Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, krilan06 napisał:

U mnie jest przetarg na dzierżawę kościelnej ziemi, to podobno niektórzy są gotowi 3 tyś za ha położyć. I niektóre kawałki naprawdę mało urodzajne

jak ktoś ma programy prow to daje i się wróci w maszynach co kupi albo zrobi dzięki temu zróżnicowana strukturę upraw i ma za darmo dzierzawe

Opublikowano
59 minut temu, krilan06 napisał:

U mnie jest przetarg na dzierżawę kościelnej ziemi, to podobno niektórzy są gotowi 3 tyś za ha położyć. I niektóre kawałki naprawdę mało urodzajne

Plebany takich lubią 

2 godziny temu, robi57362 napisał:

skoszony kawałek Aleksandry pierwsze próby 13% sądziłem że będzie coraz suchszy a tu na finiszu 17 %😬 plon ok 5 t kl.od 6 do 4,z tym że na 6 byl totalnie spalony

4t i totalnie spalony🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

U mnie na wiosnę po tyle 100ha poszło z prywatnego gosp bo gościu już ma 70lat ,wzięło 3 kolesi i jeszcze narzekają że po równo nie dostali 🤣🤣

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

A czyj to problem ze ktoś płaci 2k dzierżawy? 

niby nikogo, po prostu czysto teoretycznie przeliczyłem.

tutaj i tak bardzo dużo osób zawyża plony, dla mnie osobiście trochę dziwne jest by kosić jęczmień który sypie 8+ w okolicach 27 czerwca. przeważnie jęczmień powyżej 8 kładę początkiem lipca, a jak miałem całkiem rekordowy to 15 lipca, a tutaj już widziałem 9 ton -27 czerwca

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

2 godziny temu, robi57362 napisał: skoszony kawałek Aleksandry pierwsze próby 13% sądziłem że będzie coraz suchszy a tu na finiszu 17 %😬 plon ok 5 t kl.od 6 do 4,z tym że na 6 byl totalnie spalony 4t i totalnie spalony🤔

źle zrozumiałeś, plon średnio ok 5 t klasa ziemi od 6 do 4 i ta 4 mocno podbiła

• Thanks 1
Opublikowano

Jeczmień wykoszony,po różnych stanowiskach na różnych klasach,średni plon nie przekroczy 4 ton z 40 ha. Odmiany Kws moriss oraz Picasso od osadkowskiego,różnicy w plonowanie odmian w tym roku nie widać,w okolicy jak komuś sypie 5 ton to jest dobry wynik nawet jeczmien ładnie wyglądający,-6 w kwietniu i znikome opady w maju uważam się przyczyniły do takich wyników.

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

8t na 6 klasie?

W tamtym roku oczywiście nie na samej tylko mieszanka 5 i 6 klasie innych mało jest w moich stronach, ale tak tamten rok niby był suchy a jęczmień sypał jak szalony czego nie można powiedzieć w tym roku, no cóż życie

Opublikowano
53 minuty temu, Uszek1988 napisał:

Jeczmień wykoszony,po różnych stanowiskach na różnych klasach,średni plon nie przekroczy 4 ton z 40 ha. Odmiany Kws moriss oraz Picasso od osadkowskiego,różnicy w plonowanie odmian w tym roku nie widać,w okolicy jak komuś sypie 5 ton to jest dobry wynik nawet jeczmien ładnie wyglądający,-6 w kwietniu i znikome opady w maju uważam się przyczyniły do takich wyników.

O kurde,  to sporo kasy w plecy na samym jęczmieniu pewnie ponad 50 tys. I jak tu żyć 

8 godzin temu, GABBER85 napisał:

A umnie pewnie bedzie koło 5-6 ton KOSMONAUT und ZENO  i  bede kosił za miesiąc

To co z nim jest nie tak że za miesiąc będzie dopiero do koszenia? Na tą chwilę to czy jęczmień sypie 3 tony czy 9 ton to jest gotowy do koszenia . Teraz to już rzepaki zaczynają kosić 

Opublikowano
11 godzin temu, krilan06 napisał:

To słabo się starają. Niedaleko mnie poszła dzierżawa kościelna między 4500-5000zl za hektar. A 2 gminy dalej państwowa dobiła do 8 ton pszenicy. Więc wydaje mi się, płody rolne są jeszcze chyba zbyt drogie 

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, kmk90 napisał:

To słabo się starają. Niedaleko mnie poszła dzierżawa kościelna między 4500-5000zl za hektar. A 2 gminy dalej państwowa dobiła do 8 ton pszenicy. Więc wydaje mi się, płody rolne są jeszcze chyba zbyt drogie 

Skoro licytowali na tony pszenicy , a nie na złotówki , to raczej bez różnicy po ile ta pszenica jest bo po 500 trza jej oddać 8 ton , i jak by była 2 tys to też trza 8 ton oddać , choć jak by nie liczył , to ciekawe co oni na tym uprawiają skoro tyle za dzierżawę dają , chyba że przyświeca ta zasada że tyle trzeba dać żeby to wziąść , a potem to już ma się takie układy że się załatwi to tak że nie zapłaci się z dzierżawy nawet złotówki 

Opublikowano

U mnie w okolicy znajomy przedwczoraj czyli 27 czerwca skosił jęczmień ozimy a plon ponad 5t z hektara. Odkąd żyje to pierwszy raz widziałem żeby w czerwcu jęczmień kosili. Opowiadał mi starszy Pan z którym pracowałem że kiedyś jak był suchy rok to kosili pod koniec czerwca ale to mnie jeszcze na świecie wtedy nie było. 

Opublikowano
45 minut temu, pawel101210 napisał:

U mnie w okolicy znajomy przedwczoraj czyli 27 czerwca skosił jęczmień ozimy a plon ponad 5t z hektara. Odkąd żyje to pierwszy raz widziałem żeby w czerwcu jęczmień kosili. Opowiadał mi starszy Pan z którym pracowałem że kiedyś jak był suchy rok to kosili pod koniec czerwca ale to mnie jeszcze na świecie wtedy nie było. 

Zauważ, że w tym roku wszystko było z dużo większym wyprzedzeniem względem poprzednich lat. Wiosna wcześnie przyszła, wegetacje wcześniej ruszyły i wszystko było przyspieszone. Więc nie sama susza jest sprawcą przyspieszonych żniw. 

Opublikowano

Nie wiem jak to waży bo pierwszy raz zimowy jęczmień ale chyba najgorsza pszenica  w okolicy da lepiej szacuje że z dzialek bez deszczu 4 tony może lapnie bo na sipie lekki a z deszczem działka może 6 moze mniej   . Dobrze że w rękaw bo zawiesc te 4 t na skup to dramat