Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tadeus C2. CN Kielce. Za to w pszenicy rzekomo C2 mam wszystkie zboża ozime. Miałem wątpliwości, ale po tym co piszecie o tym co bywa w kwalifikacie, znów mam wątpliwości ;) Nie ma tego jakoś dramatycznie dużo, no ale jest.

IMG_20220529_135218.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, Romanzio napisał:

Tak się zastanawiam jakby zmieszać 2 odmiany pszenżyta do siewu, 80 % niskiej typu pszennego a resztę wyższej typu żytniego. Robił ktoś kiedyś takie eksperenty? 

Ja ostatnią działkę jaką siałem zmieszałem Tadeusa, Belcanto i Octavio - nie widać specjalnie żeby się odróżniało 

42 minuty temu, Dziad932 napisał:

To ja mam takie pszenżyta w tym roku , susza z herbicydem tak zadziałały że główny pęd się wykłosił a reszta została w spodzie 🤨 , i h*j po jakim kolwiek plonie tylko słomy może coś będzie 🤷🏼‍♀️

Właśnie sąsiad który nie dał azotu i stosował wiosenny zabieg herbicydowy masakrycznie popalił zboże 

A tak ogólnie to w tym roku przez przypadek dawka kizerytu zamiast 100kg wyszła 120kg/ha i widzę że zboża dużo ciemniejsze i lepiej wykorzystały azot

Opublikowano

Panowie chce pryskac pszenzyto plonvit opty 3kg na ha protiokonazol 0.2l, azoksystrobina 0.4l i tebukonazol 0.3l i teraz moje pytanie jakieś 15% zboża Ma już pylniki na wierzchu tam gdzie jest słabsze i sie troszkę przypaliło, podobno nie można pryskac jak kwitnie czyli czekac aż całość skończy kwitnąć?

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

To drugie to PRZYSTANEK regulatorem 

IMG_20220530_075124.jpg

Czym pryskasz, że taka różnica? u mnie jakoś nigdy nie widać efektu po regulacji pryskałem wszystko 0,3 l moddusa i na dołki potem osobno 1 l ccc, wszędzie wygląda tak samo, albo oprysk nie działa albo nie wiem co jest nie tak

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Xion napisał:

Za małe dawki dajesz. Przy takich dawkach to źdźbło jedynie  pogrubi. U mnie Orinoko takie o 

IMG_20220529_151945.jpg

IMG_20220529_152008.jpg

strach trochę ja u mnie najżyźniejsza ziemia to z 60-70 arów 4a klasy torfowej tam jedynie można dowalić regulację, reszta 4b,5,6 piachy

I jakie dawki powinny być? 0,3 moddus + 1 l ccc to mało?

Edytowane przez cotamjaktam
Opublikowano (edytowane)

Ja to mam takie mozaiki że z 2klasy zjazd na 6  się robi. Regulacje robię oddzielnie bez grzybówki. Trineksapak+CCC też robię tylko że 0,4+1,2l jak ziemia dobra to lecę normalną prędkością przy słabszych przyspieszam a jak piach totalny to nie pryskam wcale.

Edytowane przez Xion
Opublikowano (edytowane)

Ja robię podobnie od tego roku z azotem regulacją i grzybówkami, szkoda pieniędzy na piachy przyjdzie 10 dni bez deszczu i usycha, na 4a,4b i 5 jak jest podmokłe pole można inwestować i się bawić, ale górki piaskowe to najgorsze dziadostwo

Edytowane przez cotamjaktam
Opublikowano

Przez ostatnie dni nie było pogody na zabiegi, możliwe że jutro będzie można coś działać. Planuję dać 125 g azoksystrobiny, 150 g tebukonazolu, Cyperkill i siarczan magnezu 5-6 kg. Pszenżyto jeszcze w całości nie wykłoszone oprócz jednego kawałka na którym miejscami są całe kłosy. Czy taki zabieg będzie bezpieczny?

IMG_20220530_175520.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, cotamjaktam napisał:

Czym pryskasz, że taka różnica? u mnie jakoś nigdy nie widać efektu po regulacji pryskałem wszystko 0,3 l moddusa i na dołki potem osobno 1 l ccc, wszędzie wygląda tak samo, albo oprysk nie działa albo nie wiem co jest nie tak

Tu było regullo 500

Opublikowano
Dnia 29.05.2022 o 21:04, daron64 napisał:

Ciekawostką to by było, jakbyś napisał że jakiś sąsiad ma ładniejsze od Ciebie.

