Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, damianos95 napisał:

Czym robiłeś fungi ?

Dla znawców ile może być pszenżyta w pełnym zbiorniku rekorda ZO58? Tak +/- oczywiście 

Poszło duett na start w pełnej dawce plus jakies odzywki i cos na robaka.

Opublikowano

O Tadeusie to słyszałem same dobre opinie, u mnie na III i IV klasie przy nawożeniu wiosennym 120kg kizerytu, 150kg polifoski 5, 130 saletrosanu 26 i 150kg saletry oddał 8,4t/ha

7 minut temu, marko06060 napisał:

chciałem tadeusa ale ma różne opinie i nie wiem na jaką odmianę postawić, jeszcze o pszenicy myślę, ziarno pojdzie dla bydła

Opublikowano
1 godzinę temu, farmerss34 napisał:

ta 5 klasa to pewnie jakaś glina ,że  6 ton dała , u mnie na 5 i 6 kl  2-3 dni słońca po 35 C i zboża nie ma

Zalezy od opadów. U nas na ten przykład od końca kwietnia do teraz 430l/m² także i upały nie straszne. Nawet zyto na 6klasie blisko 5ton sypie jak ktoś choć odrobine zadbał.

Opublikowano
krilan06 napisał:

O Tadeusie to słyszałem same dobre opinie, u mnie na III i IV klasie przy nawożeniu wiosennym 120kg kizerytu, 150kg polifoski 5, 130 saletrosanu 26 i 150kg saletry oddał 8,4t/ha

Jak uda się kupić to może zaryzykuje, słomy dużo było? jakieś odmiany jeszcze się sprawdziły na lepszej ziemi?

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

masz chociaż jakieś foty ? jakie opady od stycznia?

Opublikowano
6 godzin temu, krilan06 napisał:

Obornik dajesz?

Musiałeś mieć super opady jeśli przy tak skromnym nawożeniu tyle dał.

Mój na 3a b 6t radkowit premium ( rok wcześniej kupione pole) 300 polifoskh, 150 superfosfat prosty, 140N, ochrona x2, odżywki robak zbliżył się do 7,5 -8t.

Niby niezbyt wysoki ale słomy było opór.

Jednak jak ktoś tu zauważył trochę słabo się pokrzewił i było miejsce by jeszcze parę sztuk na m² zmieścić

Opublikowano (edytowane)

Przedplon jęczmień jary pod który szło 30t/ha obornika bydlęcego, a tak poza tym każde pole co drugi rok obornik.

Opady: marzec - 0, kwiecień - 27, maj - 33, czerwiec - 47, lipiec - 60

Sam się zastanawiam jak to tyle dało 

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

I mamy rozwiązanie zagadki🤭

Łobornik - npk, mikro, mikrobiologia w glebie, struktura i bufor wodny.

Opublikowano
7 godzin temu, farmerss34 napisał:

masz chociaż jakieś foty ? jakie opady od stycznia?

Fotek niestety nie mam, ale łan był wyrównany, gęsty, ale zdarzały mi się pszenżyta bardziej zagęszczone. Po prostu Tadeus bardzo grube ziarno wydało. Ilość wysiewu też była trafiona - ok 145 kg/ha, odchwaszczanie też było w punkt bez poprawek - expert plus legato.

Opady podałem wyżej 

Opublikowano

W tym roku u nas też słabo z opadami a sypało bardzo dobrze jak na ten rok i nawożenie. U mnie na 5-6 klasie piach zebrałem z ha 5,2tony gdzie przy innych latach 4 tony było ciężko zebrać. Mi się wydaje że opadów nie było dużo lecz się bardzo dobrze rozłożyły w czasie i nie przypaliło bardzo zboża. W innych latach potrafiło smażyć 3 tygodnie lub więcej bez deszczu.

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

3.5m³ x gęstość zboza

Znajomy co miał rekorda to mówił że pszenżyta ok 2800 kg 

Waga też jest uzależniona od gęstości

Opublikowano
daron64 napisał:

2 godziny temu, mariez napisał:

Panowie takie pytanie ile może być pszenżyta w zbiorniku bizona z 056?

2.5m³ x gęstość zbóża

czyli co zważyć litr zboża i wtedy to razy ile? czy coś źle myślę

Opublikowano
1 godzinę temu, tom1985 napisał:

Waga też jest uzależniona od gęstości

No chyba to napisałem 🤔

1 godzinę temu, tom1985 napisał:

A co do tego ile wchodzi, to jeśli jest te 3.5m³, to musiał mieć chyba fest z górka nasypane, bo nie sądzę, żeby gęstość miał 80

Opublikowano

2,5m3 w Z056 wejdzie jak nie ma kabiny i ktoś stoi i przegarnuje zboże z prawej na lewą. On nasypuje górkę akurat pod czujnikiem, i Jak się liczy po zbiornikach gdy zapala się kogut, to przy 4 z ha jest tona mniej.

Opublikowano
Agrest napisał:

źle dobrałem odmianę, za dużo 5 i 6 klasy w tych 8ha. Bo na 4 klasie było widać potencjał.

od dawna powtarzam że Rotondo nie nadaje się na słabe stanowiska

Strongman napisał:

a Ja na odwrót myślę bo u mnie pszenica da więcej niż pszenżyto plonu na lepszych ziemiach a nie mam wagi ale wiadomo ze cięższa a w dodatku droższa A na słabych glebach znowu najlepiej sprawdził się borowik,nie wiem czy coś lepszego wymyśla bo co biorę to zawsze gorsze niż borowik..

ale pod pszenice trzeba więcej nafutrować. kiedyś sobie liczyłem że przy tej samej agotechnice pszenżyto żeby dało o 1 tone więcej od pszenicy to już jest dobrze. co do Borowika to może i ja bym wrócił ale niestety wszystkie odmiany na słabe gleby mają długą słomę a to dla mnie robi się problem

Opublikowano (edytowane)

Ja nie zadowolony z probusa ziarnko drobne a pozatym przy 120N choć niski to się pokłada bez skracania a borowik stoi sztywny jest i lepiej sypie a słoma duża to plus bo daje cień a i tak sieczkarnia to przerobi i niema znaczenia czy małe czy duże.Tez mnie zadziwiła sztywność probusa jest do bani. Myślałem że jak niski to będzie stał ale nie stety nie a i tak w tym roku dawki N ciente..

Edytowane przez Strongman