Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też odpuszczam T2 ale ze względu że pompa w opryskiwaczu siadła, jeczmien pszenzyto, zyto co będzie to już bedzie...tak jak mówisz temperatura teraz nie pozwoli zbytnio a jak widać chlod tak szybko nie odpuści, wszystko zaczyna się już klosic oprócz pszenżyta..Też T1 dosyć fajne poszło No zobaczymy czy to nie bedzie zła decyzją ślę na siłę Też nie ma co robić.

Opublikowano

u mnie bardziej warunki, przez najbliższe 10 dni temperatura w dzień to 9-12 stopni a w nocy -1 -2 stopnie. Więc zabieg nie ma żadnego sensu, chyba że w międzyczasie jakiś problem z grzybem się pojawi, u mnie mijają dopiero 2 tygodnie od t1, dlatego tym bardziej nie ma po co na siłę jechać i wyrzucać pieniądze w błoto.

Opublikowano
8 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

jechałem dużo lepszą mieszanką na t1 a wyszło nie wiele drożej, kwestia dobrej mieszanki

przy tych temperaturach uważasz że ten zabieg ma jakikolwiek sens?

oczywiście że nie, ale za tydzień już będzie pikobelo

Opublikowano
2 godziny temu, Perez19 napisał(a):

Też odpuszczam T2 ale ze względu że pompa w opryskiwaczu siadła, jeczmien pszenzyto, zyto co będzie to już bedzie...tak jak mówisz temperatura teraz nie pozwoli zbytnio a jak widać chlod tak szybko nie odpuści, wszystko zaczyna się już klosic oprócz pszenżyta..Też T1 dosyć fajne poszło No zobaczymy czy to nie bedzie zła decyzją ślę na siłę Też nie ma co robić.

Też odpuszczam t2 pierwszy raz od dawna-zobaczymy 

Opublikowano
46 minut temu, Roska83 napisał(a):

Też odpuszczam t2 pierwszy raz od dawna-zobaczymy 

Tamten rok był tak dziwny ze ci co olali dbanie o pola mieli lepsze plony niż ja co dawałem t1 t2 i w tym sobie powiedziałem że nic na siłę nie będę robił a że pompa siadła to już przymusowo choć już tak suszyło w kwietniu że zyto zwijalo się w tutkę a pszenzyto zaczęło wypalać w niektórych słabych miejscach.  Zobaczy się bliżej żniw czy to było dobre posuniecie czy głupota

Opublikowano
3 godziny temu, Perez19 napisał(a):

Tamten rok był tak dziwny ze ci co olali dbanie o pola mieli lepsze plony niż ja co dawałem t1 t2 i w tym sobie powiedziałem że nic na siłę nie będę robił a że pompa siadła to już przymusowo choć już tak suszyło w kwietniu że zyto zwijalo się w tutkę a pszenzyto zaczęło wypalać w niektórych słabych miejscach.  Zobaczy się bliżej żniw czy to było dobre posuniecie czy głupota

Właśnie ze względu na suszę odpuściłem T2 

• Like 1
Opublikowano

A ja dziś z racji niskiej temperatury i wolnego czasu zrobiłem mikro siarczan mocznik i cyperkil w jęczmieniu. Trochę się zregenerował po herbicydzie, ale dobrego plonu już nie będzie.

Uprzedzam , Mateusz nie wiem czy u Ciebie pszczoły latają. 

20250505_140655.jpg

Opublikowano
29 minut temu, Agrest napisał(a):

A ja dziś z racji niskiej temperatury i wolnego czasu zrobiłem mikro siarczan mocznik i cyperkil w jęczmieniu. Trochę się zregenerował po herbicydzie, ale dobrego plonu już nie będzie.

Uprzedzam , Mateusz nie wiem czy u Ciebie pszczoły latają. 

20250505_140655.jpg

Ładny jęczmień, co Ty chcesz, u mnie w okolicy takiego nie znajdziesz

Opublikowano

Zdjęcie tak wyszło bo bez nasłonecznienia.

Ale 70% liści jest poparzonych , mają nekrotyczne plamy. Teraz nowe liście poprawiają efekt wizualny. Chyba podflagowy idzie. Redukcja w kłosie będzie na pewno. No i pole 2,5km długie. W jednym końcu widać że był fajny deszcz, w drugim chyba tylko porosił. 

Opublikowano
42 minuty temu, Agrest napisał(a):

Zdjęcie tak wyszło bo bez nasłonecznienia.

Ale 70% liści jest poparzonych , mają nekrotyczne plamy. Teraz nowe liście poprawiają efekt wizualny. Chyba podflagowy idzie. Redukcja w kłosie będzie na pewno. No i pole 2,5km długie. W jednym końcu widać że był fajny deszcz, w drugim chyba tylko porosił. 

A co poszlo ze przypalilo?

Opublikowano

Zamiennik pumy Foxtrot i mustang forte.

Myślałem że zejdę jak na 3ci dzień pola zobaczyłem. 11,5ha jęczmienia. A na pszenicy jarej  bez poparzeń

Opublikowano

Już etykiety zmieniają, ale ten foxtrot tylko z Nuance można, a puma ch6ba z chwastoxem

Opublikowano

mi babka  z Bayera jak zadzwoniłem kiedyś radziła najpierw Pumę a za 3-4 dni na dwuliścienne,kiedyś już tu to pisałem ale koledzy stwierdzili że mieszają i nic się nie dzieje 

• Like 1
Opublikowano

Ja mieszam Mustang forte, ale z Axialem, żadnego fito od lat nie widać, kiedyś chciałem przyoszczędzić i dałem fenoxin, to sparzyło jak licho.

U mnie w tym roku w jarym generalnie całe pasy przebarwień się pojawiły, zanim jakikolwiek oprysk wjechał, więc nie nastawiałbym się, że to wszystko efekty tylko oprysku.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.05.2025 o 22:24, krilan06 napisał(a):

U mnie w okolicy jeden gość chciał dziś odchwaszczać po raz pierwszy w tym sezonie jęczmień ozimy. Mówi że wcześniej nie miał czasu 🫣

U mnie przed majówką odchwaszczali żyto również.

Edytowane przez Młody1997
Opublikowano

Ooo to pewno słoma ma być plonem głównym🤣