Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Posiadam ciągnik T5050 o przebiegu 170mth. Ciagnik ten, w pracach manewrowych, zużywa 10,2 l/mth ON. Natomiast w orce na 28cm głebokości- klasa gleby: 1-3 pali 12,8 l/mth ON. Na zaoranie jednego hektara pola wychodzi 25-27 l ON. Czy to jest standard?

Opublikowano

Witam. Posiadam ciągnik T5050 o przebiegu 170mth. Ciagnik ten, w pracach manewrowych, zużywa 10,2 l/mth ON. Natomiast w orce na 28cm głebokości- klasa gleby: 1-3 pali 12,8 l/mth ON. Na zaoranie jednego hektara pola wychodzi 25-27 l ON. Czy to jest standard?

Pali masakryczne dużo, dzwoń do serwisu już jutro :)

Opublikowano

No już zgłaszałem. Serwis naprawił pompe wtryskowa bo niby byla zla, ale po zamotnowaniu nadal to samo. Teraz mowia ze chca wysłac hamownie do sprawdzenia silnika i juz odrazu strasza kosztami do zaplacenia jezeli wszystko bedzie sie zgadzalo. Czy ktoś z was korzystał kiedyś z takiej usługi?

Odnośnie orania: mogę używać maksymalnie 2 bieg, 2 zakres, 5-6km/h max, inaczej już zaczyna się dusic. Nie wiem czy silnik nie jest przypadkiem za slaby. A serwis juz zaczyna sie wykrecac. Macie moze jakis kontakt do biura New Hollanda?

Opublikowano (edytowane)

No już zgłaszałem. Serwis naprawił pompe wtryskowa bo niby byla zla, ale po zamotnowaniu nadal to samo. Teraz mowia ze chca wysłac hamownie do sprawdzenia silnika i juz odrazu strasza kosztami do zaplacenia jezeli wszystko bedzie sie zgadzalo. Czy ktoś z was korzystał kiedyś z takiej usługi?

Odnośnie orania: mogę używać maksymalnie 2 bieg, 2 zakres, 5-6km/h max, inaczej już zaczyna się dusic. Nie wiem czy silnik nie jest przypadkiem za slaby. A serwis juz zaczyna sie wykrecac. Macie moze jakis kontakt do biura New Hollanda?

Silnik jest przypadkiem za słaby :) Spalanie masz masakryczne, w pługu jak to w pługu mogą Ci wciskać, że ziemie takie albo inne, a to że pług masz Unii, albo że źle ustawiony... ale w lekkich pracach to powinien Ci spalać połowę tego co napisałeś.

A w tym pługu to powinieneś 10 km/h osiągać, gdybyś chciał :)

Edytowane przez b0gdan
Opublikowano

A słyszałeś coś o tym teście silnika na hamowni? Czy rzeczywiście oni to rzetelnie sprawdza, czy stwierdza, że nie ma idelanych warunkow, jakie sa podane w instrukcji, i dlatego on tyle spala? Jak wygladają wogole moje możliwości reklamacji jeżeli potwierdzi się moja wersja?

Opublikowano (edytowane)

W homologacji ciągnika masz podana moc maksymalna moc ciągnika na WOM, w twoim przypadku powinna ona wynosić jakieś 88KM.

Ciągnik musi mieć moc taka z jaka został homologowany. Pamiętaj o wpisach w książce serwisowej odnośnie napraw pompy

Edytowane przez b0gdan
Opublikowano

Ja mam t 5060 mam 260 mth. Na początku byłem wkurzony bardzo bo dużo palił, nie mierzyłem ale zmierzyłem przy sianiu rzepaku spalił mi ponad 5 litrów na hektar a w godzinę zasiałem 3-4 ha.Czyli kolo 15- 20 na godzinę. MTZ 82 to połowę tego spalał.

Po przekroczeniu 150 mth spalanie spadło. Teraz niedawno liczyłem to wyszło 5,4 na mth. Ale użytkuję go tylko w transporcie i koło domu. Niekiedy miał co ciągać bo i po 20 parę ton na przyczepach targał. A i gazu już nie żałuję.

Też myślałem o hamowni ale spalanie na razie spada.

Ale ogólnie co do spalania to nie jestem zadowolony.

Opublikowano

"Ja mam t 5060 mam 260 mth. Na początku byłem wkurzony bardzo bo dużo palił, nie mierzyłem ale zmierzyłem przy sianiu rzepaku spalił mi ponad 5 litrów na hektar a w godzinę zasiałem 3-4 ha.Czyli kolo 15- 20 na godzinę"

3-4 hektary na godzine?? Czym ty to siales?

Opublikowano (edytowane)

http://allegro.pl/si...2196893830.html

Accord 4 metry talerzowy. Nim siałem. Teraz do sprzedania. Rzepak idzie. Ponad 5 litrow to już nie źle, ale na początku byłem przerażony jego spalaniem.

Gorzej z pszenicą. Ale MTZ posiałem pszenicy nim 35 hektarów za dzień w 11 kawałkach. Spalił nie cały zbiornik, coś ponad 100 litrów.

Edytowane przez tomek73
Opublikowano

Witam

Niebawem stanę się posiadaczem NH 5050. Ma pracować m in z 4 skibowym pługiem obrotowym Unia IBIS. Czy ma ktoś taki zestaw? Jeśli tak to jakie macie spalanie? Dodam że mam tereny raczej płaskie, grunty IVa, IVb

Opublikowano

t 5060 w pługu obrotowym kverneland s150 (3 KIBY) SPALIŁ 90 LITRÓW NA 3 HA więc nie tak mało -ciągnik kolegi, mój t 50 60 pług sukov downhil kv-09 obrotowa 4 spalił 25 litrów na ha więc te ciagniki do oszczędnych nie należą.

Opublikowano

U mnie spalanie w T5050 (220 mth) wygląda nastepująco:

-prasa zwijajająca z włączoną klimatyzacją 6,7 L/h

-prasa zwijająca bez klimy 6,4 L/h

-gruber 2,6m prędkość 8,5-9 kmh - 12l/h (ok 6-7 l/ha)

-orka pługiem rozstawionym na 170cm, bieg II 2 zając, 6-6,5kmh, 25cm 16l/ha (1ha=1g10min)

-orka pługiem na 160cm, bieg II 3 żółw, ok 8,5 kmh, 22cm, 14l/ha (1ha=55min)

I z tego czego nie jestem zadowolony <_< :

-transport 2xHL 15-16 ton - z pełnymi nawet do 15l na h

Opublikowano

Użytkuje T5050 od marca 2012 i zrobiłem 1750 mth. Ziemie mam średnie do bardzo ciężkich (gliniasty iłi góry). mam pług unia TUR B 40 zagonowy i powiem , że czasem jęczy z czterema skibami. Jedną muszę odkręcić. Z czterema skibami na równym polu I II klasa nie mogę przekroczyć 6 km/k , z trzema skibami dochodzi do 8.5 km/h (dodam, że nie przekraczam 1800 obr/min) Moim zdaniem pług bardzo cięzko chodzi albo nie umię ustawić choć próbowałem na różne sposoby. Co do spalania to w orce nie powiem natomiast w mierzyłem kiedyś w ładowaczu jak woził bele na pryzmę. 10 godz nie był gaszony. 9 godzin ładował bele na platfomę i woził do 500m na brodło i na koniec ciągnął platformę z 26 kulkami 50 min na pełnym gazie. Spalił 53 litry za 10 godzin. wydaje mi się że nie żle. ja też mam takie spostrzeżenia że na początku więcej palił. do tego czasu nie było poważnych awarii.

Opublikowano

Ja tylo dla porównania powiem że mam TD5050 mechaniczy odpowiednik T5050.

W orce (ziemia kalsa 3) 4 skibowym AB100 - 15l/ha( czas 1godz 30 min jak dobrze idzie przy normalnych warunkach)

Agregat talerzowy 3m:. 5l/ha

Siewnik pneumatyczny: 7l/ha

Brona ciężka 5m : 5-6 l/ha

Transport: 10l/godz

ps: Chociaż miałem takie akcję że przy ciężkiej orce spalanie wychodzi ok. 25l/ha

Opublikowano

No bo myślałem że z niego nie wysiadasz.

Mi średnia w 5060 na 600 godzin wyszła 4,9 l/h, ale praktycznie ciężkich robót nie widzi. W transporcie dużo wychodzi, ale obroty ponad 2 tyś przeważnie.

W podorywce talerzówką 3 metry spalanie wyszło 18 litrów na godzinę, robił 3 hektary na godzinę.