Chyba tylko Tadeusa jakby miał to by była szansa, czytając jego posty czuję się nieraz jak na reklamie przed agrobiznesem 🤣

Dnia 29.05.2022 o 21:40, soltys48 napisał:

Nagano i Mazur

Sam kosisz?

Nagano miałem raz, no i ogólnie pszenżyto miałem raz jare. Tak je zachwalał kolega od którego brałem, a gówno z tego było. Chwila suszy i spalone, to już owies lepiej się sprawdził nie mówiąc o zimowym. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Chyba tylko Tadeusa jakby miał to by była szansa, czytając jego posty czuję się nieraz jak na reklamie przed agrobiznesem 🤣

Nagano miałem raz, no i ogólnie pszenżyto miałem raz jare. Tak je zachwalał kolega od którego brałem, a gówno z tego było. Chwila suszy i spalone, to już owies lepiej się sprawdził nie mówiąc o zimowym. 

Niech mu tam rośnie jak najlepsze, ale takie onanizowanie się pod każdym swoim zdjęciem robi się z czasem zabawne dość. Do tego wrzucanie pól sąsiadów i radocha z tego, że mają ujowe to takie..hmm powiedziałbym, że typowe, ale chyba lepiej będzie jak powiem - stereotypowe.

Jare też miałem raz i było bardzo bardzo słabe. Z jarego to prawie zawsze owies był super. Ale na obu polach mam sporo głuchego i trzeba zrobić dłuższą przerwę.

10 godzin temu, krilan06 napisał:

Właśnie sąsiad który nie dał azotu i stosował wiosenny zabieg herbicydowy masakrycznie popalił zboże 

U siebie pryskalem herbicydem tak, że po kilku dniach (w jednym wypadku chyba następnego dnia) przyszedł deszcz jakiś, azotu 2/3 tego co zawsze i jeszcze przed kloszeniem miejscami wyglądało akceptowalnie, jak na to, co w nie włożyłem, ale jak zaczęło się klosic - jakaś masakra - coś jak Ursus/dziad, czy jak mu tam teraz, napisał.

Podjadę pozę później na drugie pole zobaczyć tamta chujnie. Ale po tamtym drugim polu bardzo dobrze widać, co się dzieje, jak chce się zaoszczędzić. Na wiosnę miałem ładniejsze niż sąsiad za miedzą (bardzo słabe wschody miał), ale ja przyoszczedzilem, on nie - jak ostatnio tam byłem to moje było nędzne, jego zaczynało się robić bardzo ładne. Miejscami rzadkie, ale generalnie super. 

Także to był pierwszy o ostatni rok, gdzie przydziadowalem. 

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano

A no właśnie. I może tak być że przydziadowanie w tym roku może być bolesne, podobnie jak wysokie inwestowanie na przyszły sezon.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A no właśnie. I może tak być że przydziadowanie w tym roku może być bolesne, podobnie jak wysokie inwestowanie na przyszły sezon.

No ja tak trochę przydziadowalem, trochę wyprztykalem się z pieniędzy na nie planowane wydatki i już nie chciałem robić kosztów i tak wyszło. Zle podejście i są efekty. Przyszły rok w sumie też będzie biedny - odeszła mi część dopłat, że zboża będzie mało, do tego chciałem przeorać trochę tuzów, kupić wapno. Kurcze szykuje się bardzo chudy rok-dwa.

Opublikowano

Pytaj sołtysa o cenę wapna, tylko usiądź i zapnij pasy😉

Opublikowano

Gdzieś tu widziałem jak ktoś z centralnej Polski pisał, że za tira nordcalcu dał 4k 🤨

Ostatnio jak kupowałem, to za Morawicy wychodziło 125zl/t z transportem do mnie. 

U mnie najgorzej, że skala produkcji mała, a sporo rzeczy w ostatnich latach robiłem/kupowałem (nic wielkiego, ale jak na możliwości gospodarki, to dość spore obciążenie jednak) i nie mam za specjalnie żadnej poduszki finansowej, wiec każdy taki słabszy rok dość mocno się odbija czkawka.