Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tato dostał w sklepie oprysk na chwasty w jęczmieniu ozimym. Mustang Forte 195SE oraz Puma uniwersal 069EW. Na etykiecie nie ma jęczmienia ozimego, a w sklepie powiedzieli, że można tym pryskać. Nie zaszkodzi ? 

Edytowane przez ROLOMAZ
Opublikowano

Na jesieni robiłem odchwaszczanie jęczmienia quelex Complex Pak. Dzisiaj byłem na takichdokladniejszych oględzinach i widzę, że przebiła mi miotla. Jest to sens teraz zwalczać, czy już zostawić. Dodatkowe pytanie, czy jęczmień nadaje się już do zabiegu T1/R1 ?

20250329_103849.jpg

20250329_103939.jpg

20250329_103950.jpg

20250329_104042.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ta miotła jest lekko podżółknięte. Niestety, z moich doświadczeń wynika, że quelex nie zawsze sobie z nią radzi.

U mnie dopiero zaczyna się robić ciut cieplej, jęczmień dopiero się zazielenił

IMG_20250328_163456.jpg

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
6 godzin temu, lebek5 napisał(a):

Kolanko 0,3-0,5 ładować modusa i t1czy się wstrzymać?

IMG_2368.jpeg

Ja dziś zrobiłem t1,z regulacją się wstrzymałem z racji że jest sucho i na najbliższy tydzień deszczu nie widać 

Opublikowano

Czyli warto robić poprawkę na miotłę ? 

1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

Ta miotła jest lekko podżółknięte. Niestety, z moich doświadczeń wynika, że quelex nie zawsze sobie z nią radzi.

U mnie dopiero zaczyna się robić ciut cieplej, jęczmień dopiero się zazielenił

IMG_20250328_163456.jpg

Opublikowano (edytowane)

No właśnie ja chciałem dzisiaj drugi kawałek poprawić na owsik pumą. No i o ile wczoraj noc ciepła tak dzisiaj niestety koło 0. No, ale może w przyszłym tygodniu się uda. 

U mnie na regulację za wcześnie. 

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

@ROLOMAZ  według mnie to nie miotła. Nie ten pokrój i nie te liście. Są  zdecydowanie za szerokie. Pewno to jakaś stokłosa i nic jej nie zrobisz

Opublikowano

panowie jęczmień w fazie pierwszego kolanka ( wczesna faza). Przydałoby się popryskac, ale w tym tygodniu temperatury w nocy mają być 1-3stopnie a kolo czwartku przymrozki. Zastanawiam się czy ryzykować zabieg czy czekać, na kolejne okienko?

Opublikowano

Ja robię tak, że jeżeli widzę na horyzoncie pogorszenie pogody, a chce wykonać zabieg regulacyjny mimo, że nie ma jeszcze "ODPOWIEDNIEJ" fazy to i tak jadę, bo z własnego doświadczenia wiem, że lepiej trochę wcześniej niż za późno :) Każdy robi jak uważa oczywiście, a ja mówię tylko co się sprawdza u mnie.

Opublikowano
13 minut temu, polskatk napisał(a):

Ja to bym się raczej wstrzymał z regulacjami, bo jakieś większe ochłodzenie na horyzoncie się maluje. 

ECMWF_T2_MIN_1743314389.webp

ECMWF_T2_MAX_1743314389.webp

nie wklejaj prognoz na dalej niż tydzień, dezinformacja 

• Haha 1
Opublikowano
51 minut temu, Zetix napisał(a):

Ja robię tak, że jeżeli widzę na horyzoncie pogorszenie pogody, a chce wykonać zabieg regulacyjny mimo, że nie ma jeszcze "ODPOWIEDNIEJ" fazy to i tak jadę, bo z własnego doświadczenia wiem, że lepiej trochę wcześniej niż za późno :) Każdy robi jak uważa oczywiście, a ja mówię tylko co się sprawdza u mnie.

Z tego co napisałeś zgodzę się tylko z jedną rzeczą: każdy robi jak uważa. Cała reszta (skracanie mimo iż nie ma fazy, skracanie przed ochłodzeniem, itd.) jest dla mnie nie do zaakceptowania.

Ale podkresle to raz jeszcze: niech każdy robi jak uważa. 

40 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

nie wklejaj prognoz na dalej niż tydzień, dezinformacja 

Teraz lepiej? Choć osobiście za bardzo nie wiem co to zmienia, no ale skoro chcesz...

IMG_20250330_112628.jpg

IMG_20250330_112603.jpg