Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To był 2019 wszyscy mieliśmy jesienią ogromy problem. Pryskalismy początkiem listopada

Przed chwilą, Strongman napisał:

Jest dostępny tylko trzeba pojeździć poszukać po sklepach.

Jest ale można ostrą wtopę zaliczyć więc lepiej uważać

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

To był 2019 wszyscy mieliśmy jesienią ogromy problem. Pryskalismy początkiem listopada

Ale po wschodach pryskaliście ? A u mnie pszenica nawet nie miała możliwość powschodzić ;/ Niby czytałem że oprysk w nocy jak jest ciepło bo wyłażą.

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Jest ale można ostrą wtopę zaliczyć więc lepiej uważać

Wtopę ?

Opublikowano

Tak po wschodach.

Chloropiryfos długo "zalega" w glebie

2 minuty temu, Krzysiukov napisał:

Ale po wschodach pryskaliście ? A u mnie pszenica nawet nie miała możliwość powschodzić ;/ Niby czytałem że oprysk w nocy jak jest ciepło bo wyłażą.

Wtopę ?

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Tak

Dodatkowo chyba w owies mi się jeszcze władował ten robaczek bo dziurek od groma i wszystkie ziarnka co leżały na wierzchu to sama łuska została ;/ jak bedzie cieplej to jadę w nocy z jakimś na owady śrdkiem i może się pozbędę chociaż trochę tego gówna. Niby Imazuma daje radę z tym. Bo ten chloropiryfos to kosztował chyba sporo na 1 ha ?

Opublikowano
6 minut temu, Krzysiukov napisał:

Dodatkowo chyba w owies mi się jeszcze władował ten robaczek bo dziurek od groma i wszystkie ziarnka co leżały na wierzchu to sama łuska została ;/ jak bedzie cieplej to jadę w nocy z jakimś na owady śrdkiem i może się pozbędę chociaż trochę tego gówna. Niby Imazuma daje radę z tym. Bo ten chloropiryfos to kosztował chyba sporo na 1 ha ?

Ok 500/5l

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Tak, to jak coś zje to go weźmie. No i najlepiej jak ciepła noc to oprysk skuteczniejszy.

Ciekawe jakby dodał trochę tego przy zaprawianiu czy by zadziałało ? Bo tak jak pisałem pszenicę mi zjadł jak kiełka pusciła i nawet nie wyszła z ziemi więc powschodowo nie było możliwości

Opublikowano
43 minuty temu, Krzysiukov napisał:

A;e to pryskałeś po siewie jak wschodziło czy jak ? Bo u mnie opierdzielił pszenicę jak nawet jeszcze nie wzeszła. Jak przesiewałem to dodałem cyperkila do zaprawy i spokój.

Ale pszenicę jarą pożarł czy ozimą?

Opublikowano
Przed chwilą, krilan06 napisał:

Ale pszenicę jarą pożarł czy ozimą?

Ozimą musiałem przesiewać ;/ A teraz w owsie takich dziurek cała masa i to co było na wierzchu nasiona to same łuski zostały.

Opublikowano
2 godziny temu, k16mk napisał:

u was też po świętach zboża tak jakoś zdziadział , żółte , rzadkie , aż kłują w oczy i takich pól to 50% a reszta w sumie niewiele lepsza brak pola żeby było ciemno zielone ,  wychodzi na to że ludzie jednak nie dali nawozów co normalnie  będzie nieciekawie 🤔

IMG_20220420_093758.jpg

IMG_20220420_093407.jpg

Tylko ze ja daje standardowe dawki N a to pszenzyto żółtawe jak na twoim foto 

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Inazuma działa na łokasia też, wiadomo chloropiryfos lepszy ale już nie kupisz

Wiem, jak będzie chwila ciepła to w nocy polecę na tym owsie Inazuma żeby wytruć chociaż trochę tego dziadostwa

Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał:

Wiele pól w okolicy głoduje i raczej one już azotu nie zobaczą.

Zbiory bezapelacyjnie będą w kraju niższe. Do tego masa areału pod motylki, grykę proso facelię. Owsa też nasiane

Dokładnie, u mnie w rozległej okolicy praktycznie połowa plantacji to rzepak. Teraz ok 25% powierzchni obsiewają kukurydzą i soją. Zboża stanowią 25-30% powierzchni i są w fatalnej kondycji. Nigdy wcześniej nie widziałem tak słabych upraw. Zbiory będą dużo niższe niż w poprzednich latach. 

Opublikowano

A u nas zboża dość ładne. Rzepaki i qq mniejszość. Soja nie widoczna słonecznik czasami się zdarzy. Jak będzie mało dowiozą z Ukrainy. Oni z portami będą mieli problem to wszystko pojedzie przez Polskę Słowację czy Rumienię.