby się zdążyły wymieszać, później nawozy w płynie, póniej SOR sypki, a na koniec sor w płynie.

Opublikowano (edytowane)

Nawożenie jęczmienia wczoraj zakończone a dzisiaj spadło 5mm deszczu. 

88935a8c41018.jpg

Mam jedno nie rokujące pole, plan jest jutro popryskać siarczanem manganu, jak to nie zadziała to nie mam pomysłu czego to niedobór. Najmłodszy liść wychodzi zielony, po czym drugi najmłodszy i starsze żółkną. Pole po łące, pH między 7,3 a 7,4

9ae63dabdca88.jpg

Edytowane przez misio3p
Opublikowano
1 minutę temu, misio3p napisał:

88935a8c41018.jpg

Mam jedno nie rokujące pole, plan jest jutro popryskać siarczanem manganu, jak to nie zadziała to nie mam pomysłu czego to niedobór. Najmłodszy liść wychodzi zielony, po czym drugi najmłodszy i starsze żółkną. Pole po łące, pH między 7,3 a 7-4

https://zapodaj.net/images/9ae63dabdca88.jpg

Co poszło na drugą dawkę? 

Opublikowano

Mam taką samą sytuację po łące,ok 0.4ha. robaka nie ma

2 minuty temu, misio3p napisał:

88935a8c41018.jpg

Mam jedno nie rokujące pole, plan jest jutro popryskać siarczanem manganu, jak to nie zadziała to nie mam pomysłu czego to niedobór. Najmłodszy liść wychodzi zielony, po czym drugi najmłodszy i starsze żółkną. Pole po łące, pH między 7,3 a 7-4

9ae63dabdca88.jpg

Opublikowano

Wysokie pH = problem z pobieraniem żelaza. Brak żelaza to cytrynowo żółty kolor liści. Szczególnie uwidacznia się na roślinach sadowniczych.

Opublikowano

Ok, dzięki za podpowiedź. Jeżeli będą mieli w pobliskim sklepie odżywkę z żelazem w składzie to kupię.

Myślę nad tym by w kolejnym roku całe nawożenie tego pola oprzeć na siarczanie amonu, ma to sens? 

Opublikowano

Jak najbardziej, zakwaszasz, dostarczasz azot i siarkę .

Opublikowano

Rano podałem 5kg mgso4, 10kg mocznik, 12l florovit uniwersalny.

Jedyny piękny dzień od kilku dni i na kolejne kilka lub kilkanaście dni.

Fungi i skracanie odpuszczam bo od poniedziałku powrót minusów.

20230331_100155.jpg

Opublikowano
Dnia 31.03.2023 o 11:36, Agrest napisał:

Rano podałem 5kg mgso4, 10kg mocznik, 12l florovit uniwersalny.

Jedyny piękny dzień od kilku dni i na kolejne kilka lub kilkanaście dni.

Fungi i skracanie odpuszczam bo od poniedziałku powrót minusów.

20230331_100155.jpg

Zwykły florovit daje kopa w zbożu