Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Myślałem, że w jęczmieniu zrobię w tym tygodniu t0 takie ciepło nadają. No i nie zrobię. W dzień 13-16 stopni a w nocy 0 albo -1. Chyba tylko rsm na drugą dawkę pójdzie a potem czekać na cieplejsze noce trzeba.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
32 minuty temu, Janeczko napisał(a):

Myślicie że już może być widoczny chaber akurat z nim mam największy problem, w tym roku poszło cezaro więc jestem ciekaw czy poprawka czeka 

Nie zagłuszy jęczmień chwastow? U mnie gleby nie widać. 

Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

u mnie podobnie, w poniedziałek, wtorek i środa deszcze to n1 i odchwaszczanie wejdzie jak złoto 

No pewnie tak. Po niedzieli będzie 3 dni na zabiegi.

Opublikowano

N1 podane dziś w postaci Yara sulfan 24%azotu w ilości 300 kg/ha 

Na 2 dawkę pójdzie mocznik tylko kiedy i w jakiej ilości radzicie. 

Jesienią było pryskane na mszyce i chwast. W sezonie ile zabiegów na grzyba stosujecie? 

Opublikowano

Panowie saletrosan na N2 ma sens, ta siarka coś jeszcze zdziała? Wcześniej zboze nie dostało siarki wiem że powinno byc podana jak najwcześniej ale susza i gruba granula a widze duze opady początek kwietnia wiec myślałem wtedy go rozsiać

• Haha 1
Opublikowano

jaja sobie robisz? widzisz duże opady z początkiem kwietnia? za miesiąc? k**wa na tydzień nie potrafią celnej prognozy zrobić  a Ty gadasz o deszczach za miesiąc 

Opublikowano
6 godzin temu, sylwekbarca2 napisał(a):

jaką taktykę obieracie w tym roku na ochronę ? Jęczmień trochę pożółkł po zimie, teraz zapowiadają po 15 stopni w dzień, lecicie w tym tygodniu z t1? Czy czekacie aż się zregeneruje ? 

Chciałbym, ale tak jak pisaliśmy wyżej.  W dzień ciepło, a w nocy jak jest poniżej 5 stopni to nie będę pryskał. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie za wcześnie. Dopiero jutro azot pójdzie. Niech ruszy na dobre i się zregeneruje po mrozach. T0 jesienią robiłem tebukonazolem. Lubelskie LBL 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano
25 minut temu, Aroo22 napisał(a):

U mnie za wcześnie. Dopiero jutro azot pójdzie. Niech ruszy na dobre i się zregeneruje po mrozach. T0 jesienią robiłem tebukonazolem. Lubelskie LBL 

Ja jestem LZA. Jesienią zrobiłem T0 androsem. Jak będzie ciepło w tym tygodniu to ruszy. Chcę dać rsm w czwartek albo jutro. Tyle, że wietrznie aczkolwiek wieczorem może przejdzie. Dostanie drugi raz papu za 2 tygodnie nie będzie śladu po żółci o ile będzie ciepło.

Opublikowano

Podlaskie bbi rozsiałem po pszenżycie a po jęczmieniu, na którym bardziej mi zależało, nie dałem rady, stanąłem pod górę i musiałem cofnąć. Koleiny gdzie mokrzej takie na 10-15cm, bym jeszcze kilka dni zaczekał gdybym wiedział że tak będzie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Aroo22 napisał(a):

Co z tego jak ten azot i tak nie pójdzie w glebę bez opadów. Kumpel wczoraj sial saletrosan to niby się rozpuścił a czy coś zadziała to ciężka sprawa 

Opublikowano

IMG_20250304_122312.jpg

IMG_20250304_122335.jpg

IMG_20250304_122316.jpg

Jak ciepło to pójdzie miedź systemiczna. 

Obok są jeczmienie później siane, słabiej pokrzewine, bardziej zielone. 

Jestem ciekaw co lepiej wyjdzie to ten mój napewno ma lepszy system korzeniowy, co przy możliwej suszy wyjdzie na plus 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Co z tego jak ten azot i tak nie pójdzie w glebę bez opadów. Kumpel wczoraj sial saletrosan to niby się rozpuścił a czy coś zadziała to ciężka sprawa 

Czekać na opad który nie wiadomo kiedy będzie to można tak do kwietnia albo i dłużej. Obecnie jeszcze ziemia wilgotna to się rozpuści. A co dalej to się zobaczy. 

Opublikowano
37 minut temu, Aroo22 napisał(a):

Czekać na opad który nie wiadomo kiedy będzie to można tak do kwietnia albo i dłużej. Obecnie jeszcze ziemia wilgotna to się rozpuści. A co dalej to się zobaczy. 

Idąc tym tokiem myślenia to najlepiej stosować rsm bo w momencie aplikacji jest już rozpuszczony 🤪

Opublikowano
44 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

IMG_20250304_122312.jpg

IMG_20250304_122335.jpg

IMG_20250304_122316.jpg

Jak ciepło to pójdzie miedź systemiczna. 

Obok są jeczmienie później siane, słabiej pokrzewine, bardziej zielone. 

Jestem ciekaw co lepiej wyjdzie to ten mój napewno ma lepszy system korzeniowy, co przy możliwej suszy wyjdzie na plus 🤔

a nadmiarowe pędy wyjdą na minus 

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Idąc tym tokiem myślenia to najlepiej stosować rsm bo w momencie aplikacji jest już rozpuszczony 🤪

I tak pozostaje później wypatrywać deszczu po aplikacji tak samo jak po granuli.