Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, hardkor113 napisał:

Gruber tylko porozciaga ten perz i nic mu nie zrobi

Ja już 3 rok nie pryskam glifosatem i perz praktycznie zlikwidowany całkowicie, gruber poplon orka jak dla mnie działa a ziemia mniej chemi dostanie to dla mnie wielki plus.

Opublikowano

jęczmień jary też u was taki osciasty w tym roku? za chiny nie mogę kombajnu ustawić dość dużo ości sypie 

Opublikowano
5 minut temu, szczypka napisał:

jęczmień jary też u was taki osciasty w tym roku? za chiny nie mogę kombajnu ustawić dość dużo ości sypie 

Widocznie nie dojrzał jeszcze, u mnie tydzień temu sprawdzany to niewiele ości zostawało.

Opublikowano

Też się meczyłem z ustawieniem kombajnu,trochę pomogło zwiększenia wiatru co by szło więcej na powrót.Mam 2 odmiany i w każdej leciały ości.czekam aż dobrze dojrzeje bo i słomę słabo rozdrabnia

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, drobny napisał:

Też się meczyłem z ustawieniem kombajnu,trochę pomogło zwiększenia wiatru co by szło więcej na powrót.Mam 2 odmiany i w każdej leciały ości.czekam aż dobrze dojrzeje bo i słomę słabo rozdrabnia

Nie wiem jakie masz sita , ale jeśli żaluzjowe, to wystarczy przystawić dolne sita o 1 ząbek i już będzie jęczmień z ościami szedł na powrót a do zbiornika o niebo czystszy . Za duży wiatr to przede wszystkim będzie skutkowało tym że kombajn więcej ziarna ,,wypluje,, za siebie , a na powrót również pójdzie więcej ziarna , tyle że zarówno z ościami jak i bez ości .

ps . jak się dzisiaj będzie kosić to zrobię ci zdjęcie jęczmienia jaki powinien być przy w miarę dobrym ustawieniu , i to nie zależnie od odmiany jęczmienia . Tylko tak jak już koledzy wyżej pisali , jęczmień powinien być w miarę dostany, a nie żeby go kosić na żywca zielonego

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, drobny napisał:

IMG_20210728_123308.jpg

• Like 1
Opublikowano

Gryka po jęczmieniu ozimym.

Pszczoły powinny za tydzień pracować 

20210801_150937.jpg

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał:

Gryka po jęczmieniu ozimym.

Pszczoły powinny za tydzień pracować 

20210801_150937.jpg

O masz. Tez mam posianą grykę z facelią,  ale u mnie była susza, teraz jak zaczęły się żniwa zaczęło padać i trochę nie równo wschodzi, ale też wkońcu na wierzchu,  ale nie aż taka. Obok mam pasiekę i posiałem właśnie dla nich żeby to na zimę nie będzie trzeba az tyle karmić. 

Chociaż teraz co drugi dzień deszcz  i ciepło to szybko urośnie. Gorzej, ze zniw nie ma jak kończyć.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

Podkarpacie, jęczmień jary Ella jeszcze całość nie skoszona i nie sprzedana ale plon kręci się koło 7t w kierunku 7+ Ozimy Quadriga sprzedany to plon praktycznie równe 7t z lekkim groszem. Jednak nie przypilnowałem kombajnu i masa ozimego wyleciała z tyłu aż żal myśleć ile... Będzie nauczka na przyszłość. I teraz zastanawiam się który siać różnica w kosztach ok. 850zł

Opublikowano (edytowane)

Ja liczę to tak: dopłaty pokrywają mi koszty paliwa, części do maszyn i amortyzację. Swojej pracy nie liczę jest nią zysk wiadomo. Więc cena produkcji jęczmienia uwzględniając wapno (400zl/ha), nawozy, opryski, materiał siewny wychodzi: jęczmień jary 2 033 zł/ha  jęczmień ozimy 2 703zł ( pomyliłem się z różnicą 850 na jakieś 650 bo porównałem wcześniej z działką gdzie poszła połowa dawki wapna czyli 200zł mniejszy koszt). Do tego jeszcze trzeba dodać koszty usługi kombajnu, którego jeszcze nie znam ale około 400zł/ha. A co do szczegółów to oba jęczmienie na systivi + kinto plus +(ozimy primus b, jary dr green prime) ozimy C1, jary C2 własny materiał, na ściernie 5t wapna z Jaźwicy.

Ozimy: przedsiewnie 375kg ultra 5, na jesieni zabieg na mszyce cyperkill, odchwaszczanie expert met+dff+tribenuron, dokarmianie siarczan magnezu 5kg/ha + 1,2kg dr gren zboże, wiosną siarczan megnezu 110kg, 2x 200l RSM32, T1: siarczan megnezu 15kg+ green zboza 2kg+ bormax turbo 0,3l + medax max 0,75kg+ Input Triple 1l; T2: siarczan magnezu 10kg + Priaxor 0,8 + tebu 0,8 + cyperkil + medax max 0,16kg

Jary: przedsiewnie 375kg ultra 5 i 200 kg saletry 34, pogłównie 180l RSM 32, odchwaszczanie: fenoxin+galaper+triben super+asystent , T1: medax max 0,75kg + siarczan magnezu 15kg, T2: Priaxor 0,8 + tebu 0,8 +kobra(etefon) 0,5l siarczan magnezu 10kg

Ceny brutto

Edytowane przez usieq96