Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jęczmień jary Fantex. Klasa ziemi 5 w bardzo wysokiej kulturze. Na wiosnę na części pola 50m3 gnojowicy a na części obornik. Na orkę 200 Korn Kali i 270 saletrzaku. Odchwaszczanie herbistar, t1/T2 duet na start w dawce 1.5 raza zalecanej do tego mikro i 0.3 moddusa bo zaczęło padać i miejscami był bardzo wybujały. Upaliło go dosłownie przez weekend. Jęczmień ozimy w okolicy jeszcze nieruszony.

IMG20250707112245.jpg

• Root Admin
Opublikowano

jak wczoraj wieczorem jechałem do Wrocławia to praktycznie już nie widać jęczmienia ozimego.

U nas u większych to wczoraj nawet usługi pomagały aby uciec przed deszczem.

• Like 1
Opublikowano

Jak jest dobra cena i pogoda to wystarczy do zbioru telefon , pocisnąć kombajnistę , transport i ewentualnie skup po godzinach żeby to u niego rozładować  , ale jak ceny brak i pogody to się okazuje że kombajn powinien być swój  , suszarnia na gospodarstwie obowiązkowa i nr, tel. do usługowego zbioru z hederem 6 m.+ i  magazyn 

Opublikowano

A jak kłosy opadną w tej fazie po tych spodziewanych deszczach to na ile warte jest ubezpieczenie (od gradu, deszczu nawalnego). 

Kiedyś położyło mi hektar żyta to dostałem 150zł, za tyle nie warto nawet zgłaszać

Opublikowano
6 minut temu, raven18 napisał(a):

A jak kłosy opadną w tej fazie po tych spodziewanych deszczach to na ile warte jest ubezpieczenie (od gradu, deszczu nawalnego). 

Kiedyś położyło mi hektar żyta to dostałem 150zł, za tyle nie warto nawet zgłaszać

Osoby od szacowania będą się kłócić do upadłego że tego jęczmienia powinno już na polu nie być i wina jest po twojej stronie. Znam z autopsji 😉 kokosów bym się nie spodziewał 

11 minut temu, Stach123 napisał(a):

Jak jest dobra cena i pogoda to wystarczy do zbioru telefon , pocisnąć kombajnistę , transport i ewentualnie skup po godzinach żeby to u niego rozładować  , ale jak ceny brak i pogody to się okazuje że kombajn powinien być swój  , suszarnia na gospodarstwie obowiązkowa i nr, tel. do usługowego zbioru z hederem 6 m.+ i  magazyn 

Wystarczy to dobry zestaw bądź zestawy do odwozu i magazyn. Problemem bardzo często jest kiepski transport i kombajn za długo czeka. 

Opublikowano
11 minut temu, raven18 napisał(a):

To że ci żyto położyło to nie powód żeby ubezpieczyciel płacił za twoje dewiacje , widać że nie panimajesz co to jest grad , deszcz nawalny i ubezpieczenie . Proponuje się zapoznać z OWU u swojego ubezpieczyciela i z pojęciami takimi jak grad i deszcz nawalny , jest w polisie jeszcze kilka chwytów poniżej pasa które by pasowało wiedzieć zanim się zrobi przelew za polise , ale jak się robi polise żeby było suszowe większe i płaci grosze , a suszy nie ma to się grymasi 

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Stach123 napisał(a):

To że ci żyto położyło to nie powód żeby ubezpieczyciel płacił za twoje dewiacje , widać że nie panimajesz co to jest grad , deszcz nawalny i ubezpieczenie . Proponuje się zapoznać z OWU u swojego ubezpieczyciela i z pojęciami takimi jak grad i deszcz nawalny , jest w polisie jeszcze kilka chwytów poniżej pasa które by pasowało wiedzieć zanim się zrobi przelew za polise , ale jak się robi polise żeby było suszowe większe i płaci grosze , a suszy nie ma to się grymasi 

Samo z siebie się nie położyło tylko od deszczu nawalnego 🙃

Sprawdziłem jęczmień 14.7 albo 14.9 co myślicie robić? teraz słońce zaczekam z godzinę i jeszcze raz zbadać ale czy to coś spadnie nie wiem

Opublikowano

Jęczmień według wilgotnościomierzy jest rozdzielony na ozimy i jary , nie wiem skąd wilgotnościomierz ma to wiedzieć jaki to jest jęczmień skoro on ma badać wilgotność ,  domyślam się że jak ozimy szmelcowaty to trzeba go kwalifikować jako ozimy , natomiast jak ładny / gruby jako jary .  W zależności od zakwalifikowania jary czy ozimy jest z tego co pamiętam  około 2 % różnicy  co w pomiarach na styku powoduję sraczkę u plantatora 

Opublikowano
5 godzin temu, Bartek933 napisał(a):

Sucho źle, pada źle...

Dobrze że pada , niech się wypada przez 2 tygodnie i potem akurat będzie czas zacząć żniwa , jęczmienie i pszenice wcześniejsze będą gotowe a potem już się będzie jedno z drugim zazębiać 

5 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

No teraz to tylko talerzówka została... już nikt nic nie zbierze

Nie wiem , ale chyba ze 3 lata temu , jak deszcze zaczęły padać jak już żniwa ruszyły na całego , tak lało ze 3 tygodnie i jakoś wszyscy skosili , więc nie ma co panikować , tym bardziej że jeszcze żniwa przecież na dobre nie ruszyły 

• Like 4
Opublikowano

U mnie 4 lata temu, w 21 owies się osypał, 2 tygodnie deszczu a patrzyłem że jeszcze zielonego jest to mu nic nie będzie, większość wykosiła wcześniej 

Opublikowano

pada,a tak czytam te pierdolenie kotka które tutaj jeden z drugim wypisuje  to się wierzyć nie chce

jeden mądry pisze ze ci co już skosili to mokre mają i po ciul to

drugi że ci co nie skosili już nie skoszą

takie wywody to tak jak by się zastanawiać czy zonę chce się mieć ładną czy wierną,

a może warto przyjąć do wiadomości że można mieć i jedno i drugie?

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj skoszony dwurzędowy odmiana nie znana bo brana u sąsiada. Z 1,4 ha prawie czubata autosanka d55 z nadstawkami i 3/4 pronarki 6 na tandemie. Szczerze nie spodziewałem się takiego plonu (klasa 3b przewaga 4a/b)ostatni zbiornik w deszcz sypany😅. Wilgotność 10,7-9,5%

Edytowane przez Agro_MiłooszEk_123
Opublikowano

Ale ja się nikogo z grupy nie słucham, każdy gospodaruje w innych regionach, na innych ziemiach i miał inne warunki pogodowe. U mnie w tamtym tygodniu słoma była jeszcze zielonkawa, a do dziś połowa kłosów się nie złamała. Miałem jechać tylko dlatego że zapowiadają długie opady, dostany na pewno jeszcze nie był. Przechowuje w silosie lejowym i miałem dmuchać w razie W