Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

mogę wziąć próby, dalej będę uważał że sporo ponad 200 kg N na 10 ton jęczmienia ozimego to jest za dużo.

Myślę że nie tylko ja mam takie zdanie na ten temat 🙂

A idąc takim tokiem myślenia, powinieneś zbierać plon w okolicach 14-16 t przy takim nawożeniu, czego ci oczywiście życzę .

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano

25kg N na 1 tonę ziarna (średnio) to przy 200kg N w postacinawozu daje 8t, do tego dolicz zasobność gleby na poziomie 2-3t i wszystko się zgadza, pod warunkiem, że nie braknie wody i innych składników

i właśnie te inne zmienne powodują, że trzeba brać pod uwagę kalkulację ryzyka, aby przy nawożeniu na 10t nie wyszło 4, bo nadmiar azotu plus brak wody to tragedia

można stosowac strategię ostrożnościową, czyli nawozić na 6-7t licząc na 1t ewentualnie więcej w sprzyjających warunkach lub 1t mniej przy mniej sprzyjających, a można iść na całość i nie zebrać nawet kosztów

• Like 1
Opublikowano

Kurde Żakowski muszę się zgodzić jak nigdy z tobą co do tego teoretyzowania ile niby azotu trzeba na dany plon dać. Kiedyś pisałem że jęczmień jary na 200 kg saletrzaku dał 8 ton to śmiechom nie było końca, ktos też tutaj pisał że na browar mu się udało zrobić podobny wynik to też śmiech tylko. Tylko ten jęczmień to taka niewdzięczna uprawa, że czasami dasz nakładu a urośnie trochę ponad kostkę, a przed samym koszeniem się jeszcze wywali, mówię tu o jarym. Ozimego u nas nie sieją i ja też się wyleczyłem. Na wiosnę chwasty można zrobic np puma i mustang i nie słuchaj bzdur że nie zrobisz bo jęczmień będzie za duży i do chwastów nie doleci. Aby ciepło było i zadziała na pewno 

• Thanks 2
Opublikowano
58 minut temu, yacenty napisał(a):

ja ci tylko mówie WEŹ PRÓBY i dostosuj nawożenie do wyników prób, a nie gadaj bzdur ze normy sa przekłamane

próba na azotu pasowałoby dwie próby z dwóch warstw z 50 zł+ moja praca i czas to za to mam 20N szkoda pierdololo z tym, a pany 150N i 10t było jak w zegarku nie ma sensu więcej 

• Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano
13 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

próba na azotu pasowałoby dwie próby z dwóch warstw z 50 zł+ moja praca i czas to za to mam 20N szkoda pierdololo z tym, a pany 150N i 10t było jak w zegarku nie ma sensu więcej 

są tańsi od ciebie

Opublikowano
16 godzin temu, Taurus83 napisał(a):

Głównie chodzi o stokłosę i owies głuchy który potrafi wyjść tuż przed wykloszeniem( pszenicy)  

Pola mam o 100 ha za mało a sprzetu jeszcze mniej ;) do tego rozdrobnione kawałki i dużo dodatkowych zajęć poza rolnictwem 

Skoro niemasz czas na jesień to skad będziesz miał czas na wiosnę aby zrobić zabieg? 

Nie ty jeden masz inne zajęcia, mam znajomych co pracują na etacie i są hektary. Na jesień robią herbicyd. 

Opublikowano
36 minut temu, Taurus83 napisał(a):

A ja mam znajomych co nie pracują na etacie i nie mają czasu zrobić w polu…

Aha, to nie warto bawić się tym polem, chyba że to hobby. 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, yacenty napisał(a):

z tego ze pole zadbane, poprzedni rok suchy, wiec azot słabo wykorzystany, do tego 4t słomy rzepaczanej to 70kg N. i już masz 200kg N w glebie, do tego 130 w nawozach i masz 300, więc na 15t jęczmienia

z moich próbek:

min 40kg

max 180kg Nmin, zmierzony przez stacje chemiczną.

Ja w 2023 roku na jednym kawałku (ponad 14 ha) pod jęczmień jary browarny miałem rzekomo wg próby glebowej nmin na poziomie 300 kg. Poszedł tam poferment na jesień po kukurydzy w ilości 16 t/ha. Sypało tam najlepiej (około 8,5 t/ha), ale tak się wyłożył, że ojciec przy koszeniu o mało nie wyszedł z siebie. Skracane było wg zaleceń odbiorcy samym etefonem w ilości 0,5 l/ha rozbite na dwa zabiegi (środek z zawartością 660 g/l). I fakt faktem, rok wcześniej kukurydza na tym polu sypała najsłabiej, bo był kiepski sezon u nas pod tę uprawę. Więc suma sumarum... 
Z kolei na jednym kawałku pod kukurydzę, gdzie poszedł poferment w ilości 30 t/ha na jesień, próba Nmin wykazała blisko 500 kg/ha.
Nmin badane od 0 do 60 cm.

Edytowane przez Maniaks
  • Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, Maniaks napisał(a):

Miałem tez kawałki, gdzie rósł rzepak i poszło po 30 t pofermentu, ale w środku lata, to tam już Nmin wyszło od 21 do  niespełna 80 kg/ha.

Jaki ten poferment? Z czego zrobiony 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Aha, to nie warto bawić się tym polem, chyba że to hobby. 

Nie zawsze to co warto się opłaca i nie zawsze to co się opłaca warto… cytując klasyka ;) 

Opublikowano

witam mam pytanie chciałbym pierwszy raz zasiac jeczmien ozimy czy mozna go zasiac na działce gdzie byłą 2 razy pszenica ozima i po tym by poszedł jeczmien zimowy ? klasa 3 4 , i jaki jeczmien by sie w miare dobrze młócił?

Opublikowano

Pewnie w celu zbioru ziarna 😅

18 minut temu, warchest napisał(a):

witam mam pytanie chciałbym pierwszy raz zasiac jeczmien ozimy czy mozna go zasiac na działce gdzie byłą 2 razy pszenica ozima i po tym by poszedł jeczmien zimowy ? klasa 3 4 , i jaki jeczmien by sie w miare dobrze młócił?

Wszystko można tylko pewnie będą samosiewy pszenicy, na ogół lepiej się młóci odmiany dwurzędowe

• Root Admin
Opublikowano

To zapytaj czy ci kupią jęczmień z pszenicą.

Mimo ze miałem jęczmień paszowy to okoliczni kupcy sapali bo było 15-20% pszenicy w jęczmieniu. Dla zwierząt to lepsza pasza, ale im nie pasowało i najpierw marudzili, a później zniżali cene. Później jęczmień siałem tylko po rzepaku żeby nie mieć tego problemu.