Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak by u mnie normalnie rosła to pewnie i by była. W 2023 zasialem bezorkowo w sama talerzowka i widać opryski zalegały bo wzeszła i żółta się zrobiła i zginęła a rok temu Sam ją spaliłem bo komosa rządziła na polu. Może w tym roku się uda do trzech razy sztuka 😂

Opublikowano

Jakie odmiany jęczmienia ozimego polecacie na dobre ziemie 3klasa(ciężkie gliny )na stanowisko po rzepaku ?? Zawsze siałem kosmosa z kws ale wypadał mi po zbożach i udawało się z areału 20/30 ha w sezonie wykręcać średnie na poziomie 8,8-9,4t/ha ale po rzepaku myślę że można spodziewać się coś więcej jak warunki podpasuja … w okolicy wiem ze np Jakubus się nie sprawdza , sam mialem kiedyś hybrydę Galileo z Syngenty i był to najgorszy Jeczmien jaki miałem na moich glebach bybryda odpada , myślałem żeby zasiać na próbę trochę Sandry , kws morris i su midnight ktoś może coś powiedzieć o tych odmianach ? Wgl liczył ktoś dokładniej jak wychodiz wam Jeczmien ekonomicznie względem pszenicy ? U mnie pszenicę też mocno plonują ale chce Sobie rozbić bardziej żniwa i dlatego sieje trochę jęczmienia jedynie siew po rzepaku trochę mnie odstrasza czy stanowisko nie pójdzie na marne ale patrząc na oszczędności w postacie siewu bez polifoski pod korzeń i na wiosnę sam azot w ilości kolo 110/120 czystego n względem pszenicy już robi duże oszczędności …

Opublikowano (edytowane)

Zdjęcie z 15 czerwca. Do zbioru będzie spokojnie za trzy tygodnie.

Jęczmień.jpg

2 godziny temu, john_deere7430 napisał(a):

Jakie odmiany jęczmienia ozimego polecacie na dobre ziemie 3klasa(ciężkie gliny )na stanowisko po rzepaku ?? Zawsze siałem kosmosa z kws ale wypadał mi po zbożach i udawało się z areału 20/30 ha w sezonie wykręcać średnie na poziomie 8,8-9,4t/ha ale po rzepaku myślę że można spodziewać się coś więcej jak warunki podpasuja … w okolicy wiem ze np Jakubus się nie sprawdza , sam mialem kiedyś hybrydę Galileo z Syngenty i był to najgorszy Jeczmien jaki miałem na moich glebach bybryda odpada , myślałem żeby zasiać na próbę trochę Sandry , kws morris i su midnight ktoś może coś powiedzieć o tych odmianach ? Wgl liczył ktoś dokładniej jak wychodiz wam Jeczmien ekonomicznie względem pszenicy ? U mnie pszenicę też mocno plonują ale chce Sobie rozbić bardziej żniwa i dlatego sieje trochę jęczmienia jedynie siew po rzepaku trochę mnie odstrasza czy stanowisko nie pójdzie na marne ale patrząc na oszczędności w postacie siewu bez polifoski pod korzeń i na wiosnę sam azot w ilości kolo 110/120 czystego n względem pszenicy już robi duże oszczędności …

Musisz sprawdzić jakie odmiany są polecane dla twojego województwa które najlepiej plonują.

Edytowane przez Dominik200011
Opublikowano

I u mnie paskudne te kłosy, zanosi się na plon ale słomy.

w ciągu kilku dni niesamowicie przyspieszył dojrzewanie

A tu Sandra na 4b. Sam nie wiem czy bardziej dojrzewa czy usycha. Drugi koniec na 3a to z 19 dni do tego stanu brakuje

20250620_180655.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

A tu Sandra na 4b. Sam nie wiem czy bardziej dojrzewa czy usycha. Drugi koniec na 3a to z 19 dni do tego stanu brakuje

20250620_180655.jpg

Ile mm deszczu w czerwcu?

Opublikowano

W kulturze, z opadami w Wielkopolsce to tak średnio, planuje nie opóźniać siewu i w zamian dać fungi jesienią zyskałbym 2 tygodnie wegetacji jesiennej.

Opublikowano

Sandra bardzo dobrze nalewa ziarno w trakcie suszy. W opisie odmiany to jej atut.

Ale pewno kukurydzy wokół to wczesny siew może być porażką, bo z mszycą nie poradzisz.

U mnie dwa lata temu też za bardzo wybujała i ostatecznie była klapa na takim stanowisku.

Raczej po 25 września siew u Ciebie

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

20250620_180655.jpg

Jak będzie widać i słońce świecić jak teraz to z tych 19 dni zrobi się 9, może 7.

• Like 1
Opublikowano

Ja w zeszłym roku dopiero 10 października posiałem, wyglądał maga słabo, dopiero późną wiosną przyśpieszył.

Ale trochę mi się poszczęściło, bo ludziom wymroziło kłosy a na moim wrażenia przymrozki nie zrobiły gdyż był te 2 tygodnie opóźniony.

W tym roku zamierzam koniec września początek października siać (o ile da się zaorać), nie wcześniej

Opublikowano
7 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Jak będzie widać i słońce świecić jak teraz to z tych 19 dni zrobi się 9, może 7.

Patrz, co ślepemu po oczach. Pisałem 10 dni, weszło 19🤦‍♂️

A okulary w futerale

Opublikowano

To co w dwa lata z oczami się stało to kosmos. Okulary wyrobiłem, nie zakładam a jak założę to i tak już ostości brak.

I nie wiem czy to pesel czy glifosat z belki herbicydów w jagodnikach