Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Jaki środek stosowałes? U mnie od 4 dni to taka pogoda że co 3-4 godziny leciutko pada i temperatury niskie.Chyba że pogoda pozwoli jeszcze początkiem listopada, ale póki co presja chwastów i tak jest zerowa.

Expert i dff, ale wtedy było jeszcze ciepło 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Sam zacząłeś szczekać o mszycach.

Napewno po takich burakach będzie rósł jęczmień 🤪

Raz odezwałem się do kogoś w żarcie a ty się dojebaleś, więc Przemyśl kto tu szczeka.

Nie twojej głowy problem czy będzie rósł 😉

50 minut temu, misio3p napisał(a):

Warunki odpowiednie by zaaplikować chlorotoluron z diflufenikanem. Na wiosnę zanim będą warunki to jęczmień może mieć już liść podflagowy.

Oczywiscie nie musi, ale szklanej kuli nikt nie ma. Zabieg jesienny jest po prostu bezpieczniejszą opcją.

Bezpieczniejszy ale musi być faza i warunki, a brakuje jednego i drugiego

Ja też od zawsze preferuje jesienny wariant 

Opublikowano

Stosowałem ctu z dff i dzień po siewie I na szpilkę i na 3ci liść.

Każda faza była dobra.

Podobnie z expert i dff.

Warunki nadal są dobre bo ciepła ziemia.

Mrozy co i rusz oddalsne przybliżane, zmniejszane  zwiększane.

Jak kolega wyżej napisał wiosną to będzie za chwilę drugie kolanko z warunków nie będzie.

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał(a):

Stosowałem ctu z dff i dzień po siewie I na szpilkę i na 3ci liść.

Każda faza była dobra.

Podobnie z expert i dff.

Warunki nadal są dobre bo ciepła ziemia.

Mrozy co i rusz oddalsne przybliżane, zmniejszane  zwiększane.

Jak kolega wyżej napisał wiosną to będzie za chwilę drugie kolanko z warunków nie będzie.

Nie przekonasz, że można jeszcze psiknac jak kamieniem w ścianę 

Opublikowano

Możesz, ale myślę że nie będzie to konieczne.

Taką presję głuchego macie że w oziminach dochodzi?

Jęczmień to powinien ziemię zakryć i nic na wiosnę nid powinien puścić.

Jedynie jak krety zryją lub na przejściu zwierzyny 

Opublikowano

@Agrest Mam zasiany na jednej działce co jest strasznie dużo głuchego, I jak sieje zboże jare to tam jest masakra, tyle go wychodzi, I właśnie chciałem się upewnić czy jakby się pokazywał to czy mogę lecieć axialem 

Ogólnie to nie miałem problemu na innych działkach

Opublikowano (edytowane)

Snajper jeszcze mógłby pomóc na taką pogodę.  A jak coś może w przyszłym tygodniu kto nie pryskał. Jeszcze złapie pogodę na taki zabieg. Zawsze to lepiej niż zimą.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

1,5tyg ciepła i zrobiło się fajnie.

Jakubus 240szt.

Z obserwacji to fajniej w polu wygląda od Sandry.

20241101_145936.jpg

20241101_145941.jpg

Opublikowano

Obrazić to się mogę za głupi tekst a nie ocenę stanu na zdjęciu.

Mi pasuje obsada. Ziemia zakryta nie jest. Pędy krótkie, krępe grube nisko osadzone. Pierwszy raz ta odmiana u mnie. Kolor soczyście zielony

Opublikowano

Tak. Do tej pory tylko Sandra

Sandra bardziej strzdlista. Oka tak nie cieszy. Ale też złapała średnio po 3 rozkrzewienia.  Siana 18.09 320szt

20241101_151431.jpg

Opublikowano

Ale jakubus naprawdę cieszy oko, zwłaszcza tym soczyście zielonym kolorem i szerokim liściem.

Dodam że wszystko w monokulturze jęczmień po jęczmieniu.

Opublikowano

Ja w tym roku mam znowu glorie. Trochę łąka się zrobiła za gęsto zasiana. Pole po fasoli to w miarę zdrowe. Chociaż widzę w sąsiedztwie to już trochę cytrynowe te jęczmiona się zrobiły.

Mszycy brak. Nie wiem. Może te przymrozki męczą ją? Dlatego jej brak. Do tej pory pryskałem 2 krotnie na mszyce.  Raz przy okazji herbicydu a drugi raz w okolicach 10.10 z adnrosem i z odżywkami. 

Opublikowano

Sandra na jednym polu łapie już cytrynę, ale to od miedzy i tam gdzie sporo słomy i chyba słabo przykrytej.

Opublikowano
27 minut temu, jahooo napisał(a):

Mój siany 10 dni wcześniej i po zdjęciach widać różnicę, ile wysiewałeś ?

140 kg/ha wyszło jakoś 280 szt/m2 

Różnicę, w sensie ?