Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zastanawiam się jakie wy macie problemy z grzybem, ewentualnie w jaki plon celujecie żeby robić t3.

W większości przypadków wystarcza jeden zabieg t1/t2. Dla spokoju i ewentualnej ochrony przed mączniakiem robi się t2, ale t3? Moim skromnym zdaniem całkowicie zbędny zabieg w uprawie jęczmienia, sprawa ma się inaczej w innych zbożach.

Opublikowano

ale nawiązując do wypowiedzi to czemu środki się nie sprawdziły i jakie środki?

Osiris Revy to nic innego jak protio z dodatkiem mefentri.. Zabieg może i skuteczny ale cholernie drogi, dodając nawet najtańszy adiuwant i ten środek w dawce 1,5l/ha wychodzi jakieś 185-195 zł. Czy warto sam musisz ocenić, z tego co pamiętam stosuje się go po kwitnieniu, a jak ze skutecznością to się nie wypowiem bo nie stosowałem, ale wydaje mi się to dość drogi zabieg w porównaniu do mieszaniny protio+ inna substancja. Osobiście stosował bym go bardziej interwencyjnie niż zapobiegawczo. A przedstawiciel przeważnie sprzeda ci produkt który dobrze wyjdzie finansowo dla firmy, tym się różni przedstawiciel od doradcy :] 

Opublikowano
5 minut temu, rseba7745 napisał(a):

Panowie pierwszy raz mam jęczmien wielorzędowy co to może byc na końcówkach kłosa takie białe?

20250530_185519.jpg

20250530_185619.jpg

Ja bym raczej stawiał na efekty mrozów, ale może być również fuzarioza klosa

Opublikowano

Macie jakieś zdjęcia jęczmienia jarego? Dałem ok 80 kg N i strasznie blady, małe liście flagowe. Chciałbym porównać.

Opublikowano

ale pod jare chyba nie daje się więcej jak 100 kgN? Nie sieję jarych ale raz miałem z 5-6 lat temu jęczmień to cały wyległ po ulewie, praktycznei 100%, teraz znowu mam kawałek po qq i też się boję więcej dawać że nie ustoi ale z kolei blady strasznie a wody dość, myślałem że tyle ma dość papu.

Opublikowano
W dniu 31.05.2025 o 18:21, camo napisał(a):

Macie jakieś zdjęcia jęczmienia jarego? Dałem ok 80 kg N i strasznie blady, małe liście flagowe. Chciałbym porównać.

Tilmor 130N

20250601_155919.jpg

20250601_163042.jpg

20250601_155834.jpg

Opublikowano

Ten ze zdjęcia 1 i 3 dziś dostał chyba w opór deszczu. Ale jest bardzo niski,  długo cierpiał z braku wody, gleba 4b do 6

Nr 2 to inne pole oddalone o 15km i tu jest sucho, ale ciut lepsza gleba i jest dużo wyższy.

Przy regularnych deszczach mogą placowo leżeć.

Gożej z jakubusem. Ten ma 120-130cm.

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał(a):

Ten ze zdjęcia 1 i 3 dziś dostał chyba w opór deszczu. Ale jest bardzo niski,  długo cierpiał z braku wody, gleba 4b do 6

Nr 2 to inne pole oddalone o 15km i tu jest sucho, ale ciut lepsza gleba i jest dużo wyższy.

Przy regularnych deszczach mogą placowo leżeć.

Gożej z jakubusem. Ten ma 120-130cm.

U mnie Jakubus też masakra... Nawet ponad 130cm, skracanie spóźnione z racji mrozów. Dostał 0.6l moddusa i nawożenie 140N.

Oby tylko bez gwałtownych nawałnic to może ustoi. Nie wiem tylko, skąd ta odmiana ma w specyfikacji 88-90cm wysokości, chyba bez kłosa.

Opublikowano

Proszę o poradę. Spapralem sprawę z odpryskiem na grzyba. Mam naszykowany protiokonazol plus mocznik siarczan dr green. I nie zdążyłem wyklosil się jęczmień jary. Co powinienem teraz zrobić? 

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, jasiuhonda napisał(a):

Jeczmien bezorkowo po pszenżycie problem z samosiewami.

20250530_124056.jpg

serio dziwisz się ze jęczmień po pszenżycie i problem samosiewów?

W każdym zbożu po zbożu (ozimym) będzie ten sam problem