Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie chce spróbować pierwszy raz jęczmień ozimy klasa gleby od 3a do 4a przedplon pszenica ozima i mam pytanie siać jęczmień hybrydowy syngenta czy może zwykły ozimy z kws jest jakaś różnica w plonie?  bo na pewno duża różnica w cenie materiału siewnego.

Opublikowano

Zrobię kolejne podejście do odchwaszania jesiennego. Ostanie dwa lata na jesień expert met a na wiosnę chwastoc, mustang. Wcześniej byla bacara to w żniwa niebiesko od habra.

Dodam że kawałki mokre więc co proponujecie? Czy i tak liczyć się z poprawką wiosenną 

Opublikowano

Kosmos kłosi się około tydzień później niż Zenek, dojrzały jest 2-3 dni później. Obie odmiany dobrze się krzewią, Kosmos trochę lepiej sypał, za to Zenek lepiej znosił gorsze stanowiska

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:

@Janeczko U mnie w tym roku był Quelex + Naceto. Oprócz miejsc gdzie było mokro lub miejscami od miedzy było czyściutko i obyło się bez poprawek.

Najgorzej że u mnie jest spora presją habra i czy to wytrzyma

• Root Admin
Opublikowano

chabra z dużą presją to raczej będziesz musiał poprawić wiosna. u mnie na polach chsbrowyvh jeszcze żaden jesienny herbicyd nie załatwił tematu. jesienią chabra nie widać ale przychodzi kwiecień i się pojawia więc wtedy poprawka i pole się ładnie czyści.

Opublikowano

Takie pytanko. Jęczmień ozimy po Jęczmieniu Jarym , będzie coś z tego ? Tak mi pasi jedna działka. Wiem że teoretycznie nie powinno się siać jęczmienia po Sobie. Natomiast z doświadczenia siewu jarego po sobie wiem ,  że ten drugi był nawet lepszy niż ten przed nim. No ale to jary więc ziemia te pół roku odpoczęła i zawsze było zaorane na zimę.

Opublikowano
13 godzin temu, yacenty napisał:

chabra z dużą presją to raczej będziesz musiał poprawić wiosna. u mnie na polach chsbrowyvh jeszcze żaden jesienny herbicyd nie załatwił tematu. jesienią chabra nie widać ale przychodzi kwiecień i się pojawia więc wtedy poprawka i pole się ładnie czyści.

Czym i ile wynosi bo muszę obliczyć czy wiosenne odchwaszczanie nie wyjdzie taniej. Jakie praktykujesz mieszanki przy dużej presji tzn czym z jesieni a czym z wiosny. O ile można wiedzieć gotowe nazwy.

Opublikowano

Nie oszczędzaj na jesiennym zabiegu w jęczmieniu.

Ewentualnej miotły wiosną oprysk nie znajdzie. Tak jak i Ty warunków na zabieg

Opublikowano

Czy można poradzić coś na późno-jesienne żółknięcie jęczmienia, nie mam na myśli opóźnienia siewu. To bardziej kwestia braku składników czy doprawienie Systivą mogłoby tutaj pomóc?

Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

Nie oszczędzaj na jesiennym zabiegu w jęczmieniu.

Ewentualnej miotły wiosną oprysk nie znajdzie. Tak jak i Ty warunków na zabieg

To jakie ty mieszanki proponujesz ?

Opublikowano

Chodzi o to by jak najwcześniej zrobić pierwszy zabieg. U mnie na szpilkę szła bacara trio lub expert met plus dff. Czyli to samo.

Chabra od miedz ostatnio potrafi przepuścić. Ale z nim możesz walczyć i późną wiosną bo  będzie miał sporą rozetę.

W tym roku jeśli będę widział w tak wczesnej fazie siewki chabru to dodam tribenuronu metylu

Opublikowano (edytowane)

Nie robię zapisków, ale ostatnio chyba 0,33g + 0,1 formulacji 500sc

Musiałbym odkopać co pisałem w tym temacie rok temu.

W tym sezonie nie było uszkodzeń po dff,,ale np rok wcześniej głòwnie na nakładkach było trochę przebarwień. 

Edytowane przez Agrest