Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
daron64 napisał:

powiedzmy, że licząc wszystko ze swoim czasem powiedzmy tysiaka względem siania swoim pszenżytem po pszenzycie musiałbym dołożyć. Co Waszym zdaniem byłoby lepsza opcją?

ja tnę koszty. C1 wezmę tylko na kawałek, na rozmnożenie. dokupie trochę C2 po 170zł/m i resztę swoim pszenżytem z żytem🤭. co do hybrydy to żeby w pełni wykorzystać jego potencjał to też trzeba dobrze zadbać inaczej marny plon zbierzesz

Opublikowano

Nie wiem, ja najchętniej szarpnalbym się na całość na kwalifikat - 4ha żyta wtedy i 6 pszenżyta. Liczę z grubsza tona pszenżyta i te 8jednostek żyta. Czyli z 6tys - za materiał na 10ha. W to miejsce sprzedam swojego pszenżyta licząc z zapasem 2.5t (do siewu mniej oczywiście, ale nie zostawię sobie na styk) czyli koło 3 tysiecy. Swoją praca, czas, zaprawa, czyszczenie. Wychodzi, że na te 10ha gdzieś z 2k z kawalkiem więcej trzeba wydać na kwalifikat niż na obsianie swoim. No i to co zwrócą, czyli niech te 2k trzeba dołożyć. Dużo i nie duzo patrząc na to ile pracy odchodzi. 

Planowałem wziąć tylko na hektar kwalifikatu na rozmnożenie (w sumie jak co roku), a resztę swoim posiać, ale kurcze coś matula dwa razy posiała zboże i na potęgę pleśnieje i bardzo słabo wschodzi. Teraz 3raz posiała, zobaczymy co wyjdzie.

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

dokupie trochę C2 po 170zł/m i resztę swoim pszenżytem z żytem

obejrzałem właśnie Corado, ziarno ładne. faktura i worki po C1 do wglądu ale 170zł za ziarno nie oczyszczone... zastanawiam się nad tym

brać czy nie brać 🤔

Opublikowano
11 godzin temu, soltys48 napisał:

200 czyszczenie i zaprawianie

Na internetach chyba po 200netto za tonę się ogłaszają i minimum dwie tony. U nas blisko nikt nie świadczy takich usług. Albo ludzie po stodołach mają stare młynki, albo bez czyszczenia. 

7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

A najtańszy kwalifikat 2.700zł/t tylko że odmiana nie pasuje

Jeszcze zacząłem się zastanawiać nad kwalifikatem jak kosiłem u siebie w tym roku i miałem obok siebie kwalifikat i swoje rok po kwalifikacje zaprawiane kinto, siane w tym samym czasie, taka sama agrotechnika. Inne odmiany, ale ta swoją zawsze ładnie wychodziła. A tu była bardzo duża różnica w gęstości i (nie wiem czemu) była duża różnica w tym jak wyglądało zboże ja glinie - swoje wyszło bardzo rzadkie, a kwalifikat normalnie jak na lżejszej ziemi. 

Wiem, że teraz to już sobie szukam pretekstów, żeby stwierdzić, że warto wziąć ten kwalifikat na całośc 😅 muszę przemyślec jeszcze na spokojnie. Zobaczę co wyjdzie z tymi próbkami, co matula 3raz zasiała i wtedy zdecyduje.

Opublikowano

To podstawowe pytanie czy sprawdziłeś siłę kiełkowania w swoim materiale.

Kwalifikat mógł pochodzić z rejonu o korzystnym przebiegu pogody i był testowany na kiełkowanie.

Ty jak pamiętam chyba walczyłeś że żniwami. 3-4 doby z lekkim deszczem lub wysoką wilgotnością po deszczu i masz porost którego nawet optycznie nie musisz widzieć. I masz 60% zk zamiast 95%.

Miałem jeden rok pszenicę euforię, niby zebrana pogodnie a nie wiem do tej pory co się stało bo zk 65% była potwierdzona w kilku próbach.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, soltys48 napisał:

1700t zboże+10% na odpad+200 czyszczenie i zaprawianie (za tyle usługowo mi zrobią)+200 zaprawa(kinto plus)

Razem ok 2370,-/t za c2

No to nie wiem , chyba nie opłacalne🤔

Edytowane przez Dziad932
Opublikowano
9 godzin temu, damianos95 napisał:

U nas po 200 i nawet więcej cenią czyszczone do siewu 

To ja sprzedaję po pektusie rok po centrali Tadeus , Liborius po 170zł  i kręcą nosem że drogo .

Opublikowano
1 minutę temu, Azor07 napisał:

To ja sprzedaję po pektusie rok po centrali Tadeus , Liborius po 170zł  i kręcą nosem że drogo .

To jak im drogo od ciebie to niech z centrali sobie kupią kwalifikatu tam taniej. 

Opublikowano
Azor07 napisał:

9 godzin temu, damianos95 napisał:

U nas po 200 i nawet więcej cenią czyszczone do siewu 

wyślesz mi na palecie?

Opublikowano
1 godzinę temu, DANDYS napisał:

wyślesz mi na palecie?

Nigdy nie wysyłałem ,raczej odbiór osobisty ,odezwał się handlarz który często ode mnie bierze kazał zładować na sobotę jak mu się spodoba to zabierze wszystko również pszenicę .

Opublikowano
Janeczko napisał:

Jak pszenżyto jest po 120 i max 130 po kwalifikacie i to oczywiście oczyszczone 

Jeśli ktoś ceni swoją pracę za darmo to się nie dziwię czemu w Polsce są takie płacę. U mnie na skupie jest prawie 1300zł/t odbiór samochodem samozaładowczym wyciągną z magazynu a ty czysty więc jakbym miał za tyle czyścić workować to ja dziękuję niech sobie jadą do centrali.

• Like 2