Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, ZELKOW napisał:

u mnie ostatnie noce to -11 a nawet -15 przy gruncie było, a prognozy takich rzeczy nie widziały

To podczas dnia jakie temperatury? Zboża i rzepaki jak reagują na taką huśtawkę?

Opublikowano
krilan06 napisał:

6 minut temu, ZELKOW napisał:

u mnie ostatnie noce to -11 a nawet -15 przy gruncie było, a prognozy takich rzeczy nie widziały

To podczas dnia jakie temperatury? Zboża i rzepaki jak reagują na taką huśtawkę?

w dzień wczoraj było +14 , rano o 7 -9 , o 5 -11, dziś dopiero się wszystko bujneło i zazieleniło a siedziało wszystko fioletowe do tej pory jak w zimie

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, k16mk napisał:

Dziś opryski rozpoczęte , dawno nie było tak idealnych warunków 18c , w słońcu 26c i zero wiatru ,  więc panowie pryskać kto może bo taka pogoda tylko do niedzieli , żeby nie było później płaczu że zimno czy mokro !!! 😉

IMG_20220322_093539.jpg

Po Twoich postach widać, że Ty chyba z tych takich najmądrzejszych rolnikow.

10 godzin temu, soltys48 napisał:

Chwasty likwiduje się jesienią

No niby tak. Tylko miejscami chyba samolotem 😐

IMG_20211112_103155320_HDR_070626.jpg

IMG_20211028_120243515~2_070632.jpg

U mnie ani zboże, ani zielsko jeszcze za specjalnie nie ruszyło.  Widzę po sobie, że jeśli na jesieni nie zdążę opryskać, to na wiosnę jednak lepiej sprawdza się późniejszy oprysk - gdzieś w połowie kwietnia. W tamtym roku po jesiennym oprysku robiłem poprawke jakoś końcem marca/początkiem kwietnia i później jak przyszła temperatura, to pojawiło się jeszcze jednak dużo nowych chwastów, tak jakby jeszcze nie wszystko wylazło z ziemi 

Edytowane przez daron64
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Janeczko napisał:

deszcz na sobotę

U mnie też pokazują teraz od soboty prawie cały tydzień delikatne opady. Najgorzej, że w piątek na dzień do roboty, a po robocie nie zdążę wszystkiego rozsiać. Jak utrzymają prognozę to chyba trzeba będzie w czwartek wieczorem na działkę dalej od domu sypnąć, a wtedy w piątek po pracy koło domu. Jak im się nie odmieni. Przez 3dni wiele może się zmienic

Opublikowano

Dziś u mnie sporo rolników wyszło z opryskiwaczami i wcale im się nie dziwię jak widziałem jaki mają Herbapol na polu 21 stopni w cieniu , zero przymrozków i wiatru lepiej nie trzeba  , w ciągu tych 3 dni chwasty prawi po kostki się porobiły i kwitną !!! Myślę że i niejeden z was też pojechał choć się zapierał jak  JUDASZ !!!

IMG_20220322_115201.jpg

kwit.jpg

Opublikowano

Późno wstaje to i przymrozku nie widzi🤣

@stempos1980 uświadom kolegę @k16mk  ile na minusie było wczorajszej i dzisiejszej nocy.

U mnie dziś -2 o 6³⁰, ale -4  przy gruncie jak nic. Ziemia w cieniu zmarznięta  

Opublikowano

Jaka mowa o przysłaniu w dzień faktycznie 20-24 stopni na plusie a w centrum u mnie rano szron i -2 więc nie widzę sensu pryskania tym bardziej tak droga chemia 

Trzeba czekać na około połowę kwietnia

Opublikowano
k16mk napisał:

Dziś u mnie sporo rolników wyszło z opryskiwaczami i wcale im się nie dziwię jak widziałem jaki mają Herbapol na polu 21 stopni w cieniu , zero przymrozków i wiatru lepiej nie trzeba  , w ciągu tych 3 dni chwasty prawi po kostki się porobiły i kwitną !!! Myślę że i niejeden z was też pojechał choć się zapierał jak  JUDASZ !!!

tego Judasza to już mogłeś sobie darować... dobrze znać Twoją przybliżoną lokalizację- poświęcę pare chwil i będę monitorował nocne, poranne temperatury w Radomiu

aa i jeszcze zapytam, jakim środkiem pryskałeś?

