Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Lukas210 napisał(a):

No to co proponujecie na te mszyce żeby miało jakieś dłuższe działanie? Najlepiej z rejestracją w zbożach.

śm***dziel zwykły z herbicydem i tak mamy zimna jesień to nie brać do glowy

Opublikowano
4 godziny temu, krilan06 napisał(a):

Mogą to być uszkodzenia po łokasiu garbatku albo ploniarce zbożówce. Agrest by był to też na pewno by pomógł a tak to można podziękować osobom, które przyczyniają się do opuszczania tego forum tych którzy mają jakieś pojęcie

to jedno, ale czy jest sens przejmowania się opinią osób z forum? Na tym forum tylko część ma jakąkolwiek wiedzę i potrafi pomóc lub doradzić. Nie wiem więc po co przejmować się wpisami idiotów. Jeżeli w prawdziwym życiu ktoś powie że robisz ch....wo to też kończysz z gospodarką?  Trzeba wiedzieć z kim można wymienić się opinią a resztą się nie przejmować,. Kolega niestety się przejął i zakończył obecność na forum.

• Thanks 1
Opublikowano

Su midnight siew 10.09 , przedplon rzepak , warto już wjeżdżać z t0 czy czekać ? Tylko co lepiej dać 0,3/0,5l fenpropidyny + np 125g defikonazolu lub 01/0,15 proqiunazidu czy może jakaś miedź systemiczna ? Kiedys zawsze robiłem fenporidyna 0,4+0,5l prochlorazu i było okej … Mszycy póki co nie widać ale nie wiem czy profilaktycznie nie wjechac z carnadine jak na grzybowke za wcześnie bo do grzybowki dodam na pewno .

IMG_8853.jpeg

IMG_8851.jpeg

Opublikowano
4 godziny temu, john_deere7430 napisał(a):

Su midnight siew 10.09 , przedplon rzepak , warto już wjeżdżać z t0 czy czekać ? Tylko co lepiej dać 0,3/0,5l fenpropidyny + np 125g defikonazolu lub 01/0,15 proqiunazidu czy może jakaś miedź systemiczna ? Kiedys zawsze robiłem fenporidyna 0,4+0,5l prochlorazu i było okej … Mszycy póki co nie widać ale nie wiem czy profilaktycznie nie wjechac z carnadine jak na grzybowke za wcześnie bo do grzybowki dodam na pewno .

IMG_8853.jpeg

IMG_8851.jpeg

No na fenpropidyne to chyba bez sensu. 

Ja miedź połowa, a druga protiokonazol 100g za 25zl

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

No na fenpropidyne to chyba bez sensu. 

Ja miedź połowa, a druga protiokonazol 100g za 25zl

Protiokonazol będzie iść chyba w t1 i t2 , nie lubię nakładać tych samych substancji w jednym sezonie , no ale w sumie w mieszaninach nie powinno być to problemem … Tylko pytanie co jeśli będzie poniżej 12 stopni i nie będzie jak wjechać z triazolami ? Wtedy morfolina jest bardziej uzasadniona ..

Opublikowano (edytowane)

25. września 😅 Ale jakbym musiał to do 10. października bym siał, zależy jeszcze jaki region

U mnie tak dolało że ciężko teraz zasiać 

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

W tamtym roku siałem 28 września plon 8+, teraz przez deszcz zbiór kukurydzy się opóźnia może w tym tygodniu coś zasieje, jakieś zalecenia na takie późne siewy? Ile zwiększyć normę? Woj War-Maz

Opublikowano
26 minut temu, KTJW napisał(a):

W tamtym roku siałem 28 września plon 8+, teraz przez deszcz zbiór kukurydzy się opóźnia może w tym tygodniu coś zasieje, jakieś zalecenia na takie późne siewy? Ile zwiększyć normę? Woj War-Maz

z tego co ja mogę doradzić to zwiększyć normę o jakieś 20-30% a potem jak tylko będzie opcja wjechania to azot  w lutym i tragedi nie będzie ,a to że  ktoś gada że nie w terminie bo pogoda może być różna to lepiej nie słuchać ,pracujemy pod chmurką więc może być i tak że wszystko wymarznie jak już się zdarzało itp.

Opublikowano

Ja nwm kiedy w tym roku ludzie te kukurydzę pokosza u sąsiada patrzyłem po starej łące to mróz ją skosil a w kolbie jeszcze mleko i jak patrzyłem to idealna fazę ma na kiszonkę dopiero 

Opublikowano
6 godzin temu, kopin napisał(a):

z tego co ja mogę doradzić to zwiększyć normę o jakieś 20-30% a potem jak tylko będzie opcja wjechania to azot  w lutym i tragedi nie będzie ,a to że  ktoś gada że nie w terminie bo pogoda może być różna to lepiej nie słuchać ,pracujemy pod chmurką więc może być i tak że wszystko wymarznie jak już się zdarzało itp.

No może być tak że wejdzie w zimę z 2 pędami