Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym roku pryskałem u znajomego który miał taką presję owsa głuchego że takiego czegoś jeszcze nie widziałem. Dałem 1l Pumy i opryskałem we wczesnej fazie bo już jęczmień był przytłumiony. Wzięło cały owies głuchy aż pomarańczowy się zrobił 

Opublikowano

Masz zdjęcie? Zazwyczaj owies głuchy jest rzadki, pojedynczo wyskakuje( np. z zanieczyszczonych nasion)  albo placykami, ale żeby przygłuszył jęczmień to nie widziałem 

Opublikowano
1 godzinę temu, Torus napisał:

Masz zdjęcie? Zazwyczaj owies głuchy jest rzadki, pojedynczo wyskakuje( np. z zanieczyszczonych nasion)  albo placykami, ale żeby przygłuszył jęczmień to nie widziałem 

Niestety nie zrobiłem, ale rządków zboża nie było widać, była jedna szczota

Opublikowano

Kosilem nie raz takie pola z owsem głuchym jak Szczota. W tamtym roku taki kawałek kosilem sam owies głuchy i miotła w tym roku na tym polu jest to  samo. Oczywiście to jest tak gęste że już się kładzie a do żniw to będzie placek.

Opublikowano

Są jakieś sprawdzone sposoby żeby się go pozbyc? Mam jedną działke daleko od gospodarstwa i uprawiam tam pszenzyto na zmiane z jarym. W pszenzycie nie rosnie a w jarym tak. Sieje tam mieszanke owies, jęczmien bo ziemia ph ok 5, 4-5 klasa. Gdybym siał samą pszenice lub jeczmien to wiem ze jest oprysk ale jesli się sieje w owsem?

Opublikowano

To pryskasz pumą/axialem, owies i owsik zdycha a reszta zostaje, albo siać co roku pszenżyto.

W jęczmieniu sianym 30.03 zaczyna wychodzić liść flagowy, czas na zabieg fungicydowy i usztywnienie.

Opublikowano
4 godziny temu, misio3p napisał:

To pryskasz pumą/axialem, owies i owsik zdycha a reszta zostaje, albo siać co roku pszenżyto.

W jęczmieniu sianym 30.03 zaczyna wychodzić liść flagowy, czas na zabieg fungicydowy i usztywnienie.

Jaki środek dajesz do regulacji? Nie dałem dużo azotu w postaci nawozów min., ale obornik tak wybujał że się trochę obawiam

Opublikowano

Panowie pare dni temu robiłem w jęczmieniu jarym Farmer fungi. poszło 0,5 tebu i 0,7 azos do tego amino ultra i cyperkill. Dziś patrze a na liściach takie coś . . .Poprawiać czymś na grzyba?

20210603_170542.jpg

Opublikowano

To raczej poparzenia .

Jakie warunki podczas oprysku? Słońce, temp wody?

Opublikowano
9 godzin temu, krilan06 napisał:

Ja chyba jednak odpuszczę, może ustoi

A nie wolisz dać jakąś minimalną dawkę? W tamtym roku dałem chyba na jęczmień ozimy pół dawki bo susza była. Potem przyszły deszcz i jakoś w miarę ustało. No oprócz po kątach gdzie woda stała, ale to pojedyncze miejsca nie mające wpływu na plon.

Opublikowano
Dnia 3.06.2021 o 21:22, dexter1908 napisał:

Panowie pare dni temu robiłem w jęczmieniu jarym Farmer fungi. poszło 0,5 tebu i 0,7 azos do tego amino ultra i cyperkill. Dziś patrze a na liściach takie coś . . .Poprawiać czymś na grzyba?

U mnie to samo po tebu azoksy i prochlorazie, przed zabiegiem miałem dużo DTR i wydaje mi się że to reakcja grzyba na oprysk.

Opublikowano
1 godzinę temu, Zefir napisał:

Co polecacie na skrzypionke ? karate nie działa no chyba że oprysk po 22 to zly pomysł ? 

Dlaczego nie działa? Działa w temp. poniżej 20 stopni, tak więc możesz jechać już po 20-stej, no chyba że pszczoły latają gdzieś w pobliżu. Możesz dać też decis mega

Opublikowano

Panowie potrzebuje porady kiedy najlepiej cerone w jęczmieniu jary na wychodzące ości czy na flagę , jęczmień już skracany dostał 0,4 modusa na pierwsze kolanko aczkolwiek nie na pierwszym centymetrze tylko dopiero jak już 3 cm były no i dostał sporo azotu bo jakieś 140 kg i boję się czy ustoi i drugie skracanie chce zrobić jak najlepiej ...

Opublikowano

u mnie bente zaczyna puszczać ości , w czwartek dostał epoksykonazol + azoskystrobine bo miejscami pojawiała się plamistość siatkowa i na tym koniec - czekamy do żniw.

Opublikowano
Dnia 5.06.2021 o 12:20, drobny napisał:

Feedway wyrzuca ości i też się zastanawiam czy robić już T2 z drugą regulacją 0,4l etefonu

T1 i R1 robione 2 tyg temu 

Fee 05.jpg

Ja tez jutro dam 0,4 cerone +1,5 l Adexar 5 kg siarczan magnezu i i 3 l foliQ uniwersalny. Jęczmień zapowiada się bardzo ładnie.