Opublikowano
1 godzinę temu, k16mk napisał:

IMG_20220322_115201.jpg

kwit.jpg

O 4 rano było -4.5 na 1.5 metra od ziemi dziś a wczoraj-5.5.

Co noc do tyłu to było o stopień niżej

Opublikowano (edytowane)

środek Pixxaro a dziś o 5 rano było +1 jakby co , i do niedzieli nawet poniedziałku ma by ok 14 więc bankowo zdziała 😉  środek sprawdzony w inne lata  polecam jak ktoś ma problemy z przytulią lub chabrem 😀

53 minuty temu, stempos1980 napisał:

O 4 rano było -4.5 na 1.5 metra od ziemi dziś a wczoraj-5.5.

Co noc do tyłu to było o stopień niżej

nawet kurą w miskach woda nie zamarzła sprawdzone !

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
2 godziny temu, k16mk napisał:

Zależy gdzie się mieszka , ja z Warmii to ostatnio cały czas w nocy -5 do -3 , dziś rano wyjatkowo tylko 0 , w poniedziałek pojechałem  nawozy rozsiać to kawałek drogi polnej mam w cieniu drzew to mimo 12 godziny ciągnik śladu nie zostawił lekko błotnista , a na słońcu normalnie ślad był , dziś to samo siałem owies to w ciągniku zamkniętym w koszulce + 12 było na zewnątrz , ale potem przy innej robocie już w bluzie przewiewało za stodołą .

14 godzin temu, daron64 napisał:

IMG_20211112_103155320_HDR_070626.jpg

IMG_20211028_120243515~2_070632.jpg

U mnie ani zboże, ani zielsko jeszcze za specjalnie nie ruszyło.  Widzę po sobie, że jeśli na jesieni nie zdążę opryskać, to na wiosnę jednak lepiej sprawdza się późniejszy oprysk - gdzieś w połowie kwietnia. W tamtym roku po jesiennym oprysku robiłem poprawke jakoś końcem marca/początkiem kwietnia i później jak przyszła temperatura, to pojawiło się jeszcze jednak dużo nowych chwastów, tak jakby jeszcze nie wszystko wylazło z ziemi 

To z jesieni nie z teraz ?? 

W radiu mówili że w Twoich stronach dziś max 6 C w dzień było ?

Opublikowano

Tak z jesieni. Wczesna wiosną było bardzo podobnie. Teraz sucho. Ostatnie dni to było po paręnaście stopni, teraz ma się od soboty ochłodzić i przez tydzień w okolicach max 10w dzień, a w nocy minus.

Opublikowano

To co mnie w błąd Wprowadzasz 😃.

No sucho bardzo chodź dziwnie bo tak to kurz leci a gdzie mokre miejsca to nie wjedziesz nawet woda stoi jak nie ma ujścia . 

Ale w tamtym tygodniu byłem bronować to miejscami mokro a miejscami sucho . 

Ostatnio w nocy przymrozki wczoraj 0 , a dziś rano -2 . 

Opublikowano
49 minut temu, sebe1033 napisał:

To co mnie w błąd Wprowadzasz

O wypraszam sobie - źle zinterpretowałes mój post. Odnosiłem się do sołtysa, który pisał o odchwaszczaniu jesiennym, więc i zdjęcie było z jesieni :)

No i nie wiem co robić. Niby może popadać w sobotę, ale pewności nie ma. Potem może śniegiem poruszyć, ale nie musi. Mechanik rozwalił kolano, więc mam cały dzień wolny. Siać? Nie siać? Siać całość na raz (~90kg/N)? Dzielić (60/30)? Czekać aż popada i wtedy wyjezdzac? Ciągnik na chodzie tylko bez napędu, więc po opadach miejscami może być problem