Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, misio3p napisał(a):

Teraz wszędzie dobre 10cm śniegu jest, tydzień temu było do -12 bez żadnej okrywy.

kuj-pom CAL zero śniegu na polach a zapowiadają do -20

• Sad 1
Opublikowano
4 godziny temu, krilan06 napisał(a):

Dobra, takie pytanie - ma ktoś na sprzedaż jęczmień jary, najlepiej c2 żeby wysłać na palecie? Albo ma ktoś nr tel do Agresta to może on by miał 

Skąd jesteś bo coś kojarzy mi się że sąsiedni powiat ? Mam ale nie duża ilość.

Opublikowano

Coś chyba źle kojarzysz - kuj-pom, powiat świecki 

8 minut temu, Skowron16 napisał(a):

No to chyba pozamiatane bo ma dodatkowo mocno wiać 

Opublikowano

Pisałem tu na jesień ale nie pamiętam już w jakim temacie że jeden gość mi powiedział żeby nie sprzedawać w tym sezonie zboża bo w kwietniu ma coś się zmienić z cenami a tak w ogóle ma być suchy rok to niektórzy mnie wyśmiali. Coś jednak może być na rzeczy

Opublikowano

u mnie ostatni sezon był słaby a w tym też nie wiele się lepiej zapowiada, od początku grudnia do teraz może z 15cm śniegu było i z opadów tej zimy póki co by było na tyle

Opublikowano
9 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

U mnie co roku zboże na słabiej ziemi wypalone nieraz kukurydzy się udało przetrwać, choć w zeszłym roku sie jej nie udało.

las tam sadzić a nie męczyć 

Opublikowano
14 godzin temu, Skowron16 napisał(a):

U mnie to samo jest na 2metrach -10 i glowe wiatr chce urwać. Jest promyk nadziei pada od 1,5h. takie coś drobniutkie (widać pod slońce) i lekko widać zamarza na kostce brukowej.

Opublikowano
12 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Pisałem tu na jesień ale nie pamiętam już w jakim temacie że jeden gość mi powiedział żeby nie sprzedawać w tym sezonie zboża bo w kwietniu ma coś się zmienić z cenami a tak w ogóle ma być suchy rok to niektórzy mnie wyśmiali. Coś jednak może być na rzeczy

Było raz tak że po 2 tyś pszenicy nie sprzedawali bo będzie droższa a wiosną był płacz

ogólnie moim zdaniem zboża jest w ciul a zwierzaków mało więc ceny nie będzie

Opublikowano

Tak sobie analizował temat zaprawiania zbóż przy wynajmowaniu mobilnej zaprawiarki i coś mi tu się nie klei. 

Koszt usługi od firmy Soufflet to niespełna 1100 zł/t brutto gotowego materiału. W zaprawie mamy Systiva (766 zł/l) + Maxim Power (123 zł/l) + Nawóz donasienny OptiSeed (nie mam ceny, więc zamiennie wezmę Seed Star (34 zł/l)+ Rootex (66 zł/kg) od Osadkowski. 

Teraz jak policzyć dawki:

Systiva (0,75 l/t ziarna) - 555 zł/t

Maxim Power (2 l/t ziarna) - 252 zł/t

Seed Star (2,5 l/t ziarna) - 85 zł/t

Rootex (1 kg/t ziarna) - 66 zł/t

Dawka Systivy i Rootexa najniższa z zalecanej i teraz sumarycznie wychodzi nam 958 zł/t brutto za SAME ŚRODKI. Uwzględniając jakieś tam większe ilości, które oni zamawiają środków i być może ten ich cały optiseed wychodzi taniej niż Rottex + Seed Star, to ile oni zarabiają NA TONIE? 200-300 zł (nie uwzględniając amortyzacji, kosztów pracownika, paliwa)? Jest w ogóle sens samemu zaprawiać, jak lwia część kosztu zaprawiania (87%) to praktycznie ŚOR? Na tonie oszczędzimy raptem 150 zł, czyli w przeliczeniu na dawkę 200 kg/ha materiału siewnego, wychodzi nam jakieś 30 zł/ha. Mowa o porównaniu kosztu wynajmu zaprawiarki, a zakupieniu sobie samemu jakiejś zaprawiarki np. na podajnik ślimakowy. Jedyny plus taki, że możesz sobie zaprawić tuż przed siewem i nie jesteś zależny od kogoś z zewnątrz. Jak na to patrzycie? Oczywiście przy zakupie kwalifikatu zysk jest trochę większy, bo to będzie gdzieś w granicach 1100 zł/t, czyli jakieś 220 zł/ha przy uwzględnieniu dopłaty, to mamy jakieś 155 zł/ha. Jak na to patrzycie?

Opublikowano
2 godziny temu, STACH1234 napisał(a):

1100 brutto to za robotę chyba od tony za czyszczenie i zaprawianie , a zaprawe trzeba sobie kupić 

Ze wszystkim. Jak nie wierzysz, to dzwoń do Soufflet i się przekonasz.

Opublikowano

Pierwszy problem z tymi zaprawiarkami, to to że trzeba mieć z 10 ton do roboty żeby ktoś się raczył pofatygować, a jak jest duże rozdrobnienie tak jak u mnie to nawet w kilku problem uzbierać ilość żeby chciał przyjechać i nie marudzić.

Opublikowano

Dwa nikt tego nie czyści zbytnio. Nie potwierdzone, ale domysł czy aby w pewnym przypadku jeden nie przywlókł sobie śnieci. Zaprawiane też na słowo honoru równie dobrze primusem