Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A tu Sandra, stanowisko super 3a, pH ok. Fosfor trochę kuleje, reszcza wysoko. 300kg ultra8, 4t radkowit premium. 

Niestety stanowisko po wykarczowanej porzeczce i pięknie widać rządki i pasy herbicydowe. Przez 15 lat ta gleba trochę glifosatu przyjęła.

20211018_163244.jpg

Opublikowano

Raczej nie.

W tym roku pszenica w drugim roku po agreście po wykłoszeniu pokazała byłe rządki agrestu. Zamierała w oczach. 

Ale z kolei rok wcześniej była kapitalna

2 minuty temu, mesi napisał:

Przysłkal ktoś z Was zboże dicurex +surfer jeśli tak jakie opinie , zalecają od 3 liścia jeśli miejscami nie będzie 3 liści  To uszkodzi zboże?

Dikurex to ctu, używałem kiedyś.

Surfer to dff? Jeśli tak to możesz pryskać. Tylko dff daj mniej jak na pszenicę.

Ja dałem 0,15 formulacji 500sc i sporo fitoksyczności

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Raczej nie.

W tym roku pszenica w drugim roku po agreście po wykłoszeniu pokazała byłe rządki agrestu. Zamierała w oczach. 

Ale z kolei rok wcześniej była kapitalna

Dikurex to ctu, używałem kiedyś.

Surfer to dff? Jeśli tak to możesz pryskać. Tylko dff daj mniej jak na pszenicę.

Ja dałem 0,15 formulacji 500sc i sporo fitoksyczności

Muszę sprawdzic,  czy jak nie ma 3 lisci nie zastpoje jęczmienia? Mi mówił żeby dac 2ldicurex i 30 g surfer 

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

A to nie dff tylko tribenuron pewnie.

To nic mu nie będzie.

Ok dzięki 

6 minut temu, Agrest napisał:

A to nie dff tylko tribenuron pewnie.

To nic mu nie będzie.

Ok dzięki 

Ok dzięki 

Opublikowano

Sprawdziłem. Surfer to chlorosulfuron.

Niestety nie stosowałem,  więc pytaj dalej. Myślałem że tribenuron metylu

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Sprawdziłem. Surfer to chlorosulfuron.

Niestety nie stosowałem,  więc pytaj dalej. Myślałem że tribenuron metylu

On niby od 1 liścia ciflex od 3 teraz nie wiem co robić żeby zboża nie zahamować 

Opublikowano (edytowane)

Żółknie u was jęczmień? U mnie w okolicy już zaczynają się pojawiać takie. Normalnie jak rok temu. Chociaż jeśli ma żółknąć i znowu tak dobrze spać, to nie ma problemu. 

Ktoś powiedział rok temu to jęczmień tego nie zrozumiesz. No i rzeczywiście trochę tak jest.

Edytowane przez bartekac7
  • Root Admin
Opublikowano

na 2 liście lepiej expert z dff, quelex jest bardziej nalistny. jego bardziej na 3 liść jak już masz więcej chwastów na wierzchu.
Chyba ze są 2 liście jęczmienia i bardzo dużo chwastów na wierzchu

Opublikowano
55 minut temu, yacenty napisał:

na 2 liście lepiej expert z dff, quelex jest bardziej nalistny. jego bardziej na 3 liść jak już masz więcej chwastów na wierzchu.

A jęczmień nie pryskałeś na 1 liść?

Opublikowano

witam . jęczmień ozimy-nazwa nieznana siany 08.09.21 siany na 2-óch kawałkach połączonych bezpośrednio.

1 kawałek do razu zaczął żółknąć ,2 kawałek piękny zielony . Na oba kawałki dano  mikrovit miedź od intermag 1l/250l (0.85ha)-29.09

09.10 dano  bulldock na mszyce 0.25l/250l +tebu 250ew na grzyby 1l/250l- (0.85ha) 

Gorszy kawałek pola badany -ziemia 5ph 

Brązowe oznaki grzyba w mojej ocenie zanikają ale liście pozostają żółte. Na drugim kawałku (lepszym) liście też żółknieją, prawdopodobnie żółta karłowatość.

Moje pytanie brzmi: Czy oprysk na mszyce nie wykonano za późno prawdopodobnie  2 tygodnie od pojawienia się pierwszych mszyc) podczas oprysku była ich duża ilość . 15.10 nie zauważono ich. Czy liście będą cały czas żółte z powodu wirusa żółtej karłowatości.

Opublikowano

Żółtą karłowatość widać dopiero wiosną!!! Proszę to sobie zapamiętać!

Siew na początku września w nieznanej obsadzie musiał się tak skończyć. Papu już mu brakuje, a niskie odczyn gleby dodatkowo nie ułatwia sprawy.

• Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano
Kubawww napisał:

55 minut temu, yacenty napisał:

A jęczmień nie pryskałeś na 1 liść?

kiedy? w tym roku raczej nie

Opublikowano
2 godziny temu, MalyRolnik18 napisał:

Panowie sypał ktoś wapno granulowane pod orke zimową na jęczmień jary ? Jest sens czy lepiej dac na wierz wczesną wiosną ?

Na wierzch, ale po orce. I nawet lepiej przed zimą żeby się rozpuściło