Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, jajanek1 napisał:

nie mam z tego interesu żeby tłumaczyć skąd się bierze niska gęstość , ktoś pytał to wyraziłem swoje zdanie i może się to komuś podobać lub nie

A jaki masz interes żeby klepać głupoty ? 

Nikt ci nie zapłaci za pisanie tutaj. Profil można usunąć. 

10 godzin temu, krilan06 napisał:

I tak dobrze że śnieg spadł bo bez śniegu to tego mrozu mógłby nie wytrzymać 

U mnie dziś trochę deszczu spadło i zrobiła się skorupa, zapowiadają od przyszlego tygodnia + temperatury i tak do 20 stycznia ma być :/

Opublikowano

Nie no panowie, jęczmień był przestany, obijał sie z ości elegancko, ten tajemniczy element młocarni o którym pisał @jajanek1 mogłby mi pomóc obijać ości jeśli miałbym z tym problem. Plewy tam nie ma, czyściłem do siewu na petkusie to z 3t towaru 1/2 biga miałem odpadu. W tym roku stawiałbym raczej na suszę w momencie jak jęczmien ziarno nalewał

Pare lat wstecz miałem trzy odmiany pszenżyta, warunki takie same, to co dało najwięcej najmniej ważyło. Słyszałem też u obszarników, ze w takich sytuacjach stresowych lecą z mocznikiem dolistnie, ktoś praktykował?

Opublikowano
Dnia 8.12.2023 o 22:03, Maniaks napisał:

My w tym roku zasialiśmy Laurette na 12 ha. Trochę warunki ciulowe, bo strasznie dużo wody w ziemi i te nasze ziemie, to takie sie robią kitowate od nadmiaru wody, ciężko to uprawić. A już jęczmień na to jest strasznie wrażliwy. Zobaczymy, jak te śniegi zejdą, co to z tego będzie. Siane było 2 listopada i przed śniegami zaczął się pokazywać powoli. 

Siałeś już wcześniej czy pierwszy raz ? Ja chciałem w tym roku ale stanowiska tylko po pszenicy miałem wolne i byłby pewnie problem z samosiewami. U mnie jest Ok 20-25 cm śniegu i ziemia niezamarznieta pomimo mrozu 15 st.  Podobno jary wytrzyma mróz ponad 10 stopni tylko nie może być więcej jak 2-3 liście. Siejesz pod kontrakt czy na wolny rynek? 

Opublikowano
Dnia 10.12.2023 o 09:53, tytanowyJanusz napisał:

Na flagę dałem 1L krzemu, na wychodzący kłos 0.5L krzemu z Inermagu. Dla mnie się podobało.

Czymś jeszcze dodatkowo "wspomagasz" zboża ?

Opublikowano
11 minut temu, wojak1986 napisał:

Póki co mało żółtego koloru?

Praktycznie brak żółtego. 

Pod drzewami gdzie drzewa azot zjadły czy gdzieś w rogach pola gdzie mało nawozu to żółte się trafia

Opublikowano

Na tym ze zdjęcia po żniwach 200kg ultra dap na mineralizację słomy  I przed siewem 50kg mocznika.

Czyli 36 +23= 59kg.

Opublikowano
Dnia 11.12.2023 o 17:45, Janeczko napisał:

Czymś jeszcze dodatkowo "wspomagasz" zboża ?

Standardowo siarczan magnezu 15kg, a czasami nawet i 25kg przy 300L/ha. Plonvit zboża leje 3L/ha, no i spróbowałem Florovitu uniwersalnego ale tego trzeba 10-12L (mocno się pieni). 

Opublikowano
18 godzin temu, rafto napisał:

Ale szczota 😮 

No szczota. 

Skumulowała się wyjątkowo korzystna aura  i nawożenie plus termin siewu. Rośliny bardzo silne ale za bardzo w większości rozkrzewione.

Jeśli śniegi nie dołożą to wiosnà powinien być potencjał.

Byle wody nie brakło.

Myślę dać jeszcze ze 100kg soli w styczniu lub lutym( na słomę poszło 200kg), i ze 150 kizerytu.

W tamtym roku wiosnà poszło około 100-120kg siarczanu potasu z5% azotu. Mam wrażenie że to zaważyło na plonie i gęstości.

Potas na wysokim poziomie powinien regulować gospodarkę wodną w okresach suchych.

Tu jest mocna 3a. Przedplon to jęczmień Sandra. Dał 9,05t/ha. Słoma na polu.

20231213_143959.jpg