Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@k16mk

Jak rozwiązujesz temat dopłat jeżeli siejesz tylko pszenżyto?

Jak mniemam po kupionym nawozie to ponad 100ha

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, k16mk napisał:

u mnie kolega sąsiad też w tym roku bez orkowo  zasiał ,  pszenżyto jak u mnie  przynajmniej 20lat po sobie , klasę pokazał nie powiem nowy ciągnik MF 180KM agregat ciągany Horst  ,rżysko  chwasty po pas wszystko pięknie zbobrowane tylko coś  narazie mu słabo rośnie , a jak rozmawialiśmy to taka petarda miała być , zobaczymy co na wiosnę może się pszenżytko rozhula 😉  ogólnie ciekawe doświadczenie będzie.

Ps. jakby co razem siane , po lewo Tadeus swój po orce , na prawo bezorka i z centrali że Probus.

IMG_20221113_145216.jpg

IMG_20221113_145301.jpg

IMG_20221113_145326.jpg

Boli nowy sprzęt sąsiada, oj boli. ;)  

Przed chwilą, Agrest napisał:

@k16mk

Bierze tylko JPO, bez zazieleniania.  W nowej perspektywie też zastanawiam się nad rezygnacją z pobierania dopłat. Za mało kasy, za duże wymagania.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
Opublikowano

W nowej perspektywie 20% gospodarstwa będzie obsianego lucerną 

18 minut temu, szymon09875 napisał:

Posiał by tadeusa i by też miał petardę ;)

Zejdzie śnieg to wrzucę zdjęcie pszenżyta petardy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Agrest napisał:

@k16mk

ostatnio to robię tak po najlżejszej linii oporu

1 uprawa pszenżyto ozime , 2 uprawa pszenżyto jare , 3 uprawa symboliczna najgorsze piachy łubin , prosto  skutecznie , można powiedzieć że jedna przyczepa ,jeden silos i na jeden samochód do portu , i można w wolnej chwili coś dorobić w robocie 😉 Szef wyrozumiały i daje wolne na robotę.

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

No i niestety teraz to nie przejdzie. Bo taki sam pomysł miałem .

Forma ozima i jara to jedno.

Rotondo po jęczmieniu ozimym.  Tu akurat równy kawałek bonitacyjnie. Taka słabsza 4a, bliżej 4b.

I jest najładniejsze. Nawet lepsze jak na 3a na innym kawałku.

Podpisałeś ten kontrakt?

20221120_143548.jpg

Opublikowano

Tu już klasa 5 .

Na 600m  zjazd od mocnej 3a do 6z.

20221120_143157.jpg

1 minutę temu, 6465 napisał:

A jak 1uprawa pszenżyto 45%, druga kukurydza 50% i ugor 5% przejdzie to?

A podstawę 116euro tak.

No i ten rok chyba po staremu jeszcze

Opublikowano
7 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Boli nowy sprzęt sąsiada, oj boli. ;)  

Bierze tylko JPO, bez zazieleniania.  W nowej perspektywie też zastanawiam się nad rezygnacją z pobierania dopłat. Za mało kasy, za duże wymagania.

Ja też będę rezygnował, gra nie warta świeczki. Zbyt dużo nakazów, zakazów i ograniczeń. 

Opublikowano

najpierw mieli płacić w zamian za ugotowanie 10 % ,po 85zl do wszystkich ha, oraz uznanie ugoru za np trzecia uprawę. miało to jakiś sens, nawet mi to pasowało. niestety uwalili ta dopłatę, więc ugur będzie tylko jaki wymóg normy gaec.

Opublikowano
7 godzin temu, kibix napisał:

Pewnie część wymogów będzie dotyczyła wszystkich nie zależnie czy bierzesz dopłaty czy nie. 

Tak?

Jeśli nie będzie pobierał dopłat to mogą go cmoknąć w trąbkę 

• Like 1
Opublikowano

Ja bym nazbierał z takich kawałków ponad hektar gdzie nie da się uprawiać, mam zgłoszone jako ugór i nawet parę złotych jest do tego teraz. Ale to wszystko przy tuzach pod lasem, albo giga góra. Tyle że to nigdy nie uprawiane i nie da się tego uprawić... A 2ha z ornego pod ugór zostawić toż to barbarzyństwo

Opublikowano

No i właśnie o DKR chodzi, według mnie ugorowanie części GO i narzucanie 3 roślin uprawnych, bez rozróżniania form jarych i ozimych oraz ujęciu rzepaku w jednej grupie że zbożem to nieporozumienie. Ekonomia musi się zgadzać, dlatego uważam, że lepiej zrezygnować z dopłat na rzecz swobodnego doboru upraw, które przyniosą zysk. 

• Like 1
Opublikowano

A jak planujecie na przyszły sezon z azotem szaleć w pszenzycie? 

U siebie na lepszej działce (pH pod 6, zasobności wszystkich składników wysokie/bardzo wysokie) przy ~100kg N kwalifikat dał okolice 6t, ale już na drugiej działce pH pod 5 i zasobności średnie/niskie - to było baaardzo słabo. No i miałem zamawiac azot i nie wiem jak do tego podejść. Poprzednie lata dawałem ~400-450kg saletry i na tej lepszej działce koło domu za każdym razem dość dobrze to zboże wyglądało, za to na drugiej działce przy podobnym nawożeniu było bardzo różnie - zależnie od pogody. Ostatnie lata zawsze wszędzie szedł npk pod plon ~5t + wiosna kizeryt 100kg + mocznik z siarczanem i odżywkami w oprysku. Koło domu w tym roku pod korzeń poszedł obornik i gnojówka, na słabsza działkę (dalej od domu) nic. Nie wiem teraz czy koło domu pociągnąć to zboze tak zdrowo a druga działkę po macoszemu, czy jednak na obie równo, a może na lepszą słabiej, a na gorsza mocniej, a może na słabsza bez sensu się szarpać, bo i tak przy słabej reszcie składników nie wykorzysta tego nawozu? 🤷

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe jak moje pszenżyto siane 12,11,2022, cała akcja pod śniegiem się rozgrywa.

Jutro pojadę zobaczę co tam się dzieje czy wzeszło czy nie,śnieg niby stopniał dzisiaj.

Edytowane przez Strongman