Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sieczkę by wiatr wydmuchał , słoma idzie żywa i się wbija pionowo w sito , leci do ziarna i na dodatek blokuje przepływ masy na sicie , a żeby się  przyczepy z hektarami zgadzały to się wiatr przymyka 

Opublikowano
9 godzin temu, Taurus83 napisał(a):

Przymknąć górne sito? 

Godzinę temu, jahooo napisał(a):

otworzyć bardziej Górne sito

No to w końcu jak ? 😅🙃

Co jak co ale po tych deszczykach jęczmień będzie taki dostojany, aż przejrzały. Lekka młocka będzie 

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

No to w końcu jak ? 😅🙃

Co jak co ale po tych deszczykach jęczmień będzie taki dostojany, aż przejrzały. Lekka młocka będzie 

Taaaaa... I pół kłosów spadnie przed hederem 

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Jakoś z mojej okolicy nikt nie siedzi na forum a też nie wyjechali 

na bank siedzą i mają cię rozpracowanego tylko się nie udzielają 

Opublikowano
15 godzin temu, krzysiek1614 napisał(a):

Święte słowa, ja na swoje 12 ha kupiłem bizona bo niby kombajny są w okolicy, ale jak przyszło co do czego to było jutro, jutro będę i tak z dnia na dzień;). Pogoda była a człowiek siedział i patrzył jak w okolicy koszą;). A jeszcze druga kwestia ile tam Pan ma?? 12 ha w 8 kawałkach;) Nikt nie chciał jechać na przykladowe 3 ha w 4 kawałkach i w sumie to się nie dziwię bo też bym nie pojechał Lexionem na takie działki. Są tacy ci mają kilkadziesiąt ha i Są bez kombajnu ale tam usługodawca prędzej pojedzie bo jest areał;)

Sam mam kombajn i jechac gdzieś i wracać wyjdzie godzina,a tam kosić 1,5 godziny,to większego sensu nie ma.A kombajnem też teraz cięzko jezdzić po drodze

Opublikowano

2 godziny temu, krilan06 napisał(a):

Jakoś z mojej okolicy nikt nie siedzi na forum a też nie wyjechali 

Bo nie były jeszcze dobre wszystkie.

48 minut temu, soltys48 napisał(a):

Taaaaa... I pół kłosów spadnie przed hederem 

Zależy jaka odmiana, dwurzędowe pewnie tak.

Opublikowano

Słoma idzie na sita, bo za szybko jedziesz albo masz dziurawe klepisko albo za niskie obroty silnika

jak przymkniesz górne sito, to wszysto będzie szło na dolne i tam zawsze słoma w dół przejdzie

słomy nie powinno byc na sitach, więc przymykanie nic nie da poza spadkiem wydajności i gubieniem ziarna

Opublikowano
27 minut temu, krilan06 napisał(a):

Kosiłeś już coś? Mam nadzieję że nie będzie tak źle jak piszesz

ustawiaj kombajn na niedziele po południu pogoda ewentualnie poniedziałek w nocy z pon na wtorek już deszcze niespokojne 

Opublikowano
6 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Kolega już do mnie sam zadzwonił że w poniedziałek jest u mnie. Chyba też był trochę zły sam na siebie

Z 3 dni pogody najpierw teraz trzeba po tych deszczach, bo inaczej to chyba na wódkę zjawi się ten kolega. 

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał(a):

Z 3 dni pogody najpierw teraz trzeba po tych deszczach, bo inaczej to chyba na wódkę zjawi się ten kolega. 

Dzisiaj rano przestało padać, jutro też nie zapowiadają, sobota około 1mm no chyba że popada, niedziela ciepło i słonecznie to mam nadzieję że w poniedziałek się uda wjechać 

Opublikowano

Przecież dojrzały jęczmień w moment obsycha, tym bardziej że na weekend prognozują temperatury w okolicach 30*C. W zeszłym roku przeszła o 22 krótka ulewa, spadło ok 10litrów, następnego dnia o godzinie 14 wilgotność jęczmienia po kombajnie wynosiła 14%.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał(a):

Dzisiaj rano przestało padać, jutro też nie zapowiadają, sobota około 1mm no chyba że popada, niedziela ciepło i słonecznie to mam nadzieję że w poniedziałek się uda wjechać 

Pamiętaj że ziemia jest nasączona i słoma od spodu będzie ciągnęła wilgoć, nie żebym Ci dogryzał, ale sam mam też do koszenia.