Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Mszyca mnie kosztuje 6zl/ha. Moj zasiany, złapał już 10mm opadu, jaki koszt podlania uprawy, w 6zl się wyrobisz? 🤪

ale o jakich kosztach podlewania mówisz? u mnie tam gdzie ma być jęczmień stoją buraki pod wodą po same liście, za 2 tygodnie to ja je dopiero wykopię więc jeczmień wypadnie 5 października, w zeszłym roku tak siałem i był kapitalny.

Mniejsza presja mszycy to jest zaleta, a nie główny powód późnego siewu, czy to będzie 6 czy 60 zł.

Opublikowano

BBI, 40km na południe od Białegostoku. W zeszłym roku było sucho ale jakaś wilgoć w ziemi była, glina mokra się wyorywała, a teraz może na 25cm. W taki pył to i siać nie ma sensu za bardzo, choć myślę że jak kto zaorał to te kilka litrów wystarczy  

Opublikowano
3 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

ale o jakich kosztach podlewania mówisz? u mnie tam gdzie ma być jęczmień stoją buraki pod wodą po same liście, za 2 tygodnie to ja je dopiero wykopię więc jeczmień wypadnie 5 października, w zeszłym roku tak siałem i był kapitalny.

Mniejsza presja mszycy to jest zaleta, a nie główny powód późnego siewu, czy to będzie 6 czy 60 zł.

Co tobza zaleta? Mówię ten problem rozwiązuje za 6zl plus paliwo. 

Jak rozwiążesz brak wilgoci u mnie? 

2 godziny temu, raven18 napisał:

BBI, 40km na południe od Białegostoku. W zeszłym roku było sucho ale jakaś wilgoć w ziemi była, glina mokra się wyorywała, a teraz może na 25cm. W taki pył to i siać nie ma sensu za bardzo, choć myślę że jak kto zaorał to te kilka litrów wystarczy  

Spadło ostatnio parę litrów, kto posiał to powinno wystarczyć na lżejszej glebie o ile nie posiane w popiół. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Co tobza zaleta? Mówię ten problem rozwiązuje za 6zl plus paliwo. 

Jak rozwiążesz brak wilgoci u mnie? 

Spadło ostatnio parę litrów, kto posiał to powinno wystarczyć na lżejszej glebie o ile nie posiane w popiół. 

jaka to zaleta? taka że przez mszyce 80 % jęczmieni w mojej okolicy nadawało się co najwyżej pod talerzówkę 😉

a jak rozwiążesz nadmiar wilgoci u mnie?

Opublikowano
12 godzin temu, raven18 napisał:

Dużo sieje jakubusa i chyba się udaje, u mnie był taki sobie ale może taki rok do tego nałożyły się błędy w agrotechnice bo też pierwszy raz siałem. 

W zeszłym roku siałem 20, ale większość około 1 października i różnicy nie było, mimo dość szybkiego ochłodzenia. O ile dam rady zaorać to też planuję po 25 września siać. Pamiętam 15 lat temu we wrześniu były przymrozki a teraz w nocy po 10-15 stopni na plusie   

Mam pytanie dotyczące siewu właśnie od 1 do 5 października, tak mi wypada obornik z kurnika, czy to nie będzie za późno?? Południe polski. 

Opublikowano
32 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał:

jaka to zaleta? taka że przez mszyce 80 % jęczmieni w mojej okolicy nadawało się co najwyżej pod talerzówkę 😉

a jak rozwiążesz nadmiar wilgoci u mnie?

Nie odpowiadaj pytaniem na pytanie. 

Jak nie pryskaja na mszyce to potem używają talerzowki. 

Opublikowano
11 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Skąd Tyś? U nas (LRA) byle jak ale jakoś zaorali ludzie 

Lwl wszystko stoi w weekend popadało trochę ale i tak mało, dziś widziałem dwa ciągniki z pługiem a co mówić o siewie. Każdy teraz później sieje 

Opublikowano
12 godzin temu, Tomek90 napisał:

Nie odpowiadaj pytaniem na pytanie. 

Jak nie pryskaja na mszyce to potem używają talerzowki. 

w takim razie magiczną odpowiedzią na twoje pytanie jest deszczownia,

oczywiście że nie pryskają, ale późny siew i mniejsza presja mszycy to jest zaleta.

Opublikowano
Dnia 14.09.2024 o 10:51, Agrest napisał:

Siałes Sandre? Ile na hektar? Co możesz o niej powiedzieć? polecasz ja? W tym roku ponoć jakubusa siejesz? Czemu zrezygnowałeś z 2rzedowych.

Opublikowano

Jeszcze nie siałem. Prawdopodobnie w sobotę.

Nie rezygnuję z Sandry tylko część na próbę Jakubusem obsieję.

Jakubusa będzie 270szt tj 125kg

Sandry 300 albo 320sztuk tj 175 -180kg

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Kiedy siejesz?

Opublikowano

Napisałem że w sobotę prawdopodobnie.

Dwa poprzednie lata 13 września siałem.

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Napisałem że w sobotę prawdopodobnie.

Dwa poprzednie lata 13 września siałem.

Ja to myślę też w sobotę, ale tydzień później i już od razu pszenica pójdzie 

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Ok. Chyba zasieje ta Sandre w tym roku chwala ja sobie. Ale jeszcze mam nie zaorane. 

Opublikowano

Każdy swoje chwali🤭

Tzn jak się nauczyłeś? Podpowiedz coś bo ja w jęczmieniu lewy, dopiero 2 raz będę siał.

Opublikowano
7 minut temu, misio3p napisał:

Sandrę to już z 10 lat chwalą. Mi długo nie wychodziła, tzn. do czasu aż nauczyłem się uprawiać jęczmień.

I jakie wnioski? Jakie,błędy popełniałeś?