Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, polskatk napisał(a):

Ja to bym się raczej wstrzymał z regulacjami, bo jakieś większe ochłodzenie na horyzoncie się maluje. 

ECMWF_T2_MIN_1743314389.webp

ECMWF_T2_MAX_1743314389.webp

A tylko fungicyd w środę twoim zdaniem ok?

Opublikowano
15 godzin temu, bartekac7 napisał(a):

No właśnie ja chciałem dzisiaj drugi kawałek poprawić na owsik pumą. No i o ile wczoraj noc ciepła tak dzisiaj niestety koło 0. No, ale może w przyszłym tygodniu się uda. 

U mnie na regulację za wcześnie. 

Na pume to trzeba się wstrzymać aż będzie ciepło , bo o ile środek dobry to potrzebuje ciepła

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, misio3p napisał(a):

A tylko fungicyd w środę twoim zdaniem ok?

Jak jest duża presja chorób to samym fungi bym poleciał. Ale zabieg koniecznie na dzień żeby złapać temperaturę. 

Opublikowano

-2 w nocy, miejscami nawet więcej, ciężko o jakiekolwiek okienko. 

Ci którzy mają jęczmień w odpowiednej fazie nie srają ze strachu. Zabieg t1 w takiej temperaturze nie zrobi kompletnie nic, a skracanie przy ujemnej temperaturze to niech każdy sprawdzi na swojej skórze. O odchwaszczaniu nie wspomnę.

Opublikowano
W dniu 20.03.2025 o 08:17, Agrest napisał(a):

Pochwal się jakimś zdjęciem? Robiłeś już jakieś zabiegi w jęczmieniu? U mnie coś zaczęło kapać.

Opublikowano
35 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

-2 w nocy, miejscami nawet więcej, ciężko o jakiekolwiek okienko. 

Ci którzy mają jęczmień w odpowiednej fazie nie srają ze strachu. Zabieg t1 w takiej temperaturze nie zrobi kompletnie nic, a skracanie przy ujemnej temperaturze to niech każdy sprawdzi na swojej skórze. O odchwaszczaniu nie wspomnę.

Już zaczyna się mój ulubiony sezon na szukanie przez ciebie okienka na pryskanie 😁 

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

Już zaczyna się mój ulubiony sezon na szukanie przez ciebie okienka na pryskanie 😁 

A czy ja jakiegoś szukam? Czytać nie umiesz?Odchwaszczanie zrobiłem jak ludzie pisali że za wcześnie i za zimno. Obie dawki azotu podane idealnie, czekam cierpliwie na możliwość zrobienia t1 , nie wcześniej jak za 1,5 tygodnia. Wilgoci dosyć, jest wręcz idealnie, ja nic więcej nie potrzebuje 🙂

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, Wpaw napisał(a):

Pochwal się jakimś zdjęciem? Robiłeś już jakieś zabiegi w jęczmieniu? U mnie coś zaczęło kapać.

Nie mam zdjęć. 

Jakubus ruszył z kopyta, prawdopodobnie kolanko oderwane. Sandra nijaka, bardzo niska i jasna na tle jakubusa. Nawożenie 140kg N.

Od soboty mrozy -4⁰

Pasowałoby na 3 klasie skrócić, ale ochłodzenie zapowiadają na kilkanaście dni, do tego opadów nie widać...

A jary Tilmor wyrzędował

Zrobiona poprawka w ozimym Goldem jedną sekcją od miedz 

Opublikowano

Jakubus także u mnie na dniach do regulacji by się nadawał. Wczoraj kolanko oderwane na około 0,5cm. Pytanie czy pogoda pozwoli. Niby dopiero od piątku ma się mocno ochłodzić z możliwymi przymrozkami to może się uda. 

20250329_164513.jpg

Opublikowano

Ja jutro obejrzę dokładnie. Do piątku ciepło i zadziała skrócenie. Tylko czy ma to sens s obliczu tak dużego i długiego ochłodzenia?

Opublikowano
19 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

A czy ja jakiegoś szukam? Czytać nie umiesz?Odchwaszczanie zrobiłem jak ludzie pisali że za wcześnie i za zimno. Obie dawki azotu podane idealnie, czekam cierpliwie na możliwość zrobienia t1 , nie wcześniej jak za 1,5 tygodnia. Wilgoci dosyć, jest wręcz idealnie, ja nic więcej nie potrzebuje 🙂

Jeżeli tak to przepraszam, powiem nawet ze jestem lekko w szoku że już od chwastów opryskales. A podziel się wiedzą czym jechałeś 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Gimmeshelter napisał(a):

Jeżeli tak to przepraszam, powiem nawet ze jestem lekko w szoku że już od chwastów opryskales. A podziel się wiedzą czym jechałeś 

jeden miałem sezon gdzie pytałem i to w rzepaku, od dwóch sezonów jednego takiego pytania nie było.

Jechałem axial pack w trochę większej dawce jak etykietowa, wtedy się obawiałem ale patrząc na prognozy to był strzał w dziesiątkę. Na ten moment nie widzę konieczności poprawy, ale to zweryfikują żniwa. Wrzucę później fotki bo jęczmień u mnie był już do likwidacji, a wyrobił się całkiem ładnie. Ale cenna lekcja na przyszłość żeby nie siać po późnych burakach jęczmienia w błoto, bo będzie męczył się niemiłosiernie. 

w ramach ciekawostki powiem jedynie że nie tak dawno jak wszyscy wypatrywali tu deszczu to ja n2 podałem pływając, tak było mokro. Żeby robić koleiny końcem marca jak większość szuka opadów też dziwne zjawisko.

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał(a):

Nie mam zdjęć. 

Jakubus ruszył z kopyta, prawdopodobnie kolanko oderwane. Sandra nijaka, bardzo niska i jasna na tle jakubusa. Nawożenie 140kg N.

Od soboty mrozy -4⁰

Pasowałoby na 3 klasie skrócić, ale ochłodzenie zapowiadają na kilkanaście dni, do tego opadów nie widać...

A jary Tilmor wyrzędował

Niepotrzebnie siałeś koło siebie, kuzyn ma midnighta to też ciemno zielony a dał tylko jak na razie 300 kg saletrosanu 24. Pewne to ochłodzenie? 

Co planujesz na t1

Opublikowano

Jeszcze nie wiem.

Mam dostać wyceny różnych rozwiązań

Opublikowano
17 minut temu, Wpaw napisał(a):

Niepotrzebnie siałeś koło siebie, kuzyn ma midnighta to też ciemno zielony a dał tylko jak na razie 300 kg saletrosanu 24. Pewne to ochłodzenie? 

Co planujesz na t1

Saletrosanu 26 raczej

18 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

jeden miałem sezon gdzie pytałem i to w rzepaku, od dwóch sezonów jednego takiego pytania nie było.

Jechałem axial pack w trochę większej dawce jak etykietowa, wtedy się obawiałem ale patrząc na prognozy to był strzał w dziesiątkę. Na ten moment nie widzę konieczności poprawy, ale to zweryfikują żniwa. Wrzucę później fotki bo jęczmień u mnie był już do likwidacji, a wyrobił się całkiem ładnie. Ale cenna lekcja na przyszłość żeby nie siać po późnych burakach jęczmienia w błoto, bo będzie męczył się niemiłosiernie. 

w ramach ciekawostki powiem jedynie że nie tak dawno jak wszyscy wypatrywali tu deszczu to ja n2 podałem pływając, tak było mokro. Żeby robić koleiny końcem marca jak większość szuka opadów też dziwne zjawisko.

Takie pytanie - ten axial pack to w jakich temperaturach działa? Ja ogólnie nigdy nie pryskam na chwasty na wiosnę ale sąsiad dziś latał z opryskiwaczem a wiem że on właśnie ten środek kupuje

Opublikowano
Agrest napisał:

Ja jutro obejrzę dokładnie. Do piątku ciepło i zadziała skrócenie. Tylko czy ma to sens s obliczu tak dużego i długiego ochłodzenia?

U mnie zapowiadają ciepło w dzień a w nocy koło zera w tym tygodniu. Na siłę nie będę pryskał bo można narobić bałaganu.

Opublikowano
8 minut temu, krilan06 napisał(a):

Saletrosanu 26 raczej

Takie pytanie - ten axial pack to w jakich temperaturach działa? Ja ogólnie nigdy nie pryskam na chwasty na wiosnę ale sąsiad dziś latał z opryskiwaczem a wiem że on właśnie ten środek kupuje

w dzień jak najcieplej, w nocy minimum 5 stopni przez 5 dni po zabiegu i dla pełnej skuteczności to 5 stopni przez 5 nocy przed zabiegiem. To jest minimum, im cieplej tym lepiej.

Opublikowano
1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Chodzi raczej o Twoje nastawienie do podejmowania decyzji w sprawach ,, ,, ,, robić zabieg czy nie" bo z tym u ciebie zawsze nie bardzo było,  wystarczy prześledzić różne tematy z tamtego roku gdzi się szczypaleś czy robić czy nie robić bo za małe i tak dopytywałeś się aż w końcu było za duże 

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Nie mam zdjęć. 

Od soboty mrozy -4⁰

A jary Tilmor wyrzędował

Mam podobnie w piątek Jakubus ledwo widoczne kolanko miał, dziś patrzę kolanko 0,5-0,1cm. Prognozy kiepskie na tę chwilę. Mam w planach 0,75 Medax, 150g protio, 175g azoksy. Kwestia jakie będą warunki rozważam jeszcze zaryzykować 0,1 moddusa przed przymrozkami a tamto dać po.

Mój Tilmor również w szpilce