Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Uziu92 napisał:

ja w tym roku jak się wyrobię to koło 15 juz pszenżyto chcę zasiać, pójdzie na obniżonej normie to wiecej się zasieje trochę.

u mnie do 15 to nie wiem czy w pole się wjedzie, ziemia tak śmierdzi miejscami, że masakra. Co dzień prawie dolewało. W kolejce jeszcze oprysk od perzu, orka, siew i zastanawiam się czy w tym roku się wyrobię na wszystkich kawałkach, 

Opublikowano (edytowane)

Za przeczyszczenie a zaprawa swoja, mają kilka żmijek do tego i idzie płynie wystarczy sypać tylko zboże do kosza na ziemi a poślad idzie na jedno stronę a dobre na drugą do baga a potem te bagi na zaprawiarkę.

U mnie w tym roku roku nawet widziałem ze rzepak zaprawiony kwalfikat zaprawiali w betoniarkach czymś dodatkowym.

Zresztą tak jak rozmawiałem z obszarnikami to oni kinto nie używają tylko samą systyvie.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 minuty temu, thor1984 napisał:

u mnie do 15 to nie wiem czy w pole się wjedzie, ziemia tak śmierdzi miejscami, że masakra. Co dzień prawie dolewało. W kolejce jeszcze oprysk od perzu, orka, siew i zastanawiam się czy w tym roku się wyrobię na wszystkich kawałkach, 

u nas niby prawie 170 mm za sierpien ale da się w pole wjechać jako tako, teraz pogody mówią kilka dni to trochę obeschnie, dlatego jak się wyrobię z pulpą, pogoda planów nie pokrzyżuje to między 15-20 chce pszenżyto zasiać.

1 minutę temu, Strongman napisał:

Za przeczyszczenie a zaprawa swoja, mają kilka żmijek do tego i idzie płynie wystarczy sypać tylko zboże do kosza na ziemi a poślad idzie na jedno stronę a dobre na drugą do baga a potem te bagi na zaprawiarkę.

U mnie w tym roku roku nawet widziałem ze rzepak zaprawiony kwalfikat zaprawiali w betoniarkach czymś dodatkowym.

ee to ja tonę sam w dzień zrobię bez problemu i 250 zostanie w kieszeni, jak ktoś nie ma czasu albo większa ilość to tak,

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Uziu92 napisał:

u nas niby prawie 170 mm za sierpien ale da się w pole wjechać jako tako, teraz pogody mówią kilka dni to trochę obeschnie, dlatego jak się wyrobię z pulpą, pogoda planów nie pokrzyżuje to między 15-20 chce pszenżyto zasiać.

ja dziś w malinie w międzyrzędziach tak się zakopałem, że ciężko było wyrwać się a tam mam trawę więc nawet w pole nie ma szans wjechać. W ziemniakach mama wróciła bez kaloszy bo tak się zassały, że nie mogła ich wyrwać, Ogólnie u mnie rok do d*py no oprócz truskawki

Opublikowano

u nas był ogromny deficyt wody z czerwca i lipca, w lipcu prawie nie padało i teraz gleba jakoś to pochłania w miarę, po dołkach tylko mokro jest, a tak jak na tyle deszczu to nie jest źle, tirem na pole wjezdza po słomę, co prawda slizga się ale się nie zapada. Jak w nocy i rano nie popada, to jutro myślę ruszać z wożeniem podkładu i problemu być nie powinno.

Opublikowano (edytowane)

U mnie jest dużo chętnych ale dużo osób robota  odstrasza bo to trzeba mieć czym załadować i rozwozić.A do tego jeszcze paliwo idzie.

Trzeba być pracowitym a na wsi teraz mało takich.

Opublikowano

i są chętni i nie ma, trzeba mieć czas i sprzęt, bo trzeba to sprawnie i szybko odebrać, trzeba mieć gdzie wozić, czy to zimą czy wiosną, zeby się nie topić, potem trzeba mieć czym to rozwieść, małe ciągniki typu c 330 czy c 360 wymiękają przy tym. Paliwa też idzie delikatnie mówiąc dużo, kiedyś chcieli za to pieniądze, ale ludzie przestali brać, bo doliczyć jeszcze paliwo to bardziej się opłacało nawozu kupić jak był w rozsądniejszej cenie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No ale przy tych cenach nawozu to teraz  bardziej za tym latają i w tej chwili ciężko dostać mi przed żniwami nawozili.Rok wcześniej i w tej chwili bym dostał.

Opublikowano
7 godzin temu, artek27 napisał:

Podkład po pieczarkowy z transportem do Siemiatycz za tira chcą 800zl.

Pewnie chodzi o takiego Zygmunta i syna Konrada pokpili tir oni biorą to za darmo lub coś tam płacą i mają robotę, rozwożą po ludziach.