Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Rafiozo napisał:

Kolego ja też myślałem o superfosfacie, a sól będziesz sypał na wiosnę? Ja myślałem stówę superfosfatu i zmieszać stówę soli, i myślę że skromnie ale by było. Na wiosnę dać azot i było by ok.

u mnie superfosfatu pójdzie między 200 a 300 kg/ha, soli na wiosnę prędzej nie dam niż dam, drugi rok z rzędu tnę słome. przez miedzę sąsiad od 3 lat sypie 200-300 kg superfosfatu i jak tylko zejdzie śnieg u mnie fioletowe listki a u niego nie widać niedoborów fosforu

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

Rafiozo napisał:

Kolego ja też myślałem o superfosfacie, a sól będziesz sypał na wiosnę? Ja myślałem stówę superfosfatu i zmieszać stówę soli, i myślę że skromnie ale by było. Na wiosnę dać azot i było by ok.

u mnie superfosfatu pójdzie między 200 a 300 kg/ha, soli na wiosnę prędzej nie dam niż dam, drugi rok z rzędu tnę słome. przez miedzę sąsiad od 3 lat sypie 200-300 kg superfosfatu i jak tylko zejdzie śnieg u mnie fioletowe listki a u niego nie widać niedoborów fosforu

Pod pług będziesz sypał superfosfat czy pod agregat?

Opublikowano (edytowane)

Orka pod pszenżyto można powiedzieć rozpoczęta , pługi zapięte i wstępnie poustawiane , a w poniedziałek zaczynamy na całego bo się sucho robi , a wy już po czy jeszcze czekacie ?

IMG_20220827_153508.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
8 minut temu, k16mk napisał:

Orka pod pszenżyto można powiedzieć rozpoczęta , pługi zapięte i wstępnie poustawiane , a w poniedziałek zaczynamy na całego bo się sucho robi , a wy już po czy jeszcze czekacie ?

IMG_20220827_153508.jpg

Ja po niedzieli też będę leciał, nie ma co czekać. Dzisiaj pod żyto walczyłem, trochę mokra ziemia, ale nawet fajnie się orało

Opublikowano
Dnia 26.08.2022 o 20:43, kolin009 napisał:

siał ktoś pszenżyto mamut jako przewódkę ? jak myślicie może się udać

Mamuta nie, ale Sopot siałem, z tego co zauważyłem lepiej wychodzi siew pod koniec października niż w listopadzie 

Opublikowano
25 minut temu, k16mk napisał:

IMG_20220827_153508.jpg

Ile tych pługów zapinałeś?

Opublikowano
19 minut temu, Romanzio napisał:

Ja po niedzieli też będę leciał, nie ma co czekać. Dzisiaj pod żyto walczyłem, trochę mokra ziemia, ale nawet fajnie się orało

a coś wałujecie po takiej orce? Bp się sucho robi i chyba tak ma zostać na razie. Taka świeża orka wysycha w mgnieniu oka.   

Opublikowano
2 minuty temu, krilan06 napisał:

Za pługiem wał crosskill i wstępna uprawa agregatem o ile pójdzie w ogóle orać 

Jak już uwałowane, to nie lepiej z uprawą poczekać do siewu? 

Opublikowano

Co to za typy ziemi? U siebie jak tydzień temu orałem pod lucernę, na ziemi gdzie trzeciej klasy trochę jest, to w piątek zaorane, a sobotę już się wał ziemi przed wałem siewnika ciągnął. 

Opublikowano
49 minut temu, krilan06 napisał:

Mamuta nie, ale Sopot siałem, z tego co zauważyłem lepiej wychodzi siew pod koniec października niż w listopadzie 

na stronie danko piszę że przewódka ale nigdzie w interetach nie znalazłem żeby ktoś ją tak uprawiał a zależy mi na tej odmianie bo siana wiosną ładnie mi sypała dzięki za podpowiedź 😉