Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
26 minut temu, BartekSzulc napisał:

Witam. Poproszę o pomoc w doborze odmiany na 4-5 klasę. Zastanawiam się nad KWS Kosmos, Gloria, Zenek.

W biala podlaska niema zbytnio wyboru w centrali jest kosmos i quadriga. Poczytaj opisy. Zenek zimotrwalosc 6 najwyzej

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.08.2019 o 14:02, robi57362 napisał:

jakie macie odmiany na borowine? ja wybralem a wlasciwie nie mialem wyboru sandre dwurzedowa

Ja nie mam wyboru tylko sieje zenka. Z centrali już nie będę brał. U nas popadało trochę jak myślicie można już siać w koło soboty. Facet mówi, żeby u nas na pd Lubelszczyźnie do 12 września siać. 

Chociaż kurde, chyba za wcześnie jeszcze. 

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

Nie wiem jak tam u Was, ale ja rezygnuję z tak wczesnego siewu, ostatnie lata to więcej szkód niż pożytku z takiego siania, będę siał na pewno po 15, jedną działkę muszę jeszcze zaorać, ale czekam na deszcz (na glinie beton)

• Like 1
Opublikowano

Witam ,czy można siać jęczmień ozimy po jęczmieniu ozimym , w tym roku miałem Sandrę bylem zadowolony   teraz rosnie poplon z łubinu i owsa, czy duży będzie spadek plonowania?

Opublikowano

Tak z ciekawości po ile płaciliście za j.s z hyvido? Bo u mnie za Galileoo wyszło coś około 270zł. za j.s. Pierwszy raz będe siał jęczmień ozimy. Jakie zabiegi jesienią warto wykonać? I ile azotu stosujecie ? 2 czy 3dawki? I w jakich ilościach? 

Opublikowano

Ja w tym roku orius univers plus primus. 

Też sieję pierwszy raz planuje to zrobić w tym tygodniu. Ja mam borowiny, to sprzedawca mówił, że od robaka i mszycy trzeba opryskac. Od chwastu chyba na wiosnę będę pryskać, bo kurde sucho. 

Opublikowano

Jesienią poza npk podstawa odchwaszczanie,od 3 lat u mnie na pewno coś na mszycę i zadarzyło mi się lecieć z grzbówką ale to przy wczesnym siewie,dlatego teraz troche opóźniam termin,wiosna z N lecę dwa razy no wiadomo w między czasie fungi,nawożenie dolistne i regulacja i to mi wystarczy na plony z kórych jestem zadowolony

Opublikowano

No spoko tylko ja teraz nie opryskam żadnym glean ani nic w tym stylu, bo z jęczmienia nic nie zostanie jak borowina po siewie zaschnie. Przynajmniej tak mówią doradcy chyba, że macie inne doświadczenie? 

33 minuty temu, Mari82 napisał:

Jesienią poza npk podstawa odchwaszczanie,od 3 lat u mnie na pewno coś na mszycę i zadarzyło mi się lecieć z grzbówką ale to przy wczesnym siewie,dlatego teraz troche opóźniam termin,wiosna z N lecę dwa razy no wiadomo w między czasie fungi,nawożenie dolistne i regulacja i to mi wystarczy na plony z kórych jestem zadowolony

Opublikowano

Zanim go zasiejesz i powschodzi a dodaj jeszcze czas w którym musi być zrobione odchwaszczanie warunki mogą się zmienić diametralnie a to z dobry ponad miesiąć,możesz wilgoci mieć opór,a wiem to z doświadczenia w ozimym wiosną przynajmniej u nas jest problem z odchwaszczaniem,a okienko umyka szybko on krzewi się mocno,w sumie już z jesieni jest rozkrzewiony i wiosną dużo chwastów zostaje.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.08.2019 o 14:02, robi57362 napisał:

jakie macie odmiany na borowine? ja wybralem a wlasciwie nie mialem wyboru sandre dwurzedowa

Dobra odmiana, świetnie plonująca, ale wadliwych i słabych stanowisk to ona nie lubi.

W tym roku sieję jęczmień około 25 września. W zeszłym roku siałem 20 i mocno wyrósł, poprzednie lata jeszcze wcześniej i zawsze kończyło się przebojami na wiosnę, jak nie wirus to wymarznięcie. Na tą jesień oprócz herbicydu jeszcze w planach 1-2 insektycydy i fungicyd.

Edytowane przez misio3p
Opublikowano
Dnia 8.09.2019 o 17:41, Mari82 napisał:

Zanim go zasiejesz i powschodzi a dodaj jeszcze czas w którym musi być zrobione odchwaszczanie warunki mogą się zmienić diametralnie a to z dobry ponad miesiąć,możesz wilgoci mieć opór,a wiem to z doświadczenia w ozimym wiosną przynajmniej u nas jest problem z odchwaszczaniem,a okienko umyka szybko on krzewi się mocno,w sumie już z jesieni jest rozkrzewiony i wiosną dużo chwastów zostaje.

Zależy jaki jest stan pola ja pryskałem na wiosnę i nie było problemu z chwastami. Oczywiście oprysk insektycydy na jesieni to podstawa a przy okazji można z chwastami powalczyć jak jest odpowiedni moment.