Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja rada ,daj sobie spokój . Dziesiejsze rolnictwo to wysokie nakłady,  niski  zwrot , długie cykle produkcyjne, wysokie ryzyka opłcalności - zbytu,  pogoda , globalizacja itd..... Reasumując  ,według mnie, nie ma szansy,żeby się na gospodarce dorobić , gdy zaczyna się od ,, zera". Jeśli masz do tej pracy zamiłowanie , to traktuj rolnictwo jako hobby, a źródała utrzymania szukaj w innych profesjach.

Opublikowano

Moim zdaniem jesli ziemia jest dostepna a dzierzawy sa niskie to czemu nie zaryzykowac? znam osobe ktora zaczynala od zera w 1997 w wieku 18 lat zero zwiazkow z rolnictwem zero maszyn ,ojciec lesnik matka pielegniarka teraz gosc ma 200 ha swojej  ziemi i troszke dzierzaw. Wiec jesli ziemia byla by do wydzierzawienia tanio to jest szansa na powodzenie. Co do oplacalnosci to roznie z nia bywa ale jesli ktos prowadzi produkcje na wysokim poziomie to  zawsze ma zysk raz wiekszy raz  mniejszy ale pozwalajacy zachowac plynnosc finansowa nawet w najgorszych momentach najgorzej jesli ktos stale steka ze mu sie nie oplaca i oszczedza na SOR i nawozach to faktycznie ma ciezki zywot

Kolego John1038 z jakiego regionu jestes?

Opublikowano

Jestem z podlasia z powiatu augustowskiego jak wiesz gdzie to jest

ja wiem :) fakt że tamten region jest dość zasobny w tanią ziemię, mimo wszystko słabo mi się to widzi, pożyczanie maszyn jest to sposób dobry... ale na krótką metę bo sprzęt sie psuje i w końcu możesz sie skłócić z rodziną bo będą mieli dość naprawiania sprzętu eksploatowanego przez kogoś

Gość Profil usunięty
Opublikowano

jezeli naprawiasz te maszyny to pewnie wiesz nieco wiecej na tenat gospodarowania, wiesz ile wszystko kosztuje i tak dalej

pytanie zasadnicze czy masz pieniadze na to ?

jezeli masz i chcesz je tak wydac to czemu nie

ale jezeli myslisz o grubych kredytach to od razu olej sprawe, szkoda twoich siwych włosów

Gość Profil usunięty
Opublikowano

po uwolnieniu kwot mleko bedzie po 1zł

takze sam sobie odpowiedz czy warto

ja wolałbym opasy

Opublikowano

Zgadza się,w tym przypadku myśląc przyszłościowo to lepiej postawić na opasy niż hodowlę krów mlecznych bo sam widzisz,że zysku z tego nijak szukać,szczególnie patrząc na obecne i przyszłe ceny.

Opublikowano

Kolego jeśli masz kasę i możliwości kredytowania to bierz tylko żeby tobie zdrowia i sił starczyło bo chęci chyba masz tak jak umiejętności.

Proszę o pilnowanie polskich znaków.

Pozdrawiam kris14

Opublikowano

Witam.Ja mam takie pytanko małe czy cena 38tys. za działkę budowlaną 12arów + budynek gospodarczy 20m na 10m opłaca się kupić?kupił bym ten budynek pod chodowlę mam 5ha ornego 2ha łąki i coś bym uchował :D.Więc jak doradzicie?

Opublikowano

Witam w tym temacie chciałbym zapytać czy jest w ogóle możliwość założenia gospodarstwa? Posiadam ciągnik i wóz, maszyny pożyczam. Obrabiam kilkuarową działeczkę na którą nie mam żadnych papierów. Ogólnie pola nic nie posiadam a ugorów jest w mojej okolicy masę. Klasa ziemi słaba przeważnie V i VI. Pola są u nas wąskie (jakieś 10 do 12 m) i takie długie paski się ciągną sąsiad za sąsiadem. Pola oddziela raz miedza raz droga i tak na przemian.

Opublikowano (edytowane)

Chciałem zapytać czy ma sens gospodarstwo od podstaw, i ile trzeba mieć wkładu własnego ? Jest okazja wziąść 100 ha na kredyt + 150 ha dzierżawy. Właścicielem jest osoba starsza, schorowana, następców brak. Przez pierwsze dwa lata, dzierżawe dałby za darmo. Budynki sa, brak maszyn. Czy jest to realne i warto sobie czymś takim głowe zawracac ?

Edytowane przez arek820
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez PolishLandwirt
      Cześć
       Moi drodzy jak to jest z tymi wiatami do 150 m2? Byłem w wydziale architektury starostwie powiatowym dowiedzieć się jak to z tymi wiatami i generalnie wiem wszystko oprócz tego w jakiej odległości od istniejącego budynku mogę budować tą wiatę. Urzędnik nie był mi w stanie odpowiedzieć. Może spotkaliście się z taką sytuacją? W jakiej odległości zgodnie z prawem mogę budować tą wiatę od innego budynku? Bardzo proszę o pomoc
    • Przez zenmaniek
      Cześć, chciałbym postawic garaz 70m² w gospodarstwie rolnym i moje pytanie jest co muszę załatwić w pierwszej kolejności i ile kosztuje papierologia na taki garaz?
    • Przez Krzysztof1239
      Witam mam pytanie czy ktoś z was może wie czy jakbym miał hale łukową zamiast zwykłej obory to mleczarnia piątnica mogłaby mnie przyjąć pytam tak z ciekawości bo w tych czasach to nic nie wiadomo na 100%
    • Przez Janeczko
      Witam,
      Planuje postawienie garażu na dwa samochody plus jakieś pomieszczenie. Do budowy chce użyć płyt betonowych ogrodzeniowych , na zewnątrz ocieplić styropianem (żeby nadać również wyglądu). Dach prosty jednospadowy a w środku chciałbym zrobić kanał a podłogę z kostki.
      Pytanie czy ktoś z was robił coś podobnego ? Chodzi mi na co zwrócić uwage, może ktoś ma plan takiego garażu.

Ewentualnie może inny pomysł na budowę garażu
    • Przez wrobelek02
      Witam, jak ogrzewacie swoje garaże, myślę nad zrobieniem takiego piecyka z beczki albo brojlera, proszę o wasze pomysły oraz zdjęcia. interesuje mnie tylko piec na drewno.
  • Dodaj nową pozycję...